Презентація "Що потрібно знати про туберкульоз? Годинник цокає."

Про матеріал
Матеріал присвячений Всеукраїнському дню боротьби із захворюванням на туберкульоз. Мета: привернути увагу до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики та лікування. Тема Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом 2021 року: «Годинник цокає». Цей слоган передає відчуття того, що у світу не вистачає часу, щоб виконати зобов'язання щодо викорінення туберкульозу, які взяли на себе світові лідери. Це особливо важливо в контексті пандемії COVID-19, яка поставила під загрозу прогрес у сфері боротьби з туберкульозом і для забезпечення рівного доступу до профілактики та лікування відповідно прагнення ВООЗ до досягнення загального охоплення послугами охорони здоров'я.
Перегляд файлу

imageЩо потрібно знати про туберкульоз?

image

ВИКОНАВЕЦЬ: ВІКТОРІЯ БОВКУН

image

image

image

ПАЛИЧКА КОХА – ЗБУДНИК ТУБЕРКУЛЬОЗУ


imageЦі бактерії дуже стійкі. При температурі 100 °С вони зберігають життєздатність до 5 хв. У навколишньому середовищі (водоймах, ґрунті, на пасовищах) мікобактерії живуть від кількох місяців до кількох років. На особистих речах хворого, у його кімнаті — до 6 місяців. Смертність від туберкульозу до середини XX століття була високою. З винайденням антибіотиків поширення хвороби вдалося призупинити. Однак згодом хвороба знову поширилася. Це сталося через появу нової стійкої до антибіотиків форми збудника та поєднання двох інфекцій — туберкульозу та ВІЛ/СНІД. З 1993 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає туберкульоз світовою небезпекою.

Кип’ятіння та ультрафіолетове опромінювання знищують мікобактерії туберкульозу за кілька хвилин, сонячне світло — за кілька годин. Знищують бактерії також препарати, які містять хлор.


image

image

image

image

image

Існує специфічна профілактика туберкульозу – використання

image
живої вакцини БЦЖ. Її вводять всім новонародженим у Значна увага   приділяється пологовому будинку. Ревакцинацію проводять через кожні 5      профілактичній освіті молоді.

років до 30-річного віку всім особам, які мають негативну пробу Манту.

image

image
image Туберкульоз — небезпечна інфекційна хвороба. Її збудник потрапляє в організм людини здебільшого повітрянокрапельним шляхом. Поширенню інфекції сприяє поєднання туберкульозу з ВІЛ. Імунітет убезпечує організм людини від захворювання на туберкульоз.

Потрібно зміцнювати імунітет, додержуватися правил особистої гігієни. Важливо вчасно робити профілактичні щеплення, проходити обстеження.

За перших ознак хвороби треба негайно

звернутися до лікаря.

 

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ !

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

 

pdf
Додано
24 березня 2021
Переглядів
655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку