Презентація "Рослинний і тваринний світ Австралії"

Про матеріал
Презентація до уроку природознавства з теми "Рослинний і тваринний світ Австралії" за підручником Т.Г. Гільберг,Т.В. Сак.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природознавство 4 клас. Підготувала вчитель початкових класів. Лопуга Г. А. Рослинний і тваринний світ Австралії

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Прапор Австралії

Номер слайду 4

Герб Австралії

Номер слайду 5

Австралія - ______________ і__________ материк Землі. На цьому материку розміщена тільки одна _______, __________. На півночі материка розташований острів _______, а на півдні острів ________. В Австралії мало ______, найбільша річка _______, а найбільше озеро _______. В Австралії переважає ___________ рельєф. Материк здебільшого складається з ______, глибоких каньйонів і _________ лісів. Корінне населення Австралії - ______ . Австралію омивають ______________ та ____________ океани. Вправа «Незакінчене речення»

Номер слайду 6

Мета: ознайомити учнів з рослинним і тваринним світом Австралії; розвивати мовлення, мислення; вчити складати розповіді про природу материків і океанів, виступати перед класом з підготовленою інформацією; виховувати пізнавальний інтерес. Тема. Рослинний і тваринний світ Австралії.

Номер слайду 7

Тут є такі кліматичні пояси тропічні ліси савани пустеліОскільки Австралія – найсухіший материк на Землі, різноманітність її рослинного світу залежить від кількості вологи

Номер слайду 8

Умовні позначення Тропічні Савани Пустелі ліси. Природні зони Австралії

Номер слайду 9

ліс, поширений в тропічному, екваторіальному поясах. Тропічні ліси трапляються в широкому поясі, який оточує Землю вздовж екватора та переривається лише океанами й горами. Тропічний ліс — 

Номер слайду 10

Тропічні ліси. Тропічні ліси ростуть вузькою смугою на сході Австралії. Вони охоплюють лише 2 % площі материка. Вологе спекотне літо триває три-чотири місяці (жовтень-грудень), за цей час випадають рясні дощі.

Номер слайду 11

Ростуть евкаліпти, араукарії (хвойні дерева), різні види пальм, деревоподібні папороті, бамбук, дуже багато видів орхідей.

Номер слайду 12

Евкаліпт

Номер слайду 13

Евкаліпт називають деревом-насосом.

Номер слайду 14

Бамбук

Номер слайду 15

Деревоподібні папороті

Номер слайду 16

Пальми

Номер слайду 17

Араукарії (хвойні дерева)

Номер слайду 18

10-кілограмова соснова шишка, яка впала з багаторічної араукарії:

Номер слайду 19

Номер слайду 20

У давні часи Австралія була віддалена від інших частин світу морем, тому тут збереглися тварини, яких немає на інших материках. Найбільше серед ссавців сумчастих. Дитинчата в цих тварин народжуються маленькими і недорозвиненими, матері їх носять у сумці на череві, доки вони не підростуть.

Номер слайду 21

У тропічних лісах живе коала, якого називають сумчастим ведмедем, однак це не родич ведмедів європейських. Увесь час коала проводить на евкаліпті, де споживає в їжу його листя (причому лише певних видів) і спить.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

На материку Австралія мешкають сумчасті деревні кенгуру, які дуже добре лазять по деревах і також живляться листям.

Номер слайду 24

Кускус

Номер слайду 25

На острові Тасманія трапляється рідкісний місцевий хижак – тасманійський диявол, який укритий чорним густим хутром і має сильні ноги та короткий хвіст. Живиться він рештками інших тварин.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Біля берегів водойм мешкають давні ссавці, які відкладають яйця. Це качконіс і єхидна. На інших материках вони вимерли ще мільйони років тому.

Номер слайду 28

У лісах водиться багато рідкісних птахів. Найбільшим птахом австралійських лісів є казуар шоломоносний. Він не літає, тому живиться насінням і плодами, які збирає на землі.

Номер слайду 29

Ще тут живуть лірохвости. Цю назву птахи отримали завдяки оперенню свого хвоста, що нагадує ліру.

Номер слайду 30

Біля водойм селяться лебеді чорні, журавлі вінценосні.

Номер слайду 31

По берегах річок водяться крокодили, жаби.

Номер слайду 32

Яскрава несправжня жаба

Номер слайду 33

У лісах дуже багато комах. Серед їх розмаїття за своїми розмірами вирізняються метелики. Розмах крил деяких з них сягає майже 14 см.

Номер слайду 34

Данаїда монарх (нова Гвінея)

Номер слайду 35

Сава́на — тип тропічної рослинності, що характеризується поєднанням  трав'яного покриву з окремими деревами, групами дерев або чагарниками.

Номер слайду 36

Щ о далі на південь, то опадів меншає і рослинність змінюється – рідшають ліси. Поширюються евкаліптові ліси.

Номер слайду 37

Евкаліпт - головне дерево АвстраліїЕвкаліпт – австралійське дерево. Завдяки розгалуженим кореням воно отримує з ґрунту велику кількість води, що випаровується через листки. На гілках листочки розташовуються ребром до сонячного світла, тому крона дерева не утворює тіні.

Номер слайду 38

В австралійській савані ростуть акації, пляшкові дерева з товстим біля основи стовбуром, що стрімко звужується з висотою. У стовбурі це дерево накопичує вологу для сухого зимового сезону.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Пляшкове дерево

Номер слайду 41

Пляшкове Скреб дерево

Номер слайду 42

У саванах водиться багато видів різних тварин. Найпоширеніші – кенгуру, що належать до сумчастих. У них дуже довгі й сильні задні ноги, довгий міцний хвіст, потрібний для рівноваги під час стрибка. Є також карликові кенгуру розміром майже 30 см.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Водяться вомбати, що нагадують наших хом‘яків. Великі кенгуру і вомбати, на яких посилено полювали заради хутра, тепер трапляються зрідка.

Номер слайду 45

У саванах мешкають страуси ему. Вони не літають, але здатні пробігти 50 км за годину.

Номер слайду 46

Поширені варани – хижі ящірки завдовжки майже 2,5 м.

Номер слайду 47

Багато змій, серед них одна з найбільших у світі – пітон аметистовий.

Номер слайду 48

Також у цій місцевості поширені терміти.

Номер слайду 49

тип території , що характеризується рівнинною поверхнею, розрідженістю або абсолютною відсутністю рослин, а з тварин  присутні лише специфічні та притаманні лише їй види. Пусте́лі —

Номер слайду 50

ПустеліНайбільшу площу в Австралії охоплюють пустелі. Червоним серцем Австралії називають Велику пустелю Вікторія і Велику Піщану пустелю. Таку назву вони отримали завдяки піску червоного кольору.

Номер слайду 51

Пустелі Австралії незвичайні: вкриті колючими чагарниками з низькорослих евкаліптів і акацій, які місцями утворюють важкопрохідні хащі. Пустелі використовують як пасовища.

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Пустелі використовують як пасовища.

Номер слайду 55

У пустелях живуть сумчасті ссавці – кроти, тушканчики, миші та щурі, кенгуру руді.

Номер слайду 56

Мешкають птахи. Нічний папуга вдень у спеку відсиджується в зарослях колючих чагарників, а ніч проводить на землі в пошуках їжі.

Номер слайду 57

Тут живе молох – ящірка, що від носа до хвоста вкрита великими гострими шипами. Живиться вона мурашками. Молох вбирає воду всією поверхнею шкіри. Якщо він раптом потрапляє під дощ, то шкіра набрякає.

Номер слайду 58

Трапляються плащоносні ящірки. У момент небезпеки навколо їхньої голови роздувається шкіра, що нагадує парасольку. Ці ящірки швидко бігають на двох задніх ногах і схожі на маленьких динозаврів.

Номер слайду 59

Тилацин або сумчастий вовк (вимерлий вид)

Номер слайду 60

Кенгуру прудкий

Номер слайду 61

Кенгуру тамар

Номер слайду 62

Єхидна, єхидна австралійська, єхидна волохата

Номер слайду 63

Гігантський кенгуру, віргінський опосум, тасманійський диявол, довгоносий бандикут, соневидний опосум

Номер слайду 64

Учені вивчають унікальну природу Австралії та розробляють заходи щодо її збереження.

Номер слайду 65

Господарське освоєння Австралії – вирубування лісів і чагарників, випасання овець, розвиток промисловості й туризму – загрожує унікальній природі материка. Тому тут створено природоохоронні території. Найбільша з них – Національний парк «Косцюшко», де збережено великі природні території – від евкаліптових лісів до альпійських луків.

Номер слайду 66

Національний парк «Косцюшко»

Номер слайду 67

Найвища точка Австралії – гора Косцюшко, 2228метрів

Номер слайду 68

Національний парк «Косцюшко»

Номер слайду 69

Тут можна скупатися у термальних водах, що завжди тримають температуру +27

Номер слайду 70

Бібліотечка дослідника. Біля поверхні Коралового моря, що омиває північний схід Австралії, розташований Великий Бар'єрний риф. Його занесено до списку Всесвітньої природної спадщини через величезний масив коралів (понад 400 видів) найрізноманітніших форм – довгі гіллясті роги, вилизані хвилями тарілки, валуни.

Номер слайду 71

Великий Бар’єрний риф -

Номер слайду 72

Коралові рифи займають менше 1% площі океанів всієї планети, але в них мешкає чверть всієї відомої науці морського життя, а Великий Бар'єрний риф - найбільший їхній притулок. Саме з цієї причини в 1981 році ЮНЕСКО включив його в список об'єктів Всесвітньої спадщини, а CNN присвоїло звання одного з семи чудес світу.

Номер слайду 73

Бібліотека природодослідника. Ці корали дуже різнобарвні – жовті, різних відтінків червоного, оранжевого та коричневого, іноді білі, бузково-пурпурні.

Номер слайду 74

Справжнім дивом є підводний парк Великого Бар‘єрного рифу, де охороняються корали.

Номер слайду 75

Серед коралів мешкає майже1500 видів морських риб, поміж яких китова акула, безліч видів риб-папуг, риб-метеликів, мурен та ін.

Номер слайду 76

Словничок:тропічні ліси; сумчасті; евкаліпт; Велика пустеля Вікторія та велика Піщана пустеля; Національний парк «Косцюшко», Великий Бар’єрний риф

Номер слайду 77

Характерною ознакою Австралії є наявність сумчастих тварин. Переважна кількість рослин і тварин, які живуть в Австралії, на інших материках не трапляються. Усі культурні рослини і свійські тварини завезені на материк із Європи. Висновки

Номер слайду 78

Природа Австралії різноманітна. Тут є тропічні ліси, савани, пустелі. Рослинний світ материка залежить від кількості вологи. В Австралії мешкає багато тварин, яких немає на інших материках: коала, деревні кенгуру, тасманійський диявол, качконіс, єхидна. Люди докладають значних зусиль для збереження рідкісної природи материка Австралія. Висновки

Номер слайду 79

Дякую за співпрацю !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Прокопова Анжела Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Земляная Ирина
    Дякую за допомогу !
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Трамбицька Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 лютого 2021
Переглядів
10375
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку