Презентація "Русь-Україна за Володимира Мономаха та Мстислава Великого"

Про матеріал
Дана презентація розроблена на основі підручника "Історія України" 7 клас за редакцією Щупака І.Я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Русь-Україна за Володимира Мономаха та Мстислава Великого. Підготувала вчитель історії Прилуцького ліцею № 6 Плєшакова Я. В.

Номер слайду 2

План. Русь Україна за Володимира Мономаха. Русь Україна за Мстислава Великого.

Номер слайду 3

Після років князівських усобиць на короткий час єдність Русі було відновлено князем Володимиром Мономахом (1113–1125 рр.).

Номер слайду 4

Життєвий шлях Володимира поділяється на два етапи: докиївський (час княжіння в удільних князівствах) і київський (час, коли він посідав великокнязівський престол у Києві).

Номер слайду 5

1113 року помер Святополк Ізяславович. Кияни, змучені тиском лихварів і купців, підняли повстання. Налякані народним бунтом, багаті городяни зібрали віче, на якому вирішили звернутися з проханням, аби посів київський престол Володимир Мономах.

Номер слайду 6

Князю на той час виповнилося 60 років, він уславився як мудрий і сміливий правитель. Час свого княжіння в Києві аж до смерті в 1125 р. Володимир присвятив відновленню могутності влади київського князя і єдності Русі-України. Дипломатичними методами і військовою силою він домігся визнання своєї влади майже всіма руськими князями. На деякий час були припинені князівські усобиці.

Номер слайду 7

Під контролем київського князя перебувало 3/4 території Русі. Задля встановлення добрих контактів з іншими князями та правителями сусідніх держав продовжив політику шлюбної дипломатії.

Номер слайду 8

Значну увагу Володимир приділяв упорядкуванню справ усередині держави. Із метою пом’якшення суспільної напруги після повстання киян 1113 р. було доповнено «Руську правду» «Статутом Володимира Всеволодовича» (Мономаха). Статті пом’якшували становище боржників (закупів). Зокрема, заборонялося перетворювати на раба неспроможного купця-боржника, якщо той втратив платоспроможність унаслідок нещасного випадку. Було обмежено застосування рабської праці, зменшено податки міщанам.

Номер слайду 9

Робота з історичним джерелом с.80-81 Володимир Мономах — автор першого педагогічного твору в історії України — «Повчання дітям» (1117 р.), який фактично став його заповітом. У творі князь аналізує досвід свого життя, дає настанови своїм дітям.

Номер слайду 10

Життя Володимира Мономаха скінчилося в розквіті могутності та слави — у 73 роки. За висловом літописця, князь «просвітив Руську землю, як сонце». Похований великий князь був у соборі Святої Софії в Києві поруч із батьком.

Номер слайду 11

Після смерті Володимира Мономаха київський престол посів його син Мстислав (Великий, 1125–1132 рр.).

Номер слайду 12

За життя батька був князем новгородським, білгородським. Йому, як і батькові, вдалося на короткий час зберегти єдність Русі-України, призупинити її розпад. Русь за його правління існувала як єдина держава. Мстислав і далі укріплював династичні зв’язки із Заходом, віддавши чотирьох своїх дочок за іноземних володарів — візантійського, норвезького, данського, угорського.

Номер слайду 13

Великий князь дбав про розвиток господарства, провадив велике будівництво. Мстислав помер у віці 65 років і похований у збудованому ним Федорівському монастирі в Києві. Його нащадки продовжили правити в руських князівствах. Зокрема, прямим нащадком Мстислава був король Данило Романович (Галицький).

Номер слайду 14

Після смерті князя Русь розпалася на окремі князівства і землі.

Номер слайду 15

Виконайте тренувальну онлайн-вправу: «Життя і діяльність Володимира Мономаха» https://cutt.ly/5tm. U5m2с. 83 (підручник)

Номер слайду 16

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Виконайте творчий проєкт (історичний портрет, карта пам’яті, презентація, сторінка в соцмережах тощо) «Володимир Мономах». Прочитати § 16

pptx
Додано
18 січня 2022
Переглядів
6283
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку