Презентація "Що приховують глибини Індійського океану"

Про матеріал
Презентація до уроку Я досліджую світ з теми "Що приховують глибини ІНдійського океану" за підручником Я досліджую світ: частина 2, 4 клас. Автори: Т. Гільберг, С. Тарнавська, Н. Павич.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що приховують глибини Індійського океану

Номер слайду 2

Розумова розминка. Схарактеризуйте природу Північного Льодовитого океану. Назвіть промислові види риб, які живуть у цьому океані. Назвіть промислові види риб, які живуть у цьому океані.

Номер слайду 3

Пригадуємо. Назвіть океани: Найбільший за площею;Найменший за площею;Найхолодніший. Найглибший;Наймілководніший.

Номер слайду 4

Індійським океан було названо на честь країни Індії, береги якої він омиває.Індійський океан за величиною є третім після Тихого та Атлантичного. Він розташований між чотирма материками - Євразією на півночі, Антарктидою на півдні, Африкою на заході та Австралією на сході. Подумайте, чому океан отримав таку назву.

Номер слайду 5

Найхолоднішими є води на півдні океану, де відчувається вплив Антарктиди. Тут трапляються айсберги. Визначте за картою півкуль шкільного атласу, які материки й частини світу омиває Індійський океан. За кількістю островів Індійський океан поступається всім іншим океанам. Найбільші острови: Мадагаскар, Маврикій, Сокотра та Шрі-Ланка. Вода в океані майже повсюди тепла. Серед усіх океанів саме Індійський є найтеплішим. Подумайте, чому вода в Індійському океані тепла.

Номер слайду 6

В Індійському океані вирує життя. До найпоширеніших риб належать: сардинела, скумбрія, летюча риба, тунець, макрель, камбала, акула. Летюча риба

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Особливо багате на життя мілководдя коралових рифів. Біля берегів Африки, Євразії та Австралії спостерігаються значні скупчення ракоподібних, а також молюсків - каракатиць та кальмарів. У південній частині океану дуже багато водоростей, молюсків, медуз та ракоподібних. Вони - їжа для риб, а також морських змій і велетенських слонових черепах.

Номер слайду 9

Рибальство в Індійському океані розвинуте значно менше, ніж в інших. Китобійний промисел у південній частині Індійського океану практично припинено. Такі види китів, як сейвали й кашалоти, узято під міжнародну охорону. 3 дна Індійського океану видобувають нафту, природний газ, руди металів. Видобуток призводить до забруднення океанічних вод. Очищення води здійснюють за допомогою спеціальних суден-сміттевловлювачів, що збирають сміття та нафтові плями з її поверхні. Сейвал. Кашалот

Номер слайду 10

Чому так кажуть?Море - рибальське поле. У морі тому води багато, що її ніхто не пʼє.

Номер слайду 11

Перевіряємо себе За допомогою карти півкуль розкажіть, де розміщений Індійський океан. Чому він отримав таку назву?Опишіть природу Індійського океану. Розкажіть про господарську діяльність людей в Індійському океані. Як вона пов'язана із забрудненням океанічних вод?На які корисні копалини багатий Індійський океан?

Номер слайду 12

Коротко про головнеІндійський океан - третій за величиною і найтепліший океан. У ньому водиться велика кількість риби, яка має промислове значення. Океан багатий на корисні копалини: нафту, природний газ, руди металів. Господарська діяльність людини в океані призвела до забруднення вод.

Номер слайду 13

Чи знаєте ви, що……команда британських науковців, що досліджує глибини Індійського океану, зробила фото невідомих досі морських істот. Серед знайдених організмів - волохатий краб єті, укриті лускою равлики та морські огірки.

Номер слайду 14

Робота в зошитіВідкриваємо в зошиті с.10-11

Номер слайду 15

Завдання 1. Підпиши на контурній карті Індійський океан і материки, які він омиває.

Номер слайду 16

Завдання 2. Склади ланцюг живлення, який можна спостерігати в Індійському океані. Завдання 4. Установи відповідність між океанами, позначеними цифрами на картах, та їхніми назвами.

Номер слайду 17

Завдання 3. Склади схему «Господарська діяльність в Індійському океані».

Номер слайду 18

Творче домашнє завдання. Підготуйте повідомлення про один з видів риб, що мешкає в Індійському океані.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Повторити тему на сторінках 19-21.

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
6 лютого 2023
Переглядів
2836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку