Презентація "Щедрість і захланість"

Про матеріал
Даний матеріал допоможе розкрити учням поняття що таке жадібність, захланність і щедрість. Презентація стане у пригоді вчителю як конспект уроку та візуальний навчальний матеріал для учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щедрість і захланність Християнська етика 6 клас Мокрокалигірська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Мокрокалигірської сільської ради Катеринопільського району Черкаської області Дідук Л.Т., вчитель –методист, вищої кваліфікаційної категорії 26 урок

Номер слайду 2

Ключовий вірш із Біблії: «Блаженніше давати, ніж приймати» (Дії 20:35).

Номер слайду 3

Наш словничок Жадібність - пристрасне прагнення володіти чимось. Захланність - непомірне прагнення до багатства і наживи. Іудин гріх – злодійство через жадібність. Щедрість - здатність людини поділитися з іншим тим, що маєш.

Номер слайду 4

Жадібність

Номер слайду 5

Які приклади щедрості ти можеш навести?

Номер слайду 6

Повчальні оповідання У якому з оповідань розповідається про жадібність, а в якому – про захланність? Як Ісус засудив жадібність у притчі про нерозумного багатія?

Номер слайду 7

Що таке щедрість?

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Біблійна історія  Вдовина лепта Поміркуй і дай відповідь: Чому лепта вдови цінніша для Господа, ніж „щедрі” дари багатих людей? Чи можна назвати їх щедрими? У якому значенні, на твою думку, тепер уживається словосполучення „вдовина лепта”? Чи можеш з власного життєвого досвіду назвати приклади щедрості?

Номер слайду 10

Притча про немилосердного боржника Біблійна історія Поміркуй та дай відповідь: Чому цар хотів продати раба, його дружину та дітей? Що зробив раб після того, як йому цар пробачив борг? Як наказав цар раба за його лицемірство? Поміркуй, чи не поводишся ти як цей жорстокий раб? Наведи приклади відомих людей, які прощали своїх кривдників.

Номер слайду 11

Це цікаво! Золотий талант в часи Ісуса Христа становив 11302 грн. 42 коп., срібний талант – 627 грн. 91 коп., динарій – 6 коп.. Лепта – найдрібніша римська монета в часи правління в Іудеї прокуратора Понтія Пілата. На відміну від золотих і срібних талантів та динаріїв лепта була виготовлена з бронзи.  

Номер слайду 12

Єлизавета (Галшка) Василівна Гулевич (відома як Галшка Гулевичівна) (1575, Затурці, тепер Волинська область за іншими даними Лозчина — 1642, Луцьк) — руська шляхтянка, одна із засновниць Київського братства, монастиря і школи при ньому Її батько із славетного роду шляхтичів Гулевичів, маєтки яких розкидані по Волині, Поділлі, Київщині. Мати з роду князів Острозьких, тому дитинство і юність Гальшки пройшло в Острозі. Там вона захопилася вивченням давніх рукописів. 20-літньою вона переселилася до Києва. Гальшка була дуже розумною. Знала латину, старогрецьку, старослов’янську, польську, литовську і французьку мови Гальшка Гулевичівна

Номер слайду 13

У липні 1614 року на Подолі трапилася біда: за якусь годину згоріли майже всі будинки давнього Києва. Згоріли пергаментні сувої з нерозгаданими рунами, історія Атея, Україна втратила свою праісторію. Гальшка разом із чоловіком пожертвувала 8 тисяч золотих, відбудувала хати для двохсот родин, подарувала свою садибу із землями для влаштування Богоявленського монастиря і школи при нім. Пожертвувала сім’я і 20 тисяч золотих на це будівництво. На Покрову, 14 жовтня 1615 року, у Києві на Подолі Гальшка Гулевичівна склала й підписала дарчу (фундуш), у якій передала її спадкові землі (а це нинішня Контрактова площа) під шпиталь для старих козаків, монастир і братську школу для бідних дітей. 15 жовтня 1615 р. відписала свою садибу із землями у Києві для заснування нового монастиря, шпиталю і школи для дітей шляхти і міщан. Таким чином розпочала своє життя Київська братська школа, яка потім реформувалася в Києво-Могилянську академію.

Номер слайду 14

Будинок Гальшки Гулевичівни 1595-1603р Києво-Могилянська академія Фото до 1917р

Номер слайду 15

Києво-Могилянська академія була заснована на базі Київської братської школи, яка 1615 року отримала приміщення від шляхтянки Галшки Гулевичівни. Київський митрополит Петро Могила побудував в ній систему освіти за зразком єзуїтських навчальних закладів.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Поміркуй і дай відповідь: Наскільки близькими є поняття „щедрість” і „жертовність”? Чому мудра людина найбагатша? Чи знаєш ти приклади щедрості, жертовності Ісуса Христа? Що означає бути багатим душею?

Номер слайду 18

Використана література та джерела ОСНОВИ ХРИСТИЯНСЬКОЇ ЕТИКИ Посібник для 6 класу загальноосвітніх навчальних закладів, Жуковський В.М., Ніколін М.М., Филипчук С.В, Острог – 2007 http://www.uamodna.com https://yandex.ua

ppt
Пов’язані теми
Етика, Матеріали до уроків
Додано
21 лютого 2019
Переглядів
7708
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку