Презентація Розв’язування задачна тему:" Кількість теплоти. Питома теплоємність речовини. Закони збереження енергії ".

Про матеріал
Розв’язування задач на повторення та закріплення вивченого матеріалу. Кількість теплоти. Питома теплоємність речовини. Закони збереження енергії .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розв’язування задач на повторення та закріплення вивченого матеріалу. Кількість теплоти. Питома теплоємність речовини. Закони збереження енергіїВчитель математики Мойсієнко Наталя Віталіївна

Номер слайду 2

За якою формулою обчислюється кількість теплоти,яка йде на нагрівання тіла?

Номер слайду 3

Чому дорівнює кількість теплоти плавлення (кристалізації)?

Номер слайду 4

Яка формула обчислення кількості теплоти при пароутворенні (конденсації)?

Номер слайду 5

Ми маємо ракету, яка рухається за рахунок згоряння палива. За якою формулою ми обчислимо кількість теплоти згоряння палива?

Номер слайду 6

Що таке ККД нагрівника? ККД нагрівника – це фізична величина, яка дорівнює відношенню корисної кількості теплоти до всієї теплоти, що може виділитися при повному згоранні палива.

Номер слайду 7

Задача 1. Чавун масою 20 т нагріли в печі від 20 до 1200°С. Обчисліть масу кам’яного вугілля, яке для цього треба було спалити. Тепловими втратами знехтувати. Дано:

Номер слайду 8

Задача 2. Яку кількість теплоти необхідно витратити, щоб 2 кг води, взятої при температурі 20 , довести до кипіння і повністю випарити ?

Номер слайду 9

Задача 3. Двигун потужністю 100 Вт протягом 5 хв. Обертає лопасті гвинта усередині калориметра, у якому міститься 3 л води. Вода внаслідок цього нагрівається. Нехтуючи тепловими втратами, визначте, на скільки зміниться температура води. Дано:

Номер слайду 10

2. Розв’язування якісних задач 1. Двом тілам із міді і свинцю, що мали однакову температуру, передали однакову кількість теплоти. Яке з тіл гарячіше, якщо маси тіл однакові? (В: тіло зі свинцю.)2. Температура газового запальника 500°С. Посудину з якого матеріалу можна використовувати? (В: із матеріалів, температура плавлення яких вища за 500°С.)3. Температура фотосфери на Сонці 6000°С. Із яких матеріалів можна сконструювати апарат для дослідження фотосфери? (В: таких матеріалів не існує.)

Номер слайду 11

4. Чи можна в Якутії, де температура взимку досягає -35°С, користуватися ртутним термометром? (В: так, бо температура кристалізації ртуті -39°С.) 5. Чому лід не одразу тане, якщо його занести у тепле приміщення? (В: лід спочатку нагрівається до температури плавлення, а вже потім тане.)6. Чому взимку для охолодження двигунів автомобілів використовують не воду, а, наприклад, тосол ? (В: бо вода при 0°С замерзає і розширюється, що призводить до поломки.)

Номер слайду 12

1. Пояснити прислів'я: Цвяхом моря не зігрієш. (Цвях має невелику масу і виготовлений він зі сталі, яка має відносно малу питому теплоємність. Тому кількість теплоти, яку може віддати цвях, замала для того, щоб нагріти велику масу води.)Вітер сніг з'їдає. (Вітер прискорює випаровування, в тому числі й твердих тіл.)Куй залізо, поки гаряче. (Із підвищенням температури легше змінити форму твердого тіла, оскільки зменшуються молекулярні сили взаємодії. Отже, його можна кувати й надавати потрібної форми.)

Номер слайду 13

Поле зі снігом – комора з хлібом. (Сніг, маючи низьку теплопровідність, захищає озимі від вимерзання.)Людина, що цегла, – після обпалення стає твердішою. (Після обпалення цегли збільшується її міцність: зменшується відстань між молекулами цегли (внаслідок випаровування води), а тому збільшуються сили взаємодії.)

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Задача №1. Яка кількість теплоти необхідна для перетворення води масою 200г у пару при температурі 100 ?Задача №2. Скільки сталі, взятої при 20 , можна розплавити в печі з ККД 50%, cпалюючи 2 т кам`яного вугілля?Задача №3 Лід, що тане, принесли в приміщення, температура в якому 0 . Чи буде лід у цьому приміщенні танути ? (Ні. Тому що для того, щоб розплавити лід,потрібна додаткова енергія, а взятии її можна тільки в більш нагрітого тіла.)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Розробки уроків
Додано
25 березня 2020
Переглядів
5319
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку