Презентація "С. Чарнецький, Г. Трух "Ой у лузі червона калина..." 7 клас НУШ

Про матеріал
Презентація до теми "Патріотичні пісні літературного походження. Степан Чарнецький «Ой у лузі червона калина…». Стисло про письменника. Історія створення пісні-славня січових стрільців, її народнопісенна основа. Символічність образу калини, патріотичний пафос пісні. Нова хвиля популярності пісні в ХХІ ст.", НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Патріотичні пісні літературного походження. Степан Чарнецький «Ой у лузі червона калина…». Стисло про письменника. Історія створення пісні-славня січових стрільців, її народнопісенна основа. Символічність образу калини, патріотичний пафос пісні. Нова хвиля популярності пісні в ХХІ ст.

Номер слайду 2

Степан Чарнецький народився 21 січня 1881 року в селі Шманьківці (нині Чортківського району Тернопільської області). Степан Миколайович був тринадцятою дитиною у селянській родині, а батько величезного сімейства помер ще до народження сина.

Номер слайду 3

Після смерті Миколи Чарнецького, батька Степана, який був священиком у селі Шманьківцях, тоді Чортківського повіту (Австро-Угорщина), протягом 1871-1882 років, і призначення нового пароха о. Івана Гордієвського мати, спольщена німкеня Владислава з Екгардтів, із синами (Степанові не було й двох років) й доньками змушена була покинути парафіяльний будинок. Удова з дітьми переїхала до Станіславова (нині Івано-Франківськ), де тоді жив Іван, старший брат Степана. Але після передчасної смерті Івана мати з дітьми переїхала до дочки у Львів.

Номер слайду 4

Хлопцеві вдалося здобути початкову освіту в школі міста Станіславів (нині Івано-Франківськ). Далі була львівська гімназія та реальна школа, потім – інженерний факультет Вищої політехнічної школи (в наш час це Національний університет “Львівська політехніка”). Деякий час він працював за спеціальністю – інженером, помічником начальника дільниці на залізниці. Цікаво!До 12 років Степан говорив польською мовою, але  пізніше почав навіть робити зауваження студентам-українцям, які в побуті не спілкувалися українською. Його племінниця  зазначала, що саме він її зробив українкою.

Номер слайду 5

Проте з юних років Степана вабив світ мистецтва. Він писав поезії та новели, фейлетони під псевдонімом Тиберій Горобець, займався також редакторською роботою в українських газетах і часописах Галичини. Зажив слави Чарнецький і як театральний діяч. Зокрема, він був художнім керівником і режисером театру Руської Бесіди – першого українського професійного театру, що діяв у Львові з 1864 року. Писав праці з історії українського театрального мистецтва.

Номер слайду 6

У серпні 1914 року у Стрию «Червону калину» вперше почув Григорій Трух – чотар (взводний) УСС. До першої строфи «Ой у лузі…» він додав ще три, які невдовзі увійшли до гімну Українських січових стрільців. У 2014 році історія повторилася, але вже в іншому вигляді – на сході України розпочалася російсько-українська війна. Тоді пісня відродилася вдруге. А з початком російського вторгнення в Україну у 2022 р. на фоні Софії Київської піснеславень УСС виконав фронтмен гурту “Бумбокс” Андрій Хливнюк. Так він надав пісні третє дихання, зробивши її ще більш популярною. Нині “Червону калину” наспівують не тільки в Україна, а й у різних країнах світу…https://www.youtube.com/watch?v=1zlb_e. T6 VXc&t=5s

Номер слайду 7

Степан був одружений з Іреною Поповчак, полькою за походженням. Але шлюб довго не витримав – жінка покинула його (хоча офіційно подружжя не розлучилося), а через деякий час вона наклала на себе руки – випала з вікна. Чарнецький, залишившись вдівцем у 45 років, самотужки виховав двох доньок, Емілію і Лесю. Останні роки життя Степана Чарнецького позначилися тяжкими хворобами, отриманими внаслідок зачадіння у власному помешканні. Він помер 2 жовтня 1944 року на 64-му році життя і був похований на Личаківському цвинтарі Львова. Відродження пам’яті про Степана Чарнецького в родинних Шманьківцях розпочали в 1990 році. 26 травня 1991 року відбувся перший фестиваль “Червона калина” з відкриттям пам’ятника С. Чарнецькому (скульптор – Іван Мулярчук, ініціаторка – просвітянка Надія Процьків). 

Номер слайду 8

Колись, у сиву давнину, калина уособлювала народження Всесвіту, була символом вогняної трійці: Сонця, Місяця й Зорі. Тому і назву свою одержала від давньої назви Сонця – Коло. Символ кола – це вічність. Здавна в Україні калина вважалась символом любові, щастя, краси, поваги. Найбільше цей давній фольклорний образ виступає словом - символом в асоціативному зв'язку: калина - мати; калина - дівчина; калина - Україна; калина - кров; калина – пісня.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Автор. Степан Чарнецький та Григорій Трух. Рік написання1914 Твір«Ой у лузі червона калина…»Рід. Лірика. Жанр. Стрілецька пісня (пісня-славень)Темазображення суму України за синами-українцями, які потерпають у неволі в московських кайданах; битва січовиків із ворогом за визволення полонених. Основна думкаєдність, мужність, волелюбність, вміння захищати рідний край, прийти на допомогу браттям, які перебувають у небезпеці — ось основні риси січових стрільців-захисників. Мотивлюбов до Батьківщини, заклик до боротьби за визволення України. Художні засоби. Рефрен (повтори)Метафора. Звертання. Епітети. Риторичні оклики. Анафора (повтори на початку рядка)Знайдіть ці художні засоби в тексті

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Микола Матола (створити анкету письменника): ПІПРоки життя. Місце народження. Освіта. Захоплення. Твори. Місце смерті

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Селевко Віра Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 вересня
Переглядів
1715
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку