Презентація "Розвиток літературного процесу ХVІ- ХVІІІ століття

Про матеріал

Розвиток українського письменства значною мірою залежав від історичних обставин. Більша частина українських земель в XVI столітті опинилась у складі Польської держави.

Доленосним моментом української історії стала середина XVII ст., на яку припав перебіг національно-визвольної війни під проводом гетьмана Богдана Хмельницького. Шукаючи підтримки у війні з Польщею, гетьман був змушений піти на союз із Московським царством. Після завершення війни Лівобережна Україна увійшла до складу Московського царства, тоді як українські землі Правобережжя майже до кінця XVIII ст. лишалися в складі Польщі.

Історичні обставини по-різному позначалися на розвитку літературного життя. Чужі культурні впливи не завжди залежали від адміністративно-територіального статусу українських земель. Часто вони співвідносилися з традиційними релігійними та церковними зв'язками в межах православного світу. Так, у XIV—XV ст. українське письменство зазнало відчутного південнослов'янського впливу. У цей період постали нові переклади біблійних текстів, широко перекладалися твори візантійських та південнослов'янських церковних письменників. Тоді ж активного переосмислення зазнала літературна спадщина Київської Русі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

 література починає виходити за межі поліфункціональної писемності і набувати самостійного значення 

Номер слайду 3

Протягом XVI-XVII ст. друкарні засновуються в багатьох містах України. Найхарактерніші для XVII ст.- історичні пісні та думи.   

Номер слайду 4

Касіян Сакович ― автор «Віршів на жалосний потреб козацького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного» (1622), а також кількох полемічних, зокрема «Перспектива, або З'ясування про греко-руську церкву» (1642) та філософських творів («Арістотелеві проблеми, або питання про природу людини», «Трактат про душу взагалі, написаний велебним отцем Касіяном Саковичем, ченцем грецької релігії» (обидві 1625), видані у Кракові). Писав польською та давньоукраїнською мовами.

Номер слайду 5

Створив культурний осередок в Києві Стояв біля витоків Київської братської школи Захищав та підтримував православну церкву Иніціатор відновлення в 1620 році православної ієрархіі

Номер слайду 6

Лазар Баранович Феофан Прокопович

Номер слайду 7

Полемічна література почала активно розвиватись після прийняття Брестської унії. Особливий полемічний пафос виділяє твори Івана Вишенського. Наприклад, у “Посланні до єпископів” він викриває духовенство як користолюбців, що забули Бога.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

       Вірші Климентія Зіновіїва доповнюють наші уявлення про духовний світ тодішньої освіченої людини, про її естетичні уподобання.       Неоціненним джерелом вивчення живої української мови кінця XVII—початку XVIIIст. є також збірка прислів’їв, приказок, народних афоризмів, що їх зібрав Климентій .Зарахована Іваном Франком до найкращих надбань українського письменства, рукописна збірка віршів Климентія пролежала у безвісті для дослідників близько півтора століття .

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Чільне місце у розвитку науки та культури України XVIII ст. займає творчість видатного філософа і письменника Григорія Савича Сковороди (1722-1794).

Номер слайду 12

Стисло оглянувши шлях нашої літератури від “житій святих”до творчості Г.С.Сковороди ,ми можемо зробити висновок: 1.В літературу прийшли обдаровані особистості з різних прошарків суспільства. 2.Найбільш художні досягнення цього періоду-твори полум’яного полеміста Івана Вишенського та великого любомудра Григорія Сковороди. 3.Завдяки подвижництву письменників та безіменних творців фольклору наша література вийшла на шляхи народності й правдивого,критичного зображення життя.

Номер слайду 13

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 1.Борисенко В.Й. Курс української історії: З найдавніших часів до XX століття: Навч. посібник. – К.: Либідь, 1996.-616с. 2.Винниченко В. Відродження нації. – К.: Видавництво політичної літератури, 1990. 3.Гончарук П.С. Історія України з найдавніших часів до початку XX століття. Курс лекцій. Навчальний посібник. – К.: Видавництво КСУ, 2004.-524с. 4.Полонська-Василенко Н. Історія України: У 2т. – К.: Либідь, 1992.-608с. 5.Шморгун О.О. Україна: шлях відродження (економіка, політика, культура).-Київ, 1994.- 208с.  Історія філософської думки в Україні - Огородник І.В. http://pidruchniki.ws/16850303/filosofiya/kasiyan_sakovich 

ppt
Додано
20 травня 2018
Переглядів
2264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку