Презентація "Роздуми про сенс людського життя, моральний вибір кожного в повісті Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських»"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення уроку української літератури за повістю-казкою «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» Марини Павленко (підручник: Українська література: підручник для загальноосвітніх навчальних закладів ,7 клас . / Л. Т. Коваленко. – К. : Видавничий дім «Освіта», 2015). Ресурс стане в нагоді при коментуванні сюжету повісті, характеристиці генеологічних дерев родин, допоможе вислов¬лювати власні роздуми про важливість кожного вчинку в людському житті, про моральний вибір особистості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роздуми про сенс людського життя, моральний вибір кожного в повісті Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських»

Номер слайду 2

Епіграф уроку «Життя окремої людини має сенс лише в тій мірі, наскільки вона допомагає зробити життя інших людей красивіше і шляхетніше» Альберт Ейнштейн

Номер слайду 3

Робота над змістом твору Складання сюжетного ланцюжка подій до прочитаних розділів 31-61 повісті-казки та переказ найяскравіших епізодів за малюнками

Номер слайду 4

Мандрівка Софійки в минуле – смерть Гордія Кулаківського, доля його дочки Франі; Софійка з Сніжаною у Половинчику, розповідь дідуся Максима про випадкову зміну прізвища Вишні на Ягоду; Сашко і Софійка вночі в сусідній квартирі, спостереження за поведінкою привидів.

Номер слайду 5

Софійка в домі Якова Кулаківського, його дружина потай варить для себе і сина вечерю. Софійка на обійсті Васюні, Якового сина, сюди ж приходить сліпий старець, який дає пораду дружині Васюні, як вилікувати дочку Катерину. На обіді за здоров’я Катерини дівчинка дізнається, що Михайло Міщенко взяв собі прізвище Білий, а в часи громадянської війни спалив маєток Юзефи.

Номер слайду 6

Софійка з тіткою Сніжаною знову в Половинчику; Розповідь дідуся Максима про сад; Художник запрошує дівчат до своєї хижки; На картині, що її побачила Софійка в кутку, була зображена Сніжана. Катерина одужує; Почалася війна.

Номер слайду 7

Софійка у світлині 1970 року: дівчинка чує сварку Толика, сина Івана, з бабусею Оленою за спадщину, хлопець планує продати хату й обіцяє бабі залишити їй тільки погріб; Невдалий продаж: у погребі впродовж 30-ти років переховувався дезертир Василь Кулаківський. Софійка у Катерининій світ­лині: Катерина збирається заміж за Семена.

Номер слайду 8

Пустельник запрошує Сніжа­ну до Києва, щоб познайомити з батьками; будинок, у якому живе Сергій (Пу­стельник), виявився колишнім маєтком Юзе­фи; знайомство Софійки з дівчинкою – дочкою Валентина – Ірою Білою; Софійка з тіткою і Сергієм повертаються до Вишнополя

Номер слайду 9

Блискавка вдаряє в дім Катерини – молода жінка, Семен і свекор зі свекрухою гинуть у пожежі ; Софійка ро­зуміє, що вона у власному дворі, на місці спаленої кімнати – квартира, де з’являються привиди погорільців. Софійка знову у Катерини; Семен привозить Катрусі різних подарунків, у тому числі й блакитну стрічку;

Номер слайду 10

Софійка зрозуміла проро­цтво старця: момент зняття прокляття, коли «небо зійшлося із землею», – це блискавка; Дівчинка разом із Сашком повертається знову у світлину до Катерини, щоб зарадити біді; Діти зрізають шовковицю, в яку має вдарити блискавка.

Номер слайду 11

Софійка із Сашком на вечері в Катерини; дівчинка радить родині пере­сидіти грозу в ямі ; гроза минула без жертв; Софійка з Сашком зустрічають сліпого старця, який запевняє дівчинку, що тепер життя поверне інакше.

Номер слайду 12

Софійці зателефонував Ва­дим і призначив зустріч; хлопець розповів, що прийшов лист від діда Толі; він хоче повернутися додому; мешканці квартири з привидами знову вдома; Валентин збирається до Києва, щоб побачитись із дочкою ; Додому повернулися батьки Вадима.

Номер слайду 13

Ще одна таємниця шафи: Софійку переносить в майбутнє , у ресторан «Русалонька»; зу­стріч із Вадимом ; Софія розуміє, що по­чуттів до Вадима в неї немає ; Освідчення власника ресторану – Сашка; І знову в реальності.

Номер слайду 14

Вадим повідомив, що повер­тається і його дядько, а бабуся запрошує Со­фійку на вечерю; Валентин повернувся з Києва з дочкою Іринкою; Софійка повідомляє Сашкові, що цієї повні привиди не з’являли­ся.

Номер слайду 15

Перегляньте і прокоментуйте ілю­страції генеалогічних дерев трьох родин

Номер слайду 16

Родинне дерево Кулаківських Гордій Вадим Батько Вадима Толик Катерина Іван Васюня Яків Франя Флор Наречений Семен Дружина Олена Дружина Лизавета

Номер слайду 17

Сенс життя родини Кулаківських

Номер слайду 18

Родина Кулаківських Сенс життя Гордій (загинув, коли мішок з кукурудзою впав з горища) На чужому нещасті щастя не побудуєш Фрол (випадково загинув, коли витягував рушницю зі скрині, бо нічим у житті, крім полювання, не цікавився) Один раз в рік і рушниця стріляє Франя (вийшла заміж за Корнія, причарувавши зіллям знахарки, не було дітей) Щоденна неприязнь коханого чоловіка Яків (помер, вдавившись картоплею на чужому обіді, дружину Лизавету замордував голодом) У нього взимку снігу не випросиш Васюня (: понад 30 років провів у погребі, уникаючи відповідальності за дезертирство) Сам себе засудив до найтяжчої міри покарання

Номер слайду 19

Родина Кулаківських Сенс життя Іван ( рано оженився, загинув молодим, залишивши на виховання Олені сина Толика) Загинув молодим Катерина(добра , вихована дівчина, загинула від блискавки разом зі своїм чоловіком та його родиною) Єдина добра душа в родині Толик (все життя прожив в переїздах, проте наприкінці твору повернувся до родини) Усе життя прожив перекотиполем Батько Вадима (працював у Москві, зовсім не опікувався сином, тому й не дивно, що хлопець виріс таким) Поїхав шукати легкого карбованця Вадим (зухвалий,зарозумілий і…. самотній хлопчина) Прокляття прокляттям, а характер характером

Номер слайду 20

Міщенки Данило Хлопчик із фотографії Іра Валентин Білий Син Михайла Міщенка (Білого) Молодший син Михайло

Номер слайду 21

Сенс життя родини Міщенків «Усі Міщенки схожі: і балакун Данило Міщенко-Міщенков, і його син Михайло-Мішель-Мішка, і онук-вусань, і, нарешті, прапраправнук Валентин… У всіх немовби подвійна душа… Усі хвалькуваті, брехливі, ненадійні».

Номер слайду 22

Родина Міщенків Сенс життя Данило (безвідповідальний і самозакоханий , втік, залишивши дружину і двох синів). Двоїста душа – питома риса Міщенків Михайло (Міщенков-Білий) - жив, ховаючись од людей. Брехати задля високої мети Молодший син Данила совісний і роботящий Син Михайла Частково згадується Валентин (виявився непорядним чоловіком: покинув двох жінок із дітьми і не піклувався про них; спадковість і тут далася взнаки) Брехати задля високої мети. Іра(дочка Валентина, яка мешкає в Києві, у графському маєтку) Хлопчик з фотографії (син Валентина, який мешкає у Вишнополі)

Номер слайду 23

Вишні (Ягоди) Клава + Корній Сніжана Софійка Ліна + Максим Тетяна Ніна Горпина + Павло Ростик

Номер слайду 24

Сенс життя родини Вишні (Ягоди)

Номер слайду 25

Родина Вишні (Ягоди) Сенс життя Клава (хвороблива жінка, перша власниця коралів) Родинне щастя нащадків Горпина (Павло) Людяність, порядність Ніна Людяність Ліна(Максим) розповідають історію родини від прапрапрабабусі Клави Піклування про інших

Номер слайду 26

Родина Вишні (Ягоди) Сенс життя Сніжана (лікар-травматолог) Чесність в родинних стосунках Тетяна (мама Софійки, сестра Сніжани) Взаєморозуміння, взаємодопомога в сім’ї Софійка (дівчинка, яка хоче допомогти Вадимові позбутися родинного прокляття) Допомога другові Ростик (братик Софійки)

Номер слайду 27

Яка з родин є справжньою? Чому? Родина Кулаківських Родина Вишні (Ягоди) Родина Міщенків нажива брехня, обман взаєморозуміння, взаємодопомога, дружна родина

Номер слайду 28

Три родини об’єднує час, місцевість, особисті стосунки Клава Франя Кулаківська Корній Ніна Михайло Міщенков-Білий

Номер слайду 29

Сніжана Ягода Валентин Білий Софійка Вадим Кулаківський

Номер слайду 30

Хто з героїв повісті є справжньою людиною? справжня людина моральність порядність ввічливість толерантність вимогливість повага до інших чесність терплячість

Номер слайду 31

Хто з героїв твору є справжнім другом? Чому? справжній друг чесний чуйний небайдужий відповідальний порядний безкори- сливий Безко- рисливий

Номер слайду 32

Так в чому сенс життя людини? бути справжньою людиною; справжнім другом; мати справжню родину.

Номер слайду 33

Займи позицію Висловіть своє ставлення до висунутої тези. Свою думку обґрунтуйте.  Чи зміг би (змогла б) ти, ризикуючи своїм життям, виправляти помилки інших, не розраховуючи на подяку?

Номер слайду 34

Передостанній епізод твору – Софійчин сон про майбутнє Чому в повісті-казці частково показане майбутнє головних героїв? Чи хотілося б вам такої розв’язки? Чому? Романтичне чи реалістичне завершення книги? Чи потрібні такі казкові історії учням, що навчаються в сьомому класі?

Номер слайду 35

Незакінчене речення Прочитаний твір змусив мене задуматися про … Щоб досягти поставленої мети …

Номер слайду 36

Підсумок уроку Сьогодні на уроці я дізналався (дізналася) про… Я зрозумів(ла,) що… Що залишилося для мене невирішеним?

Номер слайду 37

Домашнє завдання (на вибір) Скласти власну версію продовження історії. Написати лист одному з героїв твору. Створити рекламу повісті-казки Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських».

Номер слайду 38

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: Література: Коваленко Л. Т. Українська література: підручн. для загальноосвітн. навч. закладів. 7 кл. / Л. Т. Коваленко. – К. : Видавничий дім «Освіта», 2015. – 272 с. Павленко М. Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських. – Вінниця: Теза. – 2011. –220 с. Уроки української літератури для 7 класу (ІІ семестр) 2-га частина // Бібліотечка «Дивослова». – 2015. – №10 (124). – С. 6-11. Овдійчук Л. Особливості вивчення твору Марини Павленко «Русалонька із 7-В, або Прокляття роду Кулаківських» у школі / / Українська література в загальноосвітній школі. – 2014. –№10. – С. 10-13. Інтернет-ресурси: http://qoo.by/cNo http://qoo.by/cNq

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Юрова Тетяна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олійник Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Задорожня Олена Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кілєва Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Кіріндясова Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Огієнко Олена Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додано
11 листопада 2022
Переглядів
16477
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку