Презентація "Розвиток креативності та використання прийомів ейдетики в корекційно-відновлювальної роботі з дітьми."

Про матеріал
Визначено поняття ейдетики та як використовувати прийоми ейдетики в роботі з дітьми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток креативності та використання прийомів ейдетики в корекційно-відновлювальної роботі з дітьми Торопова Регіна Юріївна Вчитель-логопед ДНЗ№1 “Веснянка”

Номер слайду 2

Методи і завдання Дізнатися про теоретичні та психологічні основи ейдетики як науки. Оволодіти прийомами ейдетики і вміти викорис товувати їх в корекційно — відновлювальній роботі з дітьми.

Номер слайду 3

Грецьке слово “ейдос” означає “образ”. Ейдетизм – це здатність дуже яскраво уявляти собі предмет, якого немає в полі нашого зору.

Номер слайду 4

Науково доведено, що 40% людей планети є активними ейдетиками, а 60%- латентними. Ейдотехніка - совокупність найбільш ефективних прийомів запам'ятовування; технологія з обробки, зберегання та відтворення інформації.

Номер слайду 5

Ейдотехніка задіює резерви правої півкулі головного мозку, сприяє розвиткові образної пам’яті, образного мислення, творчих здібностей. ПІВКУЛЯ права ліва

Номер слайду 6

Уперше термін «ейдетика» був озвучений німецьким психологом Е.Йєншем, а поширення і глибокого вивчення набув у дослідженнях видатного психолога О.Р.Лурії, який поділив методики запам’ятовування на два основних напрямки: мнемотехніка (методи, у основі яких лежить вербально-логічне мислення) ейдетика (методи, засновані на конкретно-уявному мисленні)

Номер слайду 7

У 90-х роках ХХ століття ейдетика зацікавила російського вченого, доктора педагогічних наук І.Ю.Матюгіна, який з групою дослідників вивчив накопичений людством досвід ефективного запам’ятовування і розробив 27 методів образного розвитку уваги та пам’яті. Ця методика спирається на вміння людини уявляти і фантазувати за допомогою зорових уявлень й відчуттів (тактильних, нюхових, смакових тощо).

Номер слайду 8

В Україні відкриття І.Ю.Матюгіна впроваджує Є.В.Антощук, керівник „Української Школи Ейдетики”.

Номер слайду 9

Методи „Школи Ейдетики”

Номер слайду 10

Метод Цицерона, або метод місць: Доведено, що пригадування інформації пов’язується з місцем її виникнення. Жоден з давніх ораторів і філософів не промовляв із конспектом у руках, бо вони знали і постійно вдосконалювали техніку запам’ятовування. Цицерон для запам’ятовування використовував власний будинок. На стінах, стелі, дверях своєї оселі він розвішував тези промов. Метод місць базується на зорових асоціаціях: потрібно ясно уявити собі предмет, який необхідно запам’ятати, і поєднати його образ з образом певного місця, який легко «виймається» з пам’яті.

Номер слайду 11

Метод Аткінсона: Це метод запам’ятовування іншомовних слів, заснований на використанні ключових слів або фонетичних асоціацій. Засвоюючи іноземні слова, учні уявляють у зв’язку з їхнім звучанням щось смішне, цікаве, незвичайне. Тому одразу відпадає необхідність у зазубрюванні.

Номер слайду 12

Метод запам’ятовування цифр та чисел: Цифри та числа треба розфарбувати уявою. Кожну цифру учень перетворює в образ, який вона йому нагадує. Є.В.Антощук пропонує наступні асоціації:

Номер слайду 13

Ланцюговий метод: будується на ланцюгових асоціативних зв’язках. Асоціації відіграють важливу роль у будь-якому процесі навчання. Одна річ спричиняє іншу, тому асоціації допомагають упорядковувати всі елементи інформації. Свідомо вигадуючи якісь асоціації й відшукуючи їх у заздалегідь передбачених випадках, тим самим ми підсилюємо контроль над записом інформації в пам’яті, тому шанси на спогад зростають. Пошук асоціацій швидко перетворюється на захоплюючу гру.

Номер слайду 14

Метод поєднання вербального апарату з роботою уяви: Необхідно за 60 секунд назвати 60-100 будь-яких іменників. Потрібно називати ті предмети, що з’являються в уяві; деталізувати їх, розглядаючи; не поспішати, бо це викликає емоційне напруження.

Номер слайду 15

Метод узгодження фантазії та уяви з умінням чітко висловлювати, промовляти власні думки: Потрібно навчитись, не зупиняючись, говорити на будь-яку тему упродовж 5 хвилин. Для цього знадобиться уся фантазія, яскрава уява та вигадка.

Номер слайду 16

Метод парадоксальних перетворень: Потрібно написати список будь-яких предметів (близько 30) і до кожного слова вигадати, уявити і записати якість, якої не може бути. Вигадка обов’язково повинна бути веселою, яскравою, анекдотичною. Наприклад: Кішка – з рюкзаком. Папір – шоколадний. Корова – з хоботом. Капелюх – хлібний.

Номер слайду 17

Характерні особливості розвивальних ігор ейдетичного характеру: Від простого до складного. Завдання даються в різних формах: у вигляді моделей, схем,інструкцій. Дітям дозволяється складати нові варіанти завдань. Створюють атмосферу вільної та радісної творчості. Ігри слід повторювати, адже це — необхідна умова розвивального ефекту.

Номер слайду 18

Креативність — це творчі здібності індивіда, які допомогають йому продукувати принципово нові ідеї; здатність людини нестандартно розв'язувати будь-які завдання і знаходити ефективні шляхи досягнення мети. Принципи методу ейдетики : Уява + позитивні емоції = засвоєна інформація. Радісна, весела атмосфера. Мобільність і доступність ігрового матеріалу. Поділ інформації, відповідно до особливостей кожної дитини.

Номер слайду 19

Вільні асоціації, пов'явані з предметними образами.

Номер слайду 20

Дидактична гра “Про що ти подумав?”

Номер слайду 21

Колірні асоціації

Номер слайду 22

Дидактична гра “Заховалась іграшка”

Номер слайду 23

ЗВУКОВІ АСОЦІАЦІЇ

Номер слайду 24

АСОЦІАЦІЇ, ПОВ'ЯЗАНІ З ГЕОМЕТРИЧНИМИ ФОРМАМИ

Номер слайду 25

Дидактична гра “Закодовані казки”

Номер слайду 26

Предметні асоціації Дидактична гра “Асоціативні ланцюжки”

Номер слайду 27

Асоціації, викликані друдлами

Номер слайду 28

Смакові асоціації

Номер слайду 29

Нюхові асоціації

Номер слайду 30

Графічні асоціації

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Тактильні асоціації

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Ейдетика і формування правиль ної вимови звуків. Ейдетичні прийоми: Прийом оживлення символу. Прийом перевтілення. Прийом активізації відчуттів дитини. Прийом зацікавлення.

Номер слайду 35

Висновки: Використовуючи різні засоби ейдетики, вчитель- логопед розвиває пам'ять, фантазію, всі види сприй- няття, образне мислення, слухову увагу, мовлення; створює позитивний емоційний настрій, завдяки чому матеріал засвоюється легко і невимушено. Ейдетика має велике значення в розумовому,фізич- ному, моральному й естетичному вихованні дітей, а також, позитивно впливає на здоров'я дитини.

Номер слайду 36

Методи ейдотехніки сприяють розвиткові нового життєвого і художньо-естетичного досвіду дітей дозволяють відтворювати яскравий наочний образ протягом тривалого часу, розширюють не тільки межі пам’яті, але й можливості дитини бачити світ по-іншому – у всій його різноманітності кольорів, запахів, звуків.

Номер слайду 37

Література: Айзенварг Л.Г., Айзенварг М.Л. Эйдетика [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://do100verno.com.ua/blog/tag/10 Антощук Є.В. Швидка педагогічна допомога від «Української Школи Ейдетики». 8 уроків з техніки ефективного запам’ятовування будь-якої інформації. – Вінниця, 2002. Матюгин І.Ю. Тактильная память.-Київ, 1994. Копилова О.В.,Ткаченко В.М. Використання символів у роботі з дошкільниками.-Харків, 2009. Бесєдіна А. Вплив методів і завдань ейдетики на розвиток особистості учня // Рідна школа. – 2009. – № 2-3. – С. 61-62. Гайдаенко М. Эйдетика – удивительная реальность // Психолог. – 2011. – № 28 (июль). Кривоніс М.Л., Дроботій О.Л. Ейдетика як засіб підготовки дітей до школи .-Харків, 2012. Мажирина Н. Эйдетика. Мир другими глазами [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://clck.yandex.ru/redir Тимошенков И. Эйдетика [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://www.tip-top.sebastopol.ua/ru/tip-top/eidetika Пащенко О. Звукові, смакові, нюхові асоціації // Дошкільне виховання. – 2009. – № 2. – С. 16-17. Харьковская Школа Эйдетики Анастасии Никитиной [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://eydetica.kh.ua/ Эйдетика в современных технологиях обучения [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://neuch.org/interest/jejjdetika-v-sovremennykh-tekhnologiyakh-obucheniy Эйдетика: до пяти и старше (Из газеты «Зеркало Недели») [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://bc-eydetica.narod2.ru/zerkalo_nedeli.html Пащенко О. Ейдетика в навчанні// Дошкільне виховання.-2010.-№5.-с.20-21. Пащенко О. Асоціативне мислення// Дошкільне виховання.-2008.-№12.-с.16-17. Пащенко О. Ейдетика на щодень// Дошкільне виховання.-2009.-№8-с.24-25. Пащенко О. Креативний розвиток// Дошкільне виховання.-2012.-№2-с.24-26. Пащенко О, асоціації за друдлами// Дошкільне виховання.-2009.-№4.-с.24-25

ppt
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Інкл
Додано
4 грудня 2021
Переглядів
895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку