Презентація до уроку "М.Коцюбинський. "Дорогою ціною"

Про матеріал

Презентація до уроку української літератури за темою М.Коцюбинський "Дорогою ціною". Пригодницький, романтичний сюжет повісті", в якій поетапно розписано урок з даної теми

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Подаруйте посмішку собі,Один одному, мені.І я дарую посмішку вам,Радість допоможе у роботі нам.

Номер слайду 2

Тема: М. Коцюбинський. Коротко про письменника. «Дорогою ціною». Пригодницький, романтичний сюжет повісті

Номер слайду 3

Девіз уроку: мислити — логічно й критично, висловлюватися — чітко й лаконічно,досліджувати — глибоко, майстерно, працювати — творчо й активно.

Номер слайду 4

Подорож шляхами життя і творчості Михайла Коцюбинського

Номер слайду 5

Родина Коцюбинських. Дитинство Михайла

Номер слайду 6

Роки навчання Михайла Михайловича

Номер слайду 7

Доросле життя письменника, його зв’язок з подільськими народовольцямисімейні нещастя«політич-ний прогрес»

Номер слайду 8

Коцюбинський серед народу. Сонцелюб, сонцепоклонник. З 16 років був у складі Одеської філоксерної комісії, яка боролася зі шкідником винограду — філоксерою. Працює в Бесарабії і Криму. Філоксе́ра (Daktulosphaira vitifoliae) — коренева попелиця із ряду рівнокрилих, що вражає листя і кореневу систему винограду.

Номер слайду 9

Останні роки, смерть письменника Могила М. М. Коцюбинського. Місто Чернігів, Україна.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Епос — один з основних родів літератури, у творах якого життя розкривається у формі авторської розповіді чи розповіді одного з персонажів. Повість — чималий за обсягом епічний твір, у якому змальовано широку картину життя кількох персонажів протягом тривалого часу. Сюжет — подія або система пов’язаних між собою подій, у процесі розвитку яких розкриваються характери персонажів, а відтак і зміст художнього твору. Композиція — побудова літературного твору, розташування в певній послідовності всіх його частин, продумане розгортання подій і групування та розстановка персонажів.

Номер слайду 12

Пригодницький твір - твір із захоплюючим сюжетом про складні випробування, через які проходять герої. rrrrr

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Словникова робота за твором- поспільство — трудовий народ, селянство;- кіш — козацький табір, стоянка; - дідич — поміщик, володар; - в некрути ( в рекрути) — у військо; - канчук — нагайка; - збасаманений (від басаман— смуга на тілі від удару батогом) — дуже побитий;- сакви — торби; - катряга — тут: курінь; емісар (від лат. emissar — посланець) — особа, що виконує секретне доручення; - кучма — шапка з овечого хутра; - чугаїнка — верхній одяг, свитка; - довідне, довідно — цілком певно, достовірно; - хустя — білизна; - пікет (від фр. piquet, буквально — кілок, віха) — невеликий сторожовий загін.

Номер слайду 15

Робота в парах Завдання: розмістити події, які відбувалися у творі, по порядку.1.     Арешт циган та Остапа.2.     Остапа поранено.3.     Остап тікає на вільні землі.4.     Остап під опікою старої циганки.5.     Поєдинок з вартою турецького човна.6.     Соломія вирішила приєднатися до Остапа.7.     Остап віч-на-віч із вовком.8.     Знайомство з Іваном Котигорошком.9.     Невдала спроба тікати.10.  Переправа плотом через річку.11. Смерть Соломії. Відповідь: 3, 6, 8, 9, 10, 2, 4, 7, 1, 5, 11.

Номер слайду 16

Сюжетні лінії- відтворення історичної епохи;-  боротьба героїв за волю і власне щастя;- щире почуття кохання між Остапом і Соломією.

Номер слайду 17

Вікторина “Чи уважно ви читали твір?”

Номер слайду 18

Риси пригодницького сюжету в повістіНевелика експозиція, у якій окреслюється історична атмосфера часу. Динамічність розгортання подій. Велика кількість пригод, несподіваних поворотів сюжету. Прийом переодягання (Соломія переодягається в парубка). Пригоди й несподіванки під час подорожі: переховування біля переправи через Дунай, у плавнях, зустріч пораненого Остапа з вовком, екзотична сім’я циган. Несподівана кінцівка: загибель Соломії й виживання Остапа, незважаючи на поранення та пізніші випробування, про що дізнаємося з епілогу.

Номер слайду 19

Риси романтичного (психологічного) сюжету. Боротьба за своє кохання — основний мотив поведінки Соломії. Жіночність і мужність, винахідливість і рішучість головної героїні. Пейзаж як засіб відтворення переживань героїв. Зображення внутрішнього стану під час двобою Остапа з вовком

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Зібрати цитати до характеристики образів Остапа і Соломії. Написати твір-мініатюру на тему: «Дорога ціна за волю». 

Номер слайду 22

Дякую за урок. Молодці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. загоруйко оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тарангул Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кілєва Оксана Анатоліївна
    Дякую за презентацію! Прекарасна робота! Успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Лисенко Раїса Степанівна
    Дякую за презентацію! Гарна робота!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
20 травня 2018
Переглядів
22894
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку