Презентація "Що таке середовище існування".

Про матеріал
Презентація до теми «Що таке середовище існування» за підручником "Пізнаємо природу" 6 клас автора Д. Біди (розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи автори: Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Зв’язок організмів і середовища існування. • Що вивчає наука екологія. • Що таке екосистеми. Приклади екосистем. • Яке значення чинників неживої природи для організмів. • Як організми впливають на середовище.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЩО ТАКЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ.6 клас «Пізнаємо природу»

Номер слайду 2

ЩО ТАКЕ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ПРИРОДІ. Середовище існування має великий вплив на організми і складається з багатьох чинників. Усім організмам потрібна вода, повітря та їжа. Тому вони тісно пов’язані із середовищем існування й залежать від його умов. Життя озерної жаби залежить від води, бо лише там вона може відкладати ікру. Вовк не може жити без води, звірів, на яких він полює.

Номер слайду 3

ЩО ТАКЕ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ПРИРОДІ. Наука, яка вивчає взаємозв’язки між організмами та між організмами й середовищем, називається екологією. Одне з основних понять екології — екосистема. Екосистема — це сукупність живих організмів, які пристосувалися до спільного проживання в певному середовищі існування й утворюють з ним єдине ціле.

Номер слайду 4

ЩО ТАКЕ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ПРИРОДІ. До природних екосистем належать ліс, озеро, річка, луки, степ та інші.

Номер слайду 5

ТИПИ СЕРЕДОВИЩ ІСНУВАННЯ. За особливостями умов розрізняють чотири типи середовищ існування.

Номер слайду 6

ЯКЕ ЗНАЧЕННЯ ЧИННИКІВ НЕЖИВОЇ ПРИРОДИ ДЛЯ ОРГАНІЗМІВ. Компоненти середовища існування, позбавлені життя, називають чинниками неживої природи. Це природні тіла, явища в космосі та в оболонках Землі, що впливають на живі організми. Чинники неживої природи визначають, які саме види організмів можуть існувати в певному середовищі.

Номер слайду 7

ЯК ОРГАНІЗМИ ВПЛИВАЮТЬ НА СЕРЕДОВИЩЕ. Усі організми, незлічена кількість бактерій, рослин, грибів, тварин не лише пристосувалися до середовища, вони змінюють його. Живі істоти здатні перетворювати йтранспортувати енергію та інформацію в усіх середовищах життя. Наприклад, деякі тварини, як от раки, грифи, стерв’ятники, живляться рештками тварин, виконуючи роль санітарів.

Номер слайду 8

ЯК ОРГАНІЗМИ ВПЛИВАЮТЬ НА СЕРЕДОВИЩЕ. Дощові черви, бактерії гниття та ґрунтові гриби розкладають органічні рештки й утворюють ґрунт.

Номер слайду 9

ЯК ОРГАНІЗМИ ВПЛИВАЮТЬ НА СЕРЕДОВИЩЕ. Водні тварини-фільтратори живляться поживними частками або планктоном, проціджуючи і очищаючи воду. Це двостулкові молюски, вусаті кити, губки.

Номер слайду 10

ЯК ОРГАНІЗМИ ВПЛИВАЮТЬ НА СЕРЕДОВИЩЕ. На дні морів із решток одноклітинних діатомових водоростей утворюється осадова порода діатоміт, а черепашок молюсків - вапняк.

Номер слайду 11

ЯК ОРГАНІЗМИ ВПЛИВАЮТЬ НА СЕРЕДОВИЩЕ. Завдяки життєдіяльності залізобактерій на дні боліт і морів формується залізна руда, ґрунтові сіркобактерії утворюють неорганічні солі, без яких неможливе життя рослин.

Номер слайду 12

ЯК ОРГАНІЗМИ ВПЛИВАЮТЬ НА СЕРЕДОВИЩЕ. Від рослин залежить вміст кисню й вуглекислого газу в земній атмосфері.

Номер слайду 13

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ Чинники середовища поділяють на три групи: чинники неживої природи, чинники живої природи та вплив діяльності людини. Середовище життя (існування, проживання) — це частинаприроди, що безпосередньо оточує організми й зумовлює формування певних пристосувань. Розрізняють наземне, водне, ґрунтове середо вище життя. Середовищем життя можуть бути також організми. Організми не лише зазнають впливів чинників середовища, а й самі активно впливають на нього.

Номер слайду 14

Опрацювати &34, дати письмові відповіді на питання 1-4 на с.160 Домашнє завдання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Шляхова Наталія Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шатовський Валентин Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лях Наталя Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Корнелюк Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
19 січня
Переглядів
3841
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку