Презентація: Розділ 9. Домедична підготовка " Базова підтримка життя. Зовнішній масаж серця"

Про матеріал
Алгоритм дій та рятувальний ланцюжок при раптовій зупинці серця. Основні причини та ознаки зупинки серця. Ознайомлення із дефібриля́тором та ефективним спосібом виведення зі стану фібриляції - дефібріляція.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ 9 Домедична підготовка. Базова підтримка життя. Зовнішній масаж серця. Викладач «Захисту України» ДНЗ «Жашківський АТПЛ» Ірина Бойко

Номер слайду 2

Зупинка серця-раптове і повне припинення ефективної діяльності серця з наявністю або відсутністю біоелектричної активності. Серце людини являє собою унікальний орган, що складається з величезного числа м'язових волокон, які працюють як єдиний механізм.

Номер слайду 3

Причини раптової зупинки серця. У числі внутрішніх чинників передусім слід назвати порушення ритмів серцевої діяльності — інсульт, інфаркт міокарда, тромбоз, а також зупинку серця рефлекторного типу, викликану зупинкою дихання.

Номер слайду 4

Причини раптової зупинки серця. Серед зовнішніх чинників виділяють такі: прямий удар по грудній клітці, напрямлений в область серця, ураження електричним током, тепловий удар, гостре отруєння (зокрема, лікарськими препаратами), удушення, втоплення, травмування у результаті аварії.

Номер слайду 5

Характерні ознаки раптової зупинки серця:непритомність; відсутність пульсу на великих артеріях (сонна і стегнова);відсутність тонів серця;зупинка дихання чи раптова поява періодичного дихання;розширення зіниць очей; зміна кольору шкіри: блідо-сірий, сірий з синюшним відтінком.

Номер слайду 6

ІІри наданні першої долікарської допомоги необхідно зареєструвати час зупинки серця і початок ЗМС і ШД.

Номер слайду 7

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПРОВЕДЕННЯ ЗОВНІШНЬОГО МАСАЖУ СЕРЦЯ Хворого треба положити на тверду поверхню (підлога, дошка або низьке ліжко) для попередження можливого зміщення його тіла зусиллями рук масажиста, уникнення неефективності проведення ЗМС. Той, хто робить ЗМС, може знаходитися з будь-якого боку від хворого. Зона прикладення сили його рук розміщена на нижній третині грудини, строго на серединній лінії.

Номер слайду 8

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПРОВЕДЕННЯ ЗОВНІШНЬОГО МАСАЖУ СЕРЦЯ Для проведення масажу кладуть долоні одна на одну навхрест і тиснуть на грудину в зоні, розміщеній на 3-4 поперечних пальці (3-4,5 см) вище під місця прикріплення до грудини мечевидного відростка. Випрямлені в ліктьових суглобах руки масажиста розміщують таким чинам, щоб тиск здійснювало тільки зап'ястя. Стиснення грудної клітки потерпілого проводиться за рахунок тиску тулуба масажиста.

Номер слайду 9

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПРОВЕДЕННЯ ЗОВНІШНЬОГО МАСАЖУ СЕРЦЯ Зміщення грудини в напрямі до хребта (тобто глибина вгинання грудної клітки) становить 4-6 см. Тривалість одного стискання грудної клітки – 0,5-1 с (темп масажу – 60 разів на 1 хв.). В інтервалах руки з грудини не знімають, пальці залишаються припіднятими, руки повністю випрямлені в ліктьових суглобах.

Номер слайду 10

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПРОВЕДЕННЯ ЗОВНІШНЬОГО МАСАЖУ СЕРЦЯПід час проведення ЗМС і ШД однією людиною після двох швидких нагнітань повітря в легені потерпілого проводиться 10-12 стискань грудної клітки, співвідношення 2:12. Якщо беруть участь 2 особи, то це співвідношення 15, тобто на одне вдування приходиться 5 стискань грудної клітини. Обов'язковою умовою проведення ЗМС є постійний контроль за його ефективністю.

Номер слайду 11

Критерії ефективності ЗОВНІШНЬОГО МАСАЖУ СЕРЦЯ зміна кольору шкірних покривів: вони стають менш блідими, сірими, синюшними; звуження зіниць, якщо вони були розширені з появою реакції на світло (звуження зіниці під впливом світла); поява пульсового поштовху на сонній і стегновій, а інколи і на променевій артеріях потерпілого; поява самостійних дихальних рухів.

Номер слайду 12

ЗОВНІШНІЙ МАСАЖ СЕРЦЯпроводять до того часу, поки не прибуде бригада швидкої медичної допомоги або не відновиться самостійне стійке дихання і діяльність серця.

Номер слайду 13

Дефібриляція -терапевтичний (лікувальний) захід спрямований на відтворення ефективної діяльності серця шляхом подання одиночного електромагнітного імпульсу достатньої сили і тривалості. Апарат, який дозволяє провести цей важливий захід є головним помічником рятівника і називається дефібрилятором.

Номер слайду 14

Автоматичний зовнішній дефібрилятор

Номер слайду 15

Основні правила користування дефібрилятором Постраждалий перебуває подалі від предметів, які проводять електричний струм (зокрема, металевих).• Руки рятівника, тіло постраждалого та поверхня, на якій він лежить, мають бути сухими.• Електроди, змочені нейтральними розчинами (спеціальним гелем або електролітом), щільно приклеєні до тіла (щоб уникнути електричних опіків).

Номер слайду 16

Основні правила користування дефібрилятором• Розряд повинен бути однократним за одиницю часу. Повторний роблять з такою самою напругою або з її підвищенням на кілька одиниць.• Застосування дефібрилятора не повинно замінювати інші заходи серцево-легеневої реанімації!

Номер слайду 17

Основні правила користування дефібрилятором• Розряд повинен бути однократним за одиницю часу. Повторний роблять з такою самою напругою або з її підвищенням на кілька одиниць.• Застосування дефібрилятора не повинно замінювати інші заходи серцево-легеневої реанімації!

Номер слайду 18

Дякую за увагу

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
31 травня 2022
Переглядів
1217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку