Презентація. "Ручна осколкова граната Ф-1"

Про матеріал
Презентація створена для вивчення, навчання та ознайомлення з гранатою учнів 10-11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ручна осколкова граната Ф-1.

Номер слайду 2

Грана́та — один з видів вибухової зброї, призначений для ураження живої сили і бойової техніки супротивника осколками й ударною хвилею, що утворюються від вибуху. Слово граната походить від нім. Granate чи італ. granata («гранат») і пов'язана з тим, що плоди цієї рослини нагадували розривні метальні снаряди формою та червоними зернами, які нагадували шрапнелеві шматки гранати після вибуху[1]. Перші гранати з'явилися у Китаї під час правління династії Сун (960—1279). Вони були керамічними глечиками з порохом, які солдати кидали в бік противника. В Європі гранати почали використовувати при облозі фортець у 16 сторіччі. У 17 сторіччі були створені особливі загони гренадерів, які займалися закидуванням гранат на позиції противника. У Російській імперії кінця XIX — початку XX «гранатами» називали порожнисті артилерійські снаряди вагою менш ніж 1 пуд.

Номер слайду 3

Історія створення: Ф-1 була розроблена на основі французької осколкової гранати F-1 моделі 1915 р. (не плутати з сучасною F1 у пластиковому корпусі та напівготовими осколками) та англійської гранати системи Лемона, що постачались у Росію в роки Першої світової війни, звідки й назва Ф-1 та прізвисько «лимонка», що не має стосунку до фрукта. З причин розробки нової гранати для радянських військ можна вказати численні недоліки попередниці РГД-33, то ж 1939 р. було прийняте рішення про розробку нової оборонної гранати та доручене Ф. І. Храмееву з яким він впорався протягом двох місяців. На озброєння РККА граната прийнята з дистанційним запалом «Ковешникова» з займанням капсуля дистанційної дії (ударним механізмом). У 1941 р. замість запалу «Ковешникова» був прийнятий простіший у виробництві та використанні УЗРГ системи Е. М. Вицені. У військах граната крім «лимонки» отримала також прізвиська «фенюша». Знята з озброєння в СРСР в 1988, але використовується всіма арміями пострадянського простору.

Номер слайду 4

Характеристики та конструкція. Граната Ф-1 має наступні характеристики: Дистанція вкидання — 35-45 м. Максимальна дистанція ураження осколками — 200 м. Наймовірніша дистанція ураження осколками — 30-35 м. Час затримки вибуху — 3,2-4,2 с. Кількість осколків — до 300 шт.

Номер слайду 5

Ф-1 складається з корпусу, вибухового заряду та запалу. У корпусі гранати розміщується вибуховий заряд та запал, також корпус слугує матеріалом для утворення осколків при розриві корпусу вибухом. Корпус гранати виробляється з чавуну, з поздовжніми й поперечними борознами, якими граната зазвичай розривається на осколки. У верхній частині корпусу є нарізний отвір для вгвинчування запалу. При зберіганні або транспортуванні гранат в цей отвір вгвинчена масова пробка. Вибуховий заряд заповнює корпус, та слугує для розриву гранати на осколки. Запал гранати УЗРГМ (УЗРГМ-2) призначається для підриву вибухового заряду.

Номер слайду 6

Запал УЗРГМ

Номер слайду 7

Модифікації та маркування. Бойові гранати пофарбовано у зелений колір від хакі до темно-зеленого. Навчально-імітаційні гранати пофарбовані в чорний колір з двома білими (вертикальна та горизонтальна) смугами. Крім того, навчальні гранати мають отвір у нижній частині корпусу. Бойовий запал не має кольору. У навчально-імітаційного запалу кільце чеки та нижня частина притискного важеля мають червоний колір.

Номер слайду 8

Маркувальні клейма на корпусах гранат Ф-1 Шифрпідприємства. Повнаназва підприємства. Г, ГЗарматурний завод м. Гусь-Хрустальний. ООмутінський металургійний завод, Кіровська область. П, ПЗПесковський чавуноливарний завод, Кіровська область. РРжевський механічний завод, Свердловська область. Т, ТК, т. Виправно-трудова колонія ІТК-1, м. Тамбов. УМЗ,УОМЗУсманський механічний завод, Воронезька область. ЯЯрцевський машинобудівний завод, Смоленська областьтрикутник. Завод «Будмаш», м. Прилуки, Чернігівська область

Номер слайду 9

Копії гранати. Копіями Ф-1 можна вважати китайську гранату «Тип 1»,

Номер слайду 10

Польську F-1,

Номер слайду 11

 Тайванську оборонну гранату та чилійську Mk2

Номер слайду 12

Поводження з гранатами: Гранати переносять у гранатних сумках. Запали тримають окремо від гранат, при цьому кожний запал загортають у папір або клоччя. Гранати і запали потрібно періодично оглядати. На корпусі гранати, на трубках запалу і на самому запалі не повинно бути вм'ятин та іржі. Кінці запобіжної чеки мають бути розведені і без тріщин на загинах. Запалами, що мають тріщини і зелений наліт, користуватися не можна. Переносячи гранати, слід оберігати їх від поштовхів, ударів, вогню, бруду, сирості. Підмочені та забруднені гранати і запали треба протерти й висушити під наглядом, командира. Не можна сушити гранати біля вогню. Заряджати гранату (вставляти запал) дозволяється тільки перед її метанням. Забороняється: розбирати бойові гранати й усувати в них несправності; переносити їх без сумок або за кільце запобіжної чеки;. торкатися гранати, що не. розірвалася після метання.

Номер слайду 13

Прийоми метання ручних осколкових гранат: Метання гранати складається з підготовки до метання (зарядити гранату і зайняти вихідне положення) і самого метання. На навчальних заняттях з бойовими гранатами одягають металеву каску. Гранату заряджають за командою "Підготувати гранати", а в бою, крім того, і самостійно. Послідовність заряджання: дістати гранату із сумки лівою рукою, правою рукою зняти металевий ковпачок або вигвинтити пробку з трубки корпусу. Тримаючи в лівій руці гранату, правою рукою дістати з гнізда сумки і розгорнути запал. Вставити запал у центральну трубку і загвинтити його. Граната готова до метання. Метання ручних осколкових гранат проводиться з різних положень: стоячи, з коліна, лежачи, а також у русі з БМП, танка, бронетранспортера і в пішому порядку (тільки наступальних гранат). Для метання гранати вибирається таке місце і займається таке положення, щоб можна було зробити кидок без перешкод, тобто щоб на шляху польоту гранати не було гілок дерев, високої трави, дротів тощо. Гранату кидають за командою "Гранатою вогонь!", а в бою, крім того, і самостійно.

Номер слайду 14

Послідовність метання:взяти гранату в праву руку і пальцями міцно натиснути на спусковий важіль;продовжуючи натискувати на спусковий важіль, лівою рукою стиснути (випрямити) кінці запобіжної чеки;утримуючи спусковий важіль у притисненому положенні, висмикнути запобіжну чеку, розмахнутись і кинути гранату в ціль (при метанні оборонної гранати одразу після кидка сховатись).

pptx
Додано
22 вересня 2020
Переглядів
2180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку