Презентація до уроку "Комахи: різноманітність,роль у природі,значення в житті людини"

Про матеріал

Презентація до уроку"Комахи: різноманітність,роль у природі,значення в житті людини"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комахи: різноманітність,роль у природі,значення в житті людини

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Жан-Анрі Фабр (1823–1915) – видатний французький ентомолог, який тридцять років свого життя присвятив вивченню комах. На невеличкому пустирі півдня Франції Фабр досліджував життя бджіл, риючих ос, богомолів, метеликів, гусениць соснового шовкопряда й інших комах. Завдяки своїм спостереженням дослідник став всесвітньо відомим.

Номер слайду 7

Групи комах. ПервиннобезкриліЦе комахи малих або середніх розмірів. Завжди безкрилі, їх предки також крил не мали. Тіло видовжене, звужене до заднього кінця. Представником цієї групи є лусочниця цукрова. Лусочниці полюбляють вологі та темні місця. Активні вночі, решту часу ховаються. Крилаті Це тварини середніх розмірів, на голові яких розміщені ротові органи різного типу й складні очі. Добре розвинена трахейна система. Мають крила або їх мали, але в процесі еволюції втратили. Крилатих комах поділяють на дві групи: Давньокрилі та Новокрилі. До давньокрилих відносять комах, у яких крила зібрані в складки, як віяло, або просто стирчать. До новокрилих належать усі інші комахи, у яких крила в стані спокою складені й лежать на спині.

Номер слайду 8

Значення комах. Комахи-ґрунтоутворювачіУ тропіках основними ґрунтоутворювачами є терміти, які переробляють у лісах усю відмерлу деревину. Рештки мертвих тварин, відходи їх життєдіяльності в природі знищують личинки мух, жуки-гробарики, жуки-гнойовики.

Номер слайду 9

Комахи-запилювачіБільшість квіткових рослин (приблизно 80%)залежать від комах, які запилюють квіти, забезпечуючи утворення насіння та плодів. Запилювачами рослин є представники трьох рядів комах: перетинчастокрилі, двокрилі та метелики.

Номер слайду 10

Комахи – шкідники рослин. Комахи дуже швидко розмножуються. Особливо небезпечним для природи та людини є розмноження шкідників рослин: сарани, яблуневої плодожерки, аґрусової вогнівки, непарного та соснового шовкопряда, жуків-вусачів, жуків-короїдів тощо. Великої шкоди на полях і городах завдають колорадський жук, буряковий довгоносик, жук-ковалик та його личинки-дротяники, білани (капустяний, ріп’яний, брукв’яний), озима совка, американський білий метелик та ін. Із двокрилих польовим і городнім рослинам шкоди завдають личинки цибулевої, капустяної та моркв’яної мух. Для дерев та кущів саду шкідниками є попелиці, яблуневий квіткоїд, суничний довгоносик, малинний жук.

Номер слайду 11

Комахи – переносники збудників хвороб. Комахи переносять збудників небезпечних інфекційних хвороб. Наприклад, блохи (пацюкова, собача, котяча, людська) є переносниками чуми, малярійний комар є переносником малярійного плазмодія – збудника малярії, москіти переносять збудників різних видів лихоманки, ґедзі, мухи-жигалки – збудників сибірської виразки, туляремії. Інші представники ряду Двокрилі (хатня муха, зелена, синя, сіра падальні мухи) відомі як механічні переносники збудників дизентерії, черевного тифу, поліомієліту, туберкульозу.

Номер слайду 12

Одомашнені (свійські) комахи. Комахи, які давно використовуються людиною в господарських цілях і практично не живуть у природному середовищі. До таких належать шовковичний шовкопряд, бджола медоносна та ін. Шовкопряд шовковичний єдиний повністю одомашнений вид метеликів, який у природних умовах зараз не існує. За останні десятиліття виведено різні породи шовкопряда, що відрізняються якістю шовкової нитки. Медоносна бджола є соціальною комахою. У кожній бджолиній сім’ї є одна самиця (матка, або цариця), кілька самців (трутнів) і десятки тисяч робочих особин, які є самками з недорозвиненими органами розмноження.

Номер слайду 13

Комахи, занесені до Червоної книги Україникрасотіл пахучий (1), жук-олень (2), скарабей священний (3), махаон (4), ведмедиця велика (5), дозорець-імператор (6), сколія-гігант (7), пилкохвіст український (8).

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Параграф 19 Ст. 85 – 86 усно. Підготуватись до тестування

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Несчетна Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
7052
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку