Презентація "Розвиток тварин (з перетворенням та без перетворення). Періоди та тривалість життя у тварин"

Про матеріал
Презентація з біології для учнів 7 класів до уроку "Розвиток тварин (з перетворенням та без перетворення). Періоди та тривалість життя у тварин"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гарний настрій – запорука успіху!

Номер слайду 2

Епіграф «Є на Землі істоти, які бачили життя протягом майже трьох століть...»

Номер слайду 3

Біологічний диктант «Так — ні» та «Встав слово» 1. Для ссавців характерний прямий розвиток. 2. Однією зі стадій розвитку жуків є лялечка. 3. Розвиток річкового окуня відбувається без перетворення. 4. Для плазунів характерний непрямий розвиток. 5. Однією зі стадій розвитку клопів є личинка. 6. На стадії лялечки відбувається докорінна перебудова організації тіла тварини. 7. У метелика личинка зовсім не схожа на дорослу особину. 8. Коралові поліпи нестатево розмножуються шляхом _____.   9. Гусінь і метелик живляться _____ їжею. 10.До гермафродитів належить більшість _____. 11.Відновлення втрачених частин організму або цілого організму з частини називається _________. 12.У більшості риб запліднення _____.

Номер слайду 4

зовнішнє регенерація червів різною брунькування так так так ні так так так 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Відповіді

Номер слайду 5

Ознайомитися з періодами та тривалістю життя тварин. З”ясувати скільки можуть жити тварини. Ознайомитися з тваринами-довгожителями. Навчитися визначати вік молюсків та кісткових риб. Тема: ПЕРІОДИ ТА ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ ТВАРИН Завдання:

Номер слайду 6

Етапи розвитку тварин: 1. зародковий; 2. післязародковий або постембріональний. Післязародковий розвиток тварин — це період життя, який починається після народження або виходу з оболонок, що вкривають зародок, і триває до смерті. Періоди постембріонального розвитку: 1. передрепродуктивний (організми ще статево недозрілі); 2. репродуктивний (коли набувають здатності до статевого розмноження); 3. період старіння, коли поступово знижується рівень обміну речовин та настають необоротні зміни в організмі, які зрештою призводять до смерті.

Номер слайду 7

Тривалість життя різних тварин

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Тварини-довгожителі нашої планети

Номер слайду 18

Медуза Вид медузи під назвою Turritopsis nutricula не володіє особливою зовнішністю. Довжина новонароджених становить 1 міліметр, і народжуються вони з вісьмома щупальцями, в той час як у дорослих особин налічується 90 щупалець і довжина їхнього тіла складає 4,5 міліметра. Ці маленькі медузи були спочатку родом з Карибського басейну, але тепер їх можна знайти по всьому світу. Їх робить унікальними не тільки серед медуз, але і серед усіх живих істот те, що вони можуть повертатися в підлітковий вік. Ці медузи народжуються і ростуть як будь-яка інше тварина, але коли вони досягають певного віку, вони можуть повернутися назад до стадії поліпа і почати дорослішати заново. У людському еквіваленті це було б, приблизно, якщо б 50-річний чоловік повернувся до стану немовляти. Це означає, що ці медузи потенційно безсмертні.

Номер слайду 19

Червоний морський їжак Ці цікаві живі істоти мешкають виключно в Тихому Океані, як правило, на західному узбережжі Північної Америки. Червоні морські їжаки живуть на глибині близько дев'яноста метрів і намагаються уникати неспокійних місць, де спостерігається часте хвилеутворення. Вони прикріплюються до дна і здобувають свою їжу з води шляхом фільтрації. Таким ось чином червоні морські їжаки живуть протягом декількох століть. Життя червоного морського їжака, можливо, і нуднувате, але ніяк не коротке. Вчені стверджують, що червоні морські їжаки практично безсмертні. Вони можуть гинути від хвороб, або через хижаків, але ознак старіння у них не виникає. Червоний морський їжак існує на нашій планеті вже 450 мільйонів років, і є найбільшим зі всіх морських їжаків. Він може досягати 25 сантиметрів в діаметрі. Зазвичай вони залишаються на одному і тому ж місці, тому вони покриті захисними шипами. Вони не часто доживають до 30 років, але якщо їм це таки вдається, то вони можуть дожити більш ніж до 200 років.

Номер слайду 20

Антарктична губка Багато людей навіть не розуміють, що губки насправді є тваринами. Природно, губки не дуже рухливі істоти, а деякі з них рухаються менше, ніж на 1 міліметр в день, тому не дивно, що вони ростуть дуже і дуже повільно, як і багато інших тварин з цього списку. Саме повільне зростання забезпечує їм довголіття. У світі існує від п’яти до десяти тисяч видів губок, і більшість з них живуть від 3 місяців до 20 років. Однак антарктична губка живе набагато довше, і один із знайдених вченими зразків прожив довге життя, а саме 1550 років.

Номер слайду 21

Європейська перлинниця За підрахунками, приблизно 90 відсотків популяції європейської перлинниці мешкає навколо Скандинавії. Вони вважаються дуже витривалими істотами, які можуть адаптуватися до змін в своєму середовищі досить легко. Їм не страшна зміна клімату, а також геологічні, фізичні, біологічні чи навіть хімічні зміни. Однак, незважаючи на це їх популяція постійно знижується. Ті особини, які виживають, вважаються найсильнішими і найімовірніше, пережили не одну зміну екосистем, так як вік подібних особин складає більше 250 років, що робить їх, можливо, найстарішими істотами в Європі.

Номер слайду 22

Arctica Islandica Arctica Islandica є молюском, який живе у водах Арктики. Як ви думаєте, скільки може прожити такий молюск? Сто років? Двісті? А може 300? Аналіз мушель кількох зразків цього молюска, зібраних біля узбережжя Ісландії, показав максимальний вік у більш ніж 400 років.

Номер слайду 23

Океанічний венус Океанічний венус є одним з видів молюсків, що мешкають в основному навколо узбережжя Шотландії. Як можна було припустити, вони мало рухаються, зариваються в пісок або мул, і використовують свої зябра, щоб фільтрувати їжу і кисень з води. Для того щоб їх не з’їли вони закопуються глибоко в морське дно, і живуть там протягом тривалих періодів часу, не потребуючи їжі або кисню. За останні кілька десятиліть океанські траулери призвели до того, що їх популяція знизилася приблизно на 50 відсотків, так як вони гинуть ще й від того, що пошкоджуються їх раковини, роблячи їх уразливими для хижаків. В результаті цього, все менша кількість океанічних Венус доживає до похилого віку. Ці молюски можуть дожити до 400 років, а вік найстаршого, виявленого екземпляра становив 500 років.

Номер слайду 24

Коропи кой Це досить дорога, штучно виведена порода коропів. В даний час в Японії існує багато різновидів кой, але за стандарт прийнято вважати лише чотирнадцять кольорових варіацій. Ціна однієї рибки може перевищувати не одну сотню доларів. Середній вік коропа кой не перевищує 50 років, що само по собі непогано. Але цього навіть поруч недостатньо, щоб потрапити в цей список. Однак короп кой по імені Ханако, який помер в 1977 році, був більш поважного віку 226 років, тобто він народився ще в 1751 році. Це означає, що він жив під час під час французької революції, пережив обидві світові війни, і так далі. Його вік був визначений шляхом підрахунку кілець на його лусці, так само, як при визначенні віку дерева.

Номер слайду 25

Гатерія Досить незвичайна істота, яка була вивчена через багато років після її виявлення в природі. Примітно те, що внутрішня будова гатерії дуже нагадує будову змії, крокодила, черепахи, риби і навіть мегалозавра, іхтіозавра і телеозавра, які давно вимерли. Складається враження, що природа хотіла створити щось грандіозне, але для цього їй не вистачило часу і з усіх складових елементів вона встигла створити лише ящірку. Ці рептилії є сучасниками динозаврів і живуть вони 100-200 років. Поширені на 13 невеликих скелястих островах в затоці Пленті. Раніше зустрічались по всій Новій Зеландії але були винищені завезеними хижаками.

Номер слайду 26

Черепахи Сухопутні черепахи знамениті тим, що вони можуть жити дуже довго. У середньому, здорова черепаха може дожити до 150 років, але все залежить від виду черепахи. Взяти, наприклад, черепаху Гаррієт. Ця галапагоська черепаха померла в червні 2006 року від серцевої недостатності. Практично все своє життя вона прожила в зоопарку. Найдивніше це те, що Гаррієт в Європу привіз сам Чарльз Дарвін. Вона померла у віці 175 років. А найстаріша черепаха, відома науці прожила більш ніж 150 років. Адвайта була домашньою твариною британського генерала Роберта Клайва до того, як вона потрапила в зоопарк в Калькутті, де вона і провела решту (130 років) свого життя. Вражає вже тільки те, що на момент її смерті, в зоопарку не працював ніхто з тих, хто працював у ньому, коли її тільки привезли. Черепаха померла через тріщини, що утворилася в її панцирі. Після її смерті вчені провели радіовуглецевий аналіз панцира і виявили, що її вік становив приблизно 250 років, хоча одні джерела вказують 255 років, а інші 257 років.

Номер слайду 27

Гренландський кит Гренландський кит є справжнім гігантом Північного Льодовитого океану. Примітно також те, що ці кити ще й довгожителі. Вчені спостерігають за китом, який вже прожив 211 років і невідомо, скільки ще проживе. Це є рекордом довгожительства серед хребетних тварин. Деякі вчені вважають, що гренландські кити можуть бути найстаршими ссавцями на Землі. Вважається, що один кит по імені Бада дожив до 211 років, але можливо йому насправді було не менше 245 років. Хоча більшість гренландських китів помирає у віці від 20 до 60 років, ще 4 виявлених гренландських китів були близькі за віком до Бада – за даними вчених їм було 91 рік, 135 років, 159 років і 172 роки. У цих китах в сукупності виявили 7 наконечників гарпунів, вік яких складав не менше століття.

Номер слайду 28

Гіпотези тривалості життя 1. Тривалість життя тварин прямо пропорційна тривалості їх періоду росту і розвитку. 2. Тривалість життя тварин перебуває в тісному зв’язку з розмірами і масою їх тіла. Масивні тварини живуть довше, ніж дрібні. 3. Тривалість життя організмів має зворотну залежність від їхньої плодючості. Чим вища плодючість тварин, тим меншою є тривалість їхнього життя. 4. Тривалість життя тварин пов’язана з ритмом і частотою дихання та серцебиття. Тварини, які мають високий ритм і частоту дихання та серцебиття, живуть недовго. 5. Тривалість життя тварин залежить від типу харчування, наприклад травоїдні живуть довше за хижаків.

Номер слайду 29

Фізкультхвилинка

Номер слайду 30

Лабораторне дослідження №4 Тема: Визначення віку тварин (на прикладі двостулкових молюсків і кісткових риб) Мета: навчитися визначати вік тварин на прикладі двостулкових молюсків і кісткових риб. Обладнання: мушлі двостулкових молюсків, зображення луски великих риб. Хід дослідження 1. Розгляньте зображення луски різних видів риб та визначте вік тварини за річними кільцями. Візьміть зображення луски коропових риб у руки. За допомогою ручної лупи розгляньте кільцеві структури на лусці - річні кільця. Дослідіть річні кільця - вони мають темні і світлі смуги. Темні смуги - повільний ріст риби, а світлі - швидкий ріст. Рахуючи кільця попарно визначте вік риби, луску якої ви досліджуєте. 1 2. Розгляньте мушлі двостулкових молюсків та визначте вік тварини. Візьміть до рук мушлю беззубки (перлівниці тощо). Поверніть роговим шаром до себе. На темному фоні знайдіть смуги річного приросту. За допомогою ручної лупи дослідіть кільця річного приросту, порахуйте їхню кількість. Визначте вік молюска. 3. За результатами дослідження сформулюйте висновок. Вкажіть як визначати вік тварин і поясніть чому. Для чого вміти визначати вік тварин?

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Представники безхребетних чи хребетних тварин можуть прожити більше 200 років?

Номер слайду 33

Домашнє завдання Вивчити § 42 Повторити § 23-24 Підготувати міні-проект на тему із запропонованого переліку. Теми: Майстерність маскування. Як бачать тварини? Турбота про потомство. Як тварини визначають напрям руху?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чикалов Віктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чикалов Віктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
20 січня 2019
Переглядів
18965
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку