Презентація "Ґрунт. Склад ґрунту. "

Про матеріал
Презентація на тему: Ґрунт. Склад ґрунту. В цій презентації учні початкових класів ознайомляться з поняттям «ґрунт», дізнаються про склад ґрунту.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Ґрунт. Склад ґрунту. Мета: формувати в учнів поняття «ґрунт», уявлення про перегній, про склад ґрунту; розвивати вміння спостерігати, узагальнювати; виховувати допитливість, самостійність.

Номер слайду 2

Ґрунт - це верхній, пухкий родючий шар земної поверхні. У ґрунті ростуть рослини і живуть деякі тварини. Головна властивість ґрунту - його родючість, тобто здатність ґрунту забезпечувати рослини всім необхідним для життя: водою, повітрям, мінеральними солями.

Номер слайду 3

Залежно від того, скільки в ґрунті міститься перегною, піску і глини, ґрунт має різний колір: від чорного - до світло-сірого.

Номер слайду 4

Перегній утворюється внаслідок перегнивання решток рослин і тварин. Чим більше в ґрунті перегною, тим він темніший.Із перегною утворюються мінеральні солі, які розчиняються в воді, що є в ґрунтіОтже, чим більше в ґрунті перегною, тим він більш родючий. Перегній надає ґрунту чорного кольору. ґрунт чорного кольору називається чорноземом.

Номер слайду 5

Якщо в ґрунті мало перегною, його забарвлення змінюється від темно-сірого до світло-сірого. Родючість таких ґрунтів менша за чорноземи. Сірі ґрунти відрізняються між собою вмістом піску і глини: в одних більше піску, а в інших — глини. Ґрунт, в якому багато піску, називаєть ся піщаним, а ґрунт , в якому багато глини, називається глинистим.

Номер слайду 6

Піщаний ґрунт містить більше повітря, але менше вологи. А у глинистому ґрунті менше повітря, але більше вологи. Піщаний грунт пухкий, а глинистий - твердий і щільний. Піщаний грунт містить більше повітря, ніж глинистий, тому що пісок складається з більших частинок, ніж глина. Між частинки піщаного грунту проникає більше повітря. Проте порівняно із чорноземом піщаний ґрунти містить менше повітря.

Номер слайду 7

Україна багата на чорноземи

Номер слайду 8

Ґрунт є домівкою для тварин та комах: Кріт. Землерийка. Пацюк. Мураха

Номер слайду 9

Вікторина– Верхній родючий шар землі, покритий рослинністю. (Ґрунт)– Які речовини входять до складу ґрунту. Пісок, глина, вода, повітря, перегній, солі, скло.– Основна властивість ґрунту. (Родючість)– Тварини або рослини стали першими мешканцями суші? (Рослини)– Найбагатший на перегній ґрунт. (Чорнозем)– Залишки органічних і неорганічних речовин, що містяться в ґрунті. (Перегній)

Номер слайду 10

Тестування «Ґрунти»1. Головна ознака ґрунту — це:а) родючість; б) світлий шар піску;в) різні за кольором шари землі.2. Як охороняти ґрунт?а) Будувати більше заводів, фабрик;б) удобрювати;в) закопувати сміття.3. Що входить до складу ґрунту. Тварини, пісок, повітря, каміння, вода, глина, перегній.4. Основними властивостями ґрунту є:а) його колір; б) його вологість; в) його родючість.5. Як охороняти ґрунт?а) Застосовувати отрутохімікати;б) саджати дерева;в) надмірно поливати.

pptx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
4564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку