Презентація "Савани і рідколісся Африки"

Про матеріал
В презентації розкрито питання: Географічне положення, клімат, ґрунти, цікаві факти про рослинний і тваринний світ саван і рідколісь, екологічні проблеми цієї природної зони.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

CАВАНИ І РІДКОЛІССЯ

Номер слайду 2

Савани й рідколісся - це безкраї трав’яні простори з поодинокими деревами і чагарниками, що сформувалися за умов субекваторіального клімату.

Номер слайду 3

Географічне положення. Зона саван та рідколісь займає дві значні ділянки. У північній півкулі вона доходить до 16-18º пн. Ш., займаючи улоговину Чад. У південній півкулі савани доходять до широти Південного тропіка, займаючи Східноафриканське плоскогір'я.40% території

Номер слайду 4

Клімат - субекваторіальний. ЛІТОЗИМАСавана має два кольори - яскраво-зелений під час сезону дощів і буро-жовтий під час сухого сезону, коли дерева скидають листя, а трави вигорають під пекучим сонцем.

Номер слайду 5

Грунти. Савани формуються на червоних і червоно-бурих ґрунтах Густий трав’яний покрив не встигає розкластися за сухий сезон, тому в ґрунті накопичується перегній, забарвлюючи ґрунт у червоно-бурий колір.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Рослинний світ саван

Номер слайду 10

АКАЦІЯ ЗОНТИКОПОДІБНА

Номер слайду 11

БАОБАБМАВПИ ПОЛЮБЛЯЮТЬ ЛАСУВАТИ ПЛОДАМИ БАОБАБА.  МІСЦЕВІ ЖИТЕЛІ НАЗИВАЮТЬ ЇХ - «ХЛІБОМ МАВП».

Номер слайду 12

ПАЛЬМА ДУМ – ЄДИНА В СВІТІ ПАЛЬМА З ГІЛЛЯМ

Номер слайду 13

СЛОНОВА ТРАВА

Номер слайду 14

У рослинному покриві саван переважають так звані слонові трави. Вони утворюють високі густі зарості, що підіймаються до 2-3 м. У вологих місцях вони можуть сягати 5 м. Іноді через такі трав’яні хащі без вирубки пробратися зовсім неможливо. Ці злаки є улюбленою стравою слонів, звідки і з’явилася узагальнена назва слонових трав.

Номер слайду 15

ДЕРЕВО ШИ або КАРИТЕПлоди дерева використовуються в їжу, а також для виробництва олії.

Номер слайду 16

СЕКУРИНЕГА – ДЕРЕВОВИДНИЙ МОЛОЧАЙ

Номер слайду 17

ТВАРИННИЙ СВІТ САВАН

Номер слайду 18

Жира́фа — рід ссавців із родини жирафових. Це найвища наземна тварина на планеті. Маса: 800 – 1 900 кг (самці, дорослі особини), 550 – 1 200 кг (самки, дорослі особини)Довжина: 4,2 м (дорослі особини) Трофічний рівень: РослиноїдніЖИРАФАЖирафи – єдині тварини, які не вміють позіхати. ... Зате жирафи вміють мукати, шипіти, гарчати і свистіти. ... Довжина язика жирафа складає близько 50 сантиметрів. Жирафи люблять сиру цибулю. Єдині хижаки, які наважуються полювати на жирафів – леви. Втім, у жирафів є відмінна зброя, якою вони користуються, захищаючи своє потомство – копита. Язик жирафа чорного кольору.

Номер слайду 19

Слон Маса: 6 000 кг,Тривалість життя: 60 – 70 років. Швидкість: 40 км/год. Зріст: 3,2 м. Слони сплять всього 2-3 години на добу. Слони змінюють зуби 6-7 разів. Слони пам'ятають майже все. Слони все чують. Слони махають вухами від радості

Номер слайду 20

Лев. Тривалість життя: 15 – 16 років Швидкість: 80 км/год (Максимум, у ривку)Зріст: 1,2 м М'ясоїдніЛеви люблять відпочивати, вони займаються цим до 20 годин на добу;Лев може претендувати на упольоване левицею, але якщо він полює сам, він зазвичай самостійно з'їдає м'ясо;Леви - єдині котячі, у яких не втягуються кігті;Нічний зір левів розвинений в 6 разів краще, ніж у людини;

Номер слайду 21

У кожної зебри смугастий візерунок на тілі абсолютно унікальний і точно такого більше немає більше ні в однієї зебри. Часто виникає питання про те, якого кольору зебри: чорні в білу смужку або білі в чорну смужку.  Провівши не одне дослідження, вчені довели, що все-таки зебра чорна в білу смужку. Смугасте забарвлення допомагає зебрами рятуватися від мухи Цеце. Комахи нападають на будь-теплий рухомий об’єкт, навіть на автомобіль.  А зебру мухи Цеце сприймає просто як миготіння чорних і білих смужок, тому їх не розцінюють як джерело живлення. По своїй натурі зебри дуже полохливі, навіть в зоопарках складно наблизитися до їхнього вольєру, так як тварини одразу ж тікають. Зебра

Номер слайду 22

Антилопа гну. Антилопа канна

Номер слайду 23

Гієна. Гієни відмінні мисливці, близько 90% їхнього раціону становить здобич, а не падаль. Максимальна швидкість, з якою може бігти гієна – 65 км /год. Тривалість життя гієни зазвичай від 10 років до 21 року.

Номер слайду 24

Бегемот. Бегемоти (і гіпопотами) живуть тільки в Африці. Бегемот одна з найбільших наземних тварин, вага може досягати 4 тонн. Бегемоти вміють плавати. Більше часу проводять у воді, ніж на суші. В Африці від нападу бегемотів гинуть більше людей, ніж від нападів леопардів, левів і буйволів. Незважаючи на свою вагу, бегемот може бігти швидше ніж людина.

Номер слайду 25

Носоріг. У природі, дорослий носоріг не має ворогів, крім браконьєрів. Незважаючи на свої величезні розміри тіла, носоріг має дуже маленький мозок. Носороги є травоїдними тваринами. Вони їдять траву, чагарники, листя і пагони.

Номер слайду 26

Крокодил. Ці тварини з'явилися понад 83 млн років тому. Птахи - їх найближчі родичі з числа нині живих істот. Вони часто ковтають камені, які не тільки допомагають їм перетирати їжу в шлунку, але і полегшують процес пірнання. Крокодили які мешкають в річці Ніл, здатні в процесі полювання вистрибувати з води на півтора-два метри.

Номер слайду 27

Гепард. Гепард — найшвидший наземний ссавець, він здатний досягати швидкостей, за різними джерелами, від 80 до 130 км/год. Плями для кожного гепарда є унікальними відмінними рисами,Більшу частину свого життя гепарди проводять за відпочинком. Лише 12% доби вони активно рухаються. Тварина є найслабшою із представників хижих котячих.

Номер слайду 28

Птах - секретар

Номер слайду 29

Африканський страус● Страус — найбільший птах у світі, його зріст досягає 2,7 м, а вага — 150 кг.● Цей птах не літає — занадто велика вага, слабкі грудні м’язи і крила. Зате він чудово бігає, розвиваючи швидкість до 70 км\год. У цьому йому допомагають двопалі лапи, що не мають аналогів серед птахів.● Серед усіх двоногих сухопутних істот саме страуси є найшвидшими. Під час бігу вони переміщаються величезними стрибками, за один такий стрибок долаючи 3–5 метрів.● Очі в страуса є найбільшими серед птахів — приблизно 5 сантиметрів у діаметрі. Навіть мозок у них менший.● Страуси аж ніяк не вегетаріанці. Вони охоче включають у свій раціон різних дрібних тварин та комах.● Страуси — справжні довгожителі серед пернатих. Вони можуть прожити до 80 років. Вага яйця: 1,5 – 2 кг

Номер слайду 30

Марабу. Фламінго. Пелікан

Номер слайду 31

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ САВАНЗначно змінена природа саван. Величезні площі там розорані, зайнятті пасовищами. Через надмірне випасання великої рогатої худоби, овець і верблюдів, вирубування дерев і чагарників савани все більше й більше перетворюються на пустелі.

Номер слайду 32

ВИСНОВКИ: САВАНИ ТА РІДКОЛІССЯ ЗАЙМАЮТЬ 40% ТЕРИТОРІЇ АФРИКИКЛІМАТ СУБЕКВАТОРІАЛЬНИЙ ДВІ ПОРИ РОКУ: СУХА І ВОЛОГАҐРУНТИ: ЧЕРВОНІ ФЕРАЛІТНІ, ЧЕРВОНО-БУРІ, ЧЕРВОНУВАТО-БУРІПРИ ВІДДАЛЕННІ ВІД ЕКВАТОРА РОСЛИННІСТЬ ПОСТУПОВО ЗБІДНЮЄТЬСЯ. САВАНА ПОДІЛЯЄТЬСЯ НА: ВИСОКОТРАВНУ , ТИПОВУ, ОПУСТЕЛЕНУ

pptx
Додано
14 жовтня 2022
Переглядів
9286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку