Презентація "Розвиток уявлень про походження життя на Землі. Сучасні погляди на виникнення життя на Землі."

Про матеріал
В презентації розкриваються основні гіпотези виникнення життя на Землі: креаціонізму, самозародження життя, стаціонарного стану, панспермії, біохімічної еволюції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Розвиток уявлень про походження життя на Землі. Підготував вчитель біології, екології та інформатики Чуднівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Левків С. П. Сучасні погляди на виникнення життя на Землі.

Номер слайду 2

«О, як вирішити мені загадку життя, древню загадку, над якою билося вже багато голів, — голови в шапках, розписаних ієрогліфами, голови в тюрбанах і чорних беретах, голови в перуках і тисячі інших бідних людських голів …» Г. Гейне

Номер слайду 3

В ході уроку ми з’ясуємо: Як виникло життя на Землі? Які існують гіпотези походження життя на Землі? Яка з цих гіпотез найбільш переконлива?

Номер слайду 4

Гіпотеза – припущення, що має недостатньо доказів. Що таке гіпотеза?Що таке життя?

Номер слайду 5

Фрідріх Енгельс дав таке визначення життя: «Життя є способом існування білкових тіл, суттєвим моментом якого є постійний обмін речовин з оточуючим середовищем, при цьому з припиненням цього обміну речовин припиняється життя, що призводить до розкладання білка»

Номер слайду 6

Життя - це процес існування складних систем, що складаються з великих органічних молекул і неорганічних речовин здатних самовідтворюватися, саморозвиватися і підтримувати своє існування в результаті обміну енергією і речовиною з навколишнім середовищем.

Номер слайду 7

Гіпотеза креаціонізму;Гіпотеза самозародження життя;Гіпотеза стаціонарного стану; Гіпотеза панспермії; Гіпотеза біохімічної еволюції. Основні гіпотези виникнення життя на Землі

Номер слайду 8

Гіпотеза креаціонізму. Передбачає, що життя виникло внаслідок акту Божественного творіння, здійсненого вищою силою. Грунтується на догматичних твердженнях, тобто таких, які не потребують доведення, а грунтуються лише на вірі. (Описано в Біблії, Корані та інших священних письменах.)

Номер слайду 9

Гіпотеза самозародження житття(абіогенез)Ця теорія була поширена в древньому Китаї, Вавілоні і Єгипті. Арістотель, якого часто називають засновником біології, дотримувався теорії спонтанного зародження. Згідно з гіпотезою Арістотеля про спонтанне зародження, певні «частки» речовини містять деякий «активний зародок», який при відповідних умовах може утворити живий організм. Він вважав, що життя може самовільно виникати в мулові і гнилому м'ясі.

Номер слайду 10

Гіпотезу самозародження життя підтримували. Демокріт. Платон. Арістотель

Номер слайду 11

Вказану гіпотезу доводив Ван Гельмонт, який описав експеримент, в якому він нібито створив за два тижні мишей. Для цього потрібні були брудна сорочка, темна шафа і жменя пшениці. Активним зародком він вважав людський піт.

Номер слайду 12

Ця теорія була швидко спростована дослідами Франческо Реді и Луі Пастера. Спростуванню гіпотези абіогенезу сприяли досліди Ф. Редді та Л. Пастера

Номер слайду 13

Гіпотеза стаціонарного стану. Згідно з цією гіпотезою, Земля ніколи не виникала, а існувала вічно, вона завждибула здатна підтримувати життя, а якщо і змінювалася, то дуже мало.

Номер слайду 14

Панспермія – гіпотеза про повсюдність поширення в Всесвіті зародків живих істот. Згідно панспермії в світовому просторі розсіяні зародки життя (наприклад спори мікроорганізмів) які рухаються під тиском світлових променів а потрапивши в сферу притягання планети осідають на її поверхні і закладають на цій планеті початок живого. Ця гіпотеза підтиримувалася Ю. Лібіхом, Г. Ріхтером, С. Ареніусом, В. Вернадським. Гіпотеза панспермії (біогенезу)

Номер слайду 15

Ця теорія не пропонує ніякого механізму для пояснення первинного виникнення життя, а висуває ідею про її неземне походження. Тому її не можна вважати теорією виникнення життя як такою; вона просто переносить проблему в якесь інше місце Всесвіту.

Номер слайду 16

Різновид гіпотези панспермії Астрономи Ч. Вікрамасінгха і Ф. Хойл вважають, що в космічному просторі, в основному в газових і пилових хмарах, у великій кількості присутні мікроорганізми, де вони, на думку вчених, і утворюються. Далі ці мікроорганізми захоплюються кометами, які потім, проходячи поблизу планет, «сіють зародки життя»

Номер слайду 17

При вивченні матеріалів метеоритів і комет в них були виявлено різноманітні «попередники живого» — такі речовини, як ціаногени, синильна кислота і органічні сполуки, що можливо зіграли роль «насіння», що падало на голу Землю

Номер слайду 18

Теорія панспермії стверджує, що життя могло виникнути один або декілька разів в різний час в різних частинах Галактики або Всесвіту. Лауреат Нобелівської премії Ф. Крік вважає, що життя на Землю занесене випадково або навмисно космічними прибульцями. Для обґрунтування цієї теорії використовуються багаторазові появи НЛО, наскельні зображення предметів, схожих на ракети і «космонавтів», а також повідомлення про нібито зустрічі з інопланетянами. Різновид гіпотези панспермії

Номер слайду 19

Наскельні малюнки в скелях Австралії. За легендами – це зображення Вандіни – цариці Молочного шляху. Фрагменти фрески старовинного монастиря в Дижані, Косово, Югославія600 кам' яних колоссів, що спрямували свій погляд в небо розкидані по всьому острову Пасхи. Кого вони зображають? Іншу расу людей? Чому вони всі дивляться в небо?Наскельні зображення людей в скафандрах в африканскій пустеліНаскельні малюнки в Альпах змальовують людей в шоломах з геометричними фігурами в руках. Хто це? Астронавти? У кам'яному столітті? Барельєф на гробниці в Поленке (Мексика) бог Кукулькан, що «Летить». Нагадує сучасного космонавта? Знаменита статуетка «догові» з Японії. Такі глинянные статуетки були знайдені на острові Хонсю. Їм щонайменше 5000 років. Статуетки з вражаючою точністю змальовують деталі скафандра: шолом дивної конструкції, різні клапани, маніпулятори замість рук і ін.

Номер слайду 20

Отже, деякі прихильники гіпотези панспермії вважають, що життя занесене інопланетянами випадково, або заради експерименту. І що зараз позаземні істоти спостерігають за життям і розвитком людства.

Номер слайду 21

Гіпотеза біохімічної еволюціїВчені Дж. Холдейн та О. Опарін вважали, що життя виникло в специфічних умовах стародавньої Землі. Первинна атмосфера Землі складалась із вуглекислого газу , метану , аміаку, оксидів сірки , сірководню та водяної пари. Озонового екрану не було і до поверхні суходолу та Світового океану надходив потік космічного та ультрафіолетового сонячного випромінювань.

Номер слайду 22

У первісному океані (“первинному бульйоні”) в результаті певних біохімічних процесів виникли спочатку органічні речовини, а потім – неклітинні форми життя (коацервати), які поступово перетворилися в клітинні організми.

Номер слайду 23

Неклітинні форми життя - коацервати. Неклітинні форми життя - коацервати

Номер слайду 24

Умови, що існували на думку вчених на древній Землі неодноразово відтворювали в лабораторіях. У результаті цих дослідів, у водному розчині солей, близьких за складом до морської води, в умовах опромінення та пропускання через них електричних зарядів, утворились деякі органічні речовини (нуклеотиди, ланцюжки амінокислот, моносахариди). Першим хто проводив такі досліди був хімік Стенлі Міллер.

Номер слайду 25

Проте, нічого, що нагадувало б живих істот, ученим більше ніж за 60 років експериментів здобути подібним чином не вдалось. Вчені підрахували ймовірність випадкового утворення в “первинному бульйоні” однієї білкової молекули: 1 : 10 (113 нулів). Ця цифра перевищує кількість всіх атомів у Всесвіті! Отже, по справжньому вагомих доказів гіпотези біохімічної еволюції живого виявити не вдалося.

Номер слайду 26

ВисновокІснує 5 основних гіпотез виникнення життя на Землі. Найбільш переконлива з наукової точки зору гіпотеза Опаріна-Холдейна та панспермії. Кожна з гіпотез має свої сильні та слабкі сторони, але ні одна не дає чіткої відповіді на питання про походження життя.

pptx
Додано
6 вересня 2021
Переглядів
9527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку