Презентація "Розлади пам'яті"

Про матеріал
Пам'ять — психічний процес, який полягає в фіксації, збереженні, наступному відтворенні та забуванні минулого досвіду, дає можливість його повторного застосування в життєдіяльності людини. Які ж бувають розлади пам'яті? Детальніше про це розберемо у презентації
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розлади пам'яті

Номер слайду 2

Що таке пам’ять?Пам'ять — психічний процес, який полягає в фіксації, збереженні, наступному відтворенні та забуванні минулого досвіду, дає можливість його повторного застосування в життєдіяльності людини.

Номер слайду 3

Види пам'яті За методом запам'ятовування:мимовільна;довільна. За характером переважаючої психічної активності:рухова;емоційна;моторна;образна;словесно-логічна.

Номер слайду 4

Види пам'яті За тривалістю збереження інформації:сенсорна;короткочасна;довготривала;оперативна. Похідні види пам'яті: Генетична пам’ять;Біологічна пам’ять;Психологічна пам’ять;Особистісна пам’ять;Експліцитна пам’ять.

Номер слайду 5

Фізіологія !!!Сучасна нейрофізіологія розглядає синаптичні контакти між нейронами та їхні зміни як матеріальний носій пам'яті. Одним з критеріїв поділу пам'яті на види є час закріплення і збереження матеріалу, який відбувається за допомогою енграм.

Номер слайду 6

Фізіологія !!!У теорії мнемізма енграма — це фізична звичка чи слід пам'яті на протоплазмі організму, залишений повторним впливом подразника. Стимули або подразники залишають чіткі сліди (енграми) на протоплазмі тварини або рослини. Коли дія цього подразника регулярно повторюється, це створює звичку, яка залишається в протоплазмі після припинення дії подразника.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Кількісні розлади пам'яті Гіпермнезія – короткочасне посилення пам'яті. Гіпомнезія – погіршення відтворення інформації, зниження здатності відтворювати окремі події, деталі.

Номер слайду 9

Кількісні розлади пам'яті – АМНЕЗІЯ !!! Амнезія – випадіння з пам'яті певного відрізку часу, втрата здатності зберігати і відтворювати раніше набуту інформацію.

Номер слайду 10

Амнезія. Фіксаційна – втрата здатності запам'ятовування, відсутність пам'яті на поточні події. Ретроградна – зниження пам'яті на події, які безпосередньо передували захворюванню чи розладу психіки. Антероградна – втрата пам'яті на події, що відбувалися вже після початку захворювання. Афектогенна (вибаіркова) – поширюється лише на події негативного емоційного забарвлення.

Номер слайду 11

Амнезія. Часткова – охоплює лише деякі події або дати, цифри, імена. Загальна – зникнення з пам'яті всіх подій того чи іншого періоду. Прогресуюча – втрата здатності запам'ятовувати і поступове спустошення запасів пам'яті. Згідно із законом Рібо, втрата інформації проходить у зворотному порядку.

Номер слайду 12

Амнезія. Алкогольна – втрата пам'яті на події, що випереджають прийом алкоголю. Транзиторні амнестичні атаки – тривалістю від 1 до 24 годин. Неепілептичні цереброваскулярні приступи, що проявляються в порушенні діяльності лімбічних структур. Систематизовані (системні) – випадіння спеціалізованих видів пам'яті (на обличчя, кольори, запахи, символи, навички).

Номер слайду 13

Амнезія. Агнозія – порушення впізнавання предметів. Апраксія – випадіння моторних навиків

Номер слайду 14

Парамнезії – якісні розлади пам'ятіПсевдоремінісценції – спогади хворого про події, які ніколи не відбувалися, але могли б відбуватися в реальному житті. Конфабуляції – заповнення прогалин пам'яті уявними, або нереальними подіями, які не могли трапитися у житті хворого. Криптомнезії – порушення здатності ідентифікувати джерело сприйняття.

Номер слайду 15

Амнестичний синдром Корсакова. Синдром Корсакова — різновид амнестичного синдрому, названий на честь російського психіатра Сергія Корсакова, що його описав. Основою його є неможливість запам'ятовуватипоточні події (фіксаційна амнезія) при більш-менш збереженій пам'яті про минуле. У зв'язку з цим виникає порушення орієнтуван-ня (так звана, амнестична дезорієнтація). У першу чергу це стосується часу. Крім того, є дезорієнтація на місцевості та у навколишній дійсності. І ще один характерний симптом цього синдрому — парамнезія, головним чином у вигляді конфабуляцій або псевдоремінісценції, але спостерігають і криптомнезіі.

Номер слайду 16

Цікаві факти#1: Англієць Домінік О'Брайан, володіє неймовірною здатністю. Переможець Чемпіонату світу по пам'яті 1994 року, здатний за годину вивчити більше 300 іноземних слів, а через кілька днів, говорити на новій мові. При цьому, О’Брайану заборонено з'являтися у всіх казино світу, унікально розвинена пам'ять, допомагає рахувати в колоді карти і зривати величезний грошовий куш.#2: Ян Християн Сметс, політичний діяч, родом з Південної Африки, будучи вже літньою людиною, завчив на пам'ять більше 5000 книг.#3: Непогано в голові мати телефонну книгу. Так, наприклад, 26 річний Китаєць Гу Янлинь, пам'ятає напам'ять 15000 довідкових номерів міста Харбін.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

pptx
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
4428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку