Презентація "Рухи рослин"

Про матеріал
Презентація "Рухи рослин" містить інформацію для уроків в класах з профільним вивченням біології
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рухи рослин11 клас Профільний рівень

Номер слайду 2

Поміркуйте!Які основні відмінності у будові рослин і тварин?Які відмінності в будові клітин рослин і тварин?Як впливає на рухливість багатоклітинного організму наявність клітинної стінки?

Номер слайду 3

Вищі рослини — переважно автотрофні організми, для яких джерелом енергії є світло, а джерелами поживних речовин — повітря і ґрунт. Намагаючись збільшити поглинання світла, вуглекислого газу, води та мінералів, рослини набули розгалуженої форми і глибоко занурились у субстрат. Розплатою за це стала втрата здатності до пересування у просторі. У цих умовах необхідність відшукувати оптимально освітлені й насичені водою ділянки та захищатися від ворогів спонукала рослини до пошуку нових способів руху: ростових та тургорних.

Номер слайду 4

Існуючі способи руху у рослин можна класифікувати наступним чином: 1) внутрішньоклітинні рухи (рух цитоплазми і органоїдів); 2) локомоторні рухи клітин за допомогою джгутиків (таксиси); 3) ростові рухи на основі росту клітин розтягненням (подовження осьових органів-пагонів і коренів, ріст листя, кругові нутації, тропізми, ростові настії); 4) верхівковий ріст (ріст пилкових трубок, кореневих волосків, протонеми мохів); 5) оборотні тургорні рухи: рух продихів, настії, сейсмонастії. Очевидно, що лише рух цитоплазми і локомоторні рухи є загальними для рослинних і тваринних клітин. Решта типів рухів властиві лише рослинам.

Номер слайду 5

Ростові рухи рослин. Тропізми. НутаціїНастії

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Тропізми. Чарльз Дарвін та його син Френсіс Дарвін були одними з перших вчених, які повідомили про дослідження щодо тропізму в рослинах. Обидва дослідники були особливо присвячені вивченню руху рослин до світла, також відомого як фототропізм. Тропізми — рухи, спрямовані вздовж напряму дії зовнішнього чинника — світла, тепла, земного тяжіння. Якщо тропізм спрямований у бік посилення стимулу, він називається позитивним, якщо навпаки — негативним. Розрізняють численні форми тропізмів.

Номер слайду 8

Фототропізми. Фототропізм — рух, викликаний світлом. Позитивний фототропізм властивий стеблам , а негативний — кореням. А от листки схильні орієнтуватися перпендикулярно до напрямку падаючого світла, бо саме так вони вловлюють найбільшу його кількість. Це явище називають діафототропізмом.

Номер слайду 9

Діафототропізм. Листки схильні орієнтуватися перпендикулярно до напрямку падаючого світла, бо саме так вони вловлюють найбільшу його кількість. Це явище називають діафототропізмом.

Номер слайду 10

Геотропізми - рух, викликаний силою тяжіння

Номер слайду 11

Хемотропізм. Визначається як ріст організмів, керований хімічними подразниками ззовні організму. Його спостерігали в бактеріях, рослинах і грибах. Хімічний градієнт може впливати на ріст організму як позитивно, так і негативно.

Номер слайду 12

Гідротропізм. Гідротропізм - рух органу по відношенню до води, який спостерігався у рослин і може бути позитивним чи негативним. Ми говоримо про позитивний гідротропізм, коли орган рухається у напрямку води, і негативний, коли ріст органу йде в протилежному напрямку.

Номер слайду 13

Нутації — ростові рухи, що спричиняють ритмічні коливання та скручування органа навколо напряму дії зовнішнього чинника. У витких і лазячих рослин нутація стебел і вусиків забезпечує пошук опори і закріплення на ній

Номер слайду 14

НастіїНастії — рухи, напрям яких не пов'язаний із напрямом дії зовнішнього подразника. Автонастії зумовлені нерівномірним ростом клітин у різних частин органа. Фотонастії спричинені зміною освітленості (закривання суцвіть кульбаби за похмурої погоди) Термонастії пов'язані зі зміною температури (закривання квіток тюльпанів і крокусів на холоді).

Номер слайду 15

Тургорні рухи рослин. Тургор — це напруження клітини, спричинене тиском її вмісту на оболонку. Поширеним прикладом тургорного руху на рівні окремих клітин є розкриття і закриття продихів. У рослин, здатних до тургорних настій, в основі листкових пластинок і черешків присутній пульвінус — група клітин, що можуть швидко змінюватись в об'ємі. Наповнюючись водою, пульвінус розтягується, рухаючи одну частину рослини відносно іншої.

Номер слайду 16

Типи тургорних настій. Ніктинастії — рухи «засинання», спричинені одночасним зменшенням температури й освітленості, які відбуваються вночі (складання листків конюшини). Тигмонастії, або сейсмонастії, зумовлені дотиком, струсом або іншим механічним впливом на органи рослини (складання листочків мімози та венериної мухоловки) . Хемонастії спричинені зміною концентрації хімічних речовин (рухи листків росички після потрапляння на них комах).

Номер слайду 17

Завдання. Розгляньте малюнок і поясніть, чому виникають добові рухи рослин і яке вони мають значення для рослин

Номер слайду 18

Оцініть значення рухів для рослин на кожному малюнку

Номер слайду 19

Завдання. Розгляньте малюнок і поясніть, чому стебло росте вгору

Номер слайду 20

1. Ростові рухи рослин у відповідь на дію світла, хімічних сполук, електричного поля, вітру, тепла, сили тяжіння або тиску1.тропізми2.настії3.самостійні спіральні рухи (нутації)2. Прикладом явища позитивного фототропізму є1.сприйняття сили земного тяжіння і ріст пагона у протилежному від неї напрямку2.ріст кореня під час проростання насіння вглиб ґрунту3.ріст пагонів у бік джерела світла3. Прикладом настій - неспрямованих ростових рухів, які зумовлені будовою органа й визначаються внутрішніми факторами у відповідь на зовнішній подразник є1.ростові рухи коренів в ґрунті у бік мінеральних добрив2."сонні рухи" квітів і листків на зміну світла чи температури3.спіральні повільні рухи витких рослин у повітрі навколо опори4. Фітогормони - органічні речовини, які синтезуються спеціалізованими тканинами, діють у малих дозах та є стимуляторами1.ауксини, цитоцініни, гібереліни 2.абсцизова кислота, етилен3.ауксини, етилен. Подумай!

Номер слайду 21

Подумай! Які типи рухів рослин зображено на малюнках?

Номер слайду 22

https://www.youtube.com/watch?v=3zj. SJpaz5 TEОпрацюй відеоматеріали!https://tydyvy.com/video/Dykt. Gg. M

Номер слайду 23

Домашнє завдання:вивчити § 16. Запитання та завдання. Чому в рослинному світі не набув поширення м'язовий спосіб руху? Які анатомічні дослідження слід провести для того, щоб визначити, до якого типу належить рух певної рослини? У чому полягає функціональна відмінність між тигмонастіями мімози та венериної мухоловки?

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 11 клас, Презентації
Додано
1 жовтня 2023
Переглядів
3256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку