Презентація: Розділ 9. Домедична допомога " Базова підтримка життя. Штучне дихання."

Про матеріал
Основним методом реанімації є штучне дихання . Людина, яка надає допомогу, повинна вміти відрізняти втрату свідомості від смерті. При виявленні мінімальних ознак життя необхідно негайно приступити до надання першої домедичної допомоги. Види реанімації штучного дихання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ 9. Домедична допомога. Базова підтримка життя. Штучне дихання. Викладач предмету«Захист України» ДНЗ «Жашківський АТПЛ» Ірина Бойко

Номер слайду 2

Призначення штучного диханнязабезпечити газообмін в організмі, тобто насичення крові постраждалого киснем і видалення з крові вуглекислого газу. Крім того, штучне дихання, впливаючи рефлекторно на дихальний центр головного мозку, сприяє тим самим відновленню самостійного дихання потерпілого.

Номер слайду 3

Способи виконання штучного дихання:апаратні і ручні. Ручні способи менш ефективні і більш трудомісткі, ніж апаратні. Однак вони мають перевагу, яка полягає в тому, що ручні способи можуть виконуватися без будь-яких пристосувань і приладів, тобто негайно після виникнення порушень дихання в потерпілого.

Номер слайду 4

Підготовчі дії перед проведенням штучного дихання «з рота в рот»Перш ніж розпочати штучне дихання, необхідно швидко виконати такі операції: звільнити потерпілого від одягу, який обмежує дихання, - розстебнути комір, розв'язати краватку, розстебнути ремінь брюк тощо; покласти потерпілого на спину на горизонтальну поверхню - стіл або підлогу; виконати потрійний прийом Сафара; видалити сторонні предмети та рідини з рота, як зазначалось вище.

Номер слайду 5

Проведення штучного дихання «з рота в рот»Після закінчення підготовчих операцій рятувальник робить глибокий вдих і потім із силою видихає повітря в рот потерпілого. При цьому він повинен охопити своїм ротом весь рот потерпілого, а своєю щокою або пальцями затиснути йому ніс. Потім рятувальник відхиляється назад, звільняючи рот і ніс потерпілого, і робить новий вдих. У цей період грудна клітка потерпілого опускається і відбувається пасивний видих.

Номер слайду 6

Проведення штучного дихання «з рота в рот»Контроль за надходженням повітря в легені потерпілого здійснюється за розширенням грудної клітки під час кожного вдування. Якщо після вдування повітря грудна клітка потерпілого не розправляється, це свідчить про непрохідність дихальних шляхів. У такому випадку необхідно висунути нижню щелепу потерпілого вперед, для чого рятувальник повинен поставити чотири пальці кожної руки позаду кутів нижньої щелепи і, впираючись великими пальцями в її край, висунути нижню щелепу вперед так, щоб нижні зуби стояли попереду верхніх.

Номер слайду 7

Проведення штучного дихання «з рота в рот»Під час штучного дихання дорослій людині вдування треба робити різко 10-12 разів на хвилину (через 5-6 с), а дитині - 15-18 разів (через 3-4 с). При цьому, оскільки в дитини місткість легень менша, вдування повинно бути неповним і менш різким. Якщо штучне дихання поєднано з непрямим масажем серця, то потрібно робити 2 вдування повітря після кожних 30 натискань на грудну клітку. При появі в потерпілого перших слабких вдихів слід приурочувати штучний вдих до початку самостійного вдиху. Штучне дихання необхідно проводити до відновлення глибокого ритмічного самостійного дихання.

Номер слайду 8

Метод із "рота до носа"ринцип полягає в тому, що рятувальник вдуває повітря не через рот, а через ніс постраждалого . Цей метод застосовується тоді, коли з певних причин неможливо застосувати метод "з рота до рота" (неможливо відкрити нижню щелепу, при пораненні губ, язика). Техніка виконання: однією рукою, яку кладуть на чоло постраждалого, закидають йому голову, іншою, піднімаючи його підборіддя і нижню щелепу, закривають рот. Вдування повітря виконується через носові ходи. В період пасивного видиху слід трохи відкрити рот постраждалого. Потім вдування продовжується в тому ж ритмі. Ефективність вдування повітря оцінюється за ступенем дихальних екскурсій грудної клітки.

Номер слайду 9

Штучне дихання у дітей виконується вдуванням повітря і до рота, і до носа одночасно. Частота вдувань у дітей до 8 років повинна бути 18-20 разів за хвилину, але об'єм вдування менший, щоб уникнути пошкодження легень.

Номер слайду 10

До 60-х років минулого сторіччя широко були розповсюджені методи штучного дихання за допомогою рук - метод Шефе-ра, Сильвестра, Говарда-Томсона, Емерсона, Холгор-Нільсена, Калістові. Перелічені методи визнані малоефективними і повинні застосовуватися лише в другу чергу, тобто коли рятувальник не в змозі застосувати більш ефективні методи (у випадку особливо небезпечних інфекцій, отруєння ФОС, важкої травми обличчя).

Номер слайду 11

Метод Холгер-Нільсена застосовується при неможливості застосування методу "рот до рота". Постраждалого кладуть на живіт, руки згинають у ліктьових суглобах і підкладають під чоло, рятувальник стає навколішки за головою постраждалого, активний видих роблять симетричним здавлюванням нижньої частини грудної клітки між задньою під пахвовою лінією і хребтом протягом 2-3 сек, вдих - припиненням стиснення і підніманням ліктів постраждалого на висоту 20-25 см. від горизонтальної поверхні.

Номер слайду 12

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
31 травня 2022
Переглядів
2378
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку