Презентація "Які умови існування у водному середовищі".

Про матеріал
Презентація до теми «Які умови існування у водному середовищі» за підручником "Пізнаємо природу" 6 клас автора Д. Біди (розроблено до модельної програми «Пізнаємо природу» 5- 6 класи автори: Біда Д. Д., Гільберг Т. Г., Колісник Я. І.) В презентації розкриті наступні питання: • Особливості водного середовища існування. • Як поширені організми в водних екосистемах. • Які бувають водні екосистеми. • Прісноводні екосистеми та їх мешканці. Пристосування організмів до існування в прісних водоймах. • Морські екосистеми. Особливості мешканців морських екосистем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯКІ УМОВИ ІСНУВАННЯ У ВОДНОМУ СЕРЕДОВИЩІ.6 клас «Пізнаємо природу»

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙТЕ! Яка наука вивчає взаємозв’язки між організмами та середовищем існування?Що таке екосистема? Наведіть приклади екосистем. Які типи середовищ існування розрізняють?Наведіть приклади організмів та їх середовищ існування. Що таке чинники неживої природи? Наведіть приклади чинників неживої природи. Як організми впливають на середовища існування? Відповіді підтвердіть прикладами.

Номер слайду 3

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА. Водне середовище має такі особливості:відсутність великих перепадів температур;більшу швидкість поширення звуку, ніж у повітрі;кількість світла зменшується з глибиною;висока густина води, порівняно з повітрям;тиск збільшується з глибиною.

Номер слайду 4

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА. Тваринам, які активно рухаються, вода чинить більший опір, аніж повітря. На організми у воді діє тиск, що збільшується з глибиною. Водночас вода підтримує тіло тварини, зменшує навантаження на скелет, тому наймасивніші тварини живуть у воді. Наприклад, найбільша тварина на Землі синій кит – мешканець водного середовища.

Номер слайду 5

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА. Водні мешканці плавають за допомогою хвилеподібних вигинів тіла (морські змії), плавців (риби), кінцівок з плавальними перетинками (жаби), видозмінених у ласти (кашалоти, тюлені). Плавучість водних тварин забезпечують такі пристосування, як плавальний міхур (короп, окунь), жирові накопичення в тілі (акули, моржі), водовідштовхувальні покриви (гуси, видри).

Номер слайду 6

Плавці – органи пересування риб у воді. Плавальний міхур – гідростатичний апарат кісткових риб.

Номер слайду 7

ЯКІ ОСОБЛИВОСТІ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА. У воді розчинені тверді, рідкі й газуваті речовини (зокрема, кисень та вуглекислий газ), необхідні організмам для дихання та фотосинтезу. За вмістом мінеральних солей водойми поділяють на прісні й солоні.

Номер слайду 8

ЯКЕ ПОШИРЕННЯ ОРГАНІЗМІВ У ВОДНОМУ СЕРЕДОВИЩІ. Водне середовище заселене неоднорідно. Найбільше організмів живе в прибережних та поверхневих водах, які отримують більше світла, кисню й тепла. У товщі води існує більше організмів, ніж на дні, особливо на великих глибинах.

Номер слайду 9

ЯКЕ ПОШИРЕННЯ ОРГАНІЗМІВ У ВОДНОМУ СЕРЕДОВИЩІ. Умови існування змінюються і з широтою. У теплих екваторіальних і тропічних водах на невеликих глибинах живе багато теплолюбних організмів: коралів, молюсків, морських зірок, раків, риб, морських черепах.

Номер слайду 10

ЯКЕ ПОШИРЕННЯ ОРГАНІЗМІВ У ВОДНОМУ СЕРЕДОВИЩІ. В холодних арктичних та антарктичних водах дуже добра циркуляція води, багато кисню. Різноманітність холодолюбних організмів незначна, проте кількість їх велика. Тут мешкають тюлені, моржі, гренландські кити.

Номер слайду 11

ЩО ТАКЕ ВОДНІ ЕКОСИСТЕМИ.Існують прісноводні екосистеми з нерухомою водою (ставки, озера), з рухомою водою (річки, струмки) та водно-болотяні угіддя. Численними продуцентами (утворювачами) у ставках є різноманітні водорості, які вільно плавають у воді. У товщі води живуть крихітні організми — планктон, що є поживою для комах і дрібної риби.

Номер слайду 12

ЩО ТАКЕ ВОДНІ ЕКОСИСТЕМИ. У прісноводних екосистемах мешкають раки, риби, жаби, черепахи. Для протистояння течіям водні тварини мають особливі пристосування: покрите слизом тіло, щоб легко ковзати у воді, обтічну форму й плавці, перетинки між пальцями. Риби й раки дихають зябрами.

Номер слайду 13

Серед вищих водних рослин у ставках і озерах можна побачити латаття біле, яке прикріплюється до дна міцним кореневищем, від якого на поверхню води піднімаються плаваючі листки овальної форми. Довкола ставка розростаються високі трав’янисті рослини рогозу й очерету.

Номер слайду 14

МОРСЬКІ ЕКОСИСТЕМИ. Океани, моря, морські затоки, лимани — це екосистеми із солоною водою. Морські екосистеми — найбагатші за кількістю видів живих організмів. Біологічні ресурси морських екосистем величезні: різноманітні морські водорості (червоні, діатомові, бурі), цінні харчові морепродукти (кальмари, краби, риби) тощо.

Номер слайду 15

МОРСЬКІ ЕКОСИСТЕМИ. Тварини по-особливому пристосувалися до життя в солоній воді. Наприклад, морські черепахи і змії мають на голові сольові залози й періодично «плачуть» для видалення надлишку солей з організму. На глибинах у непроглядній темряві у тварин є очі та світні органи.

Номер слайду 16

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ Поширення водних мешканців пов’язано з відмінностями водного середовища: освітленням, температурою, тиском, умістом солей та розчинених газів у воді. Водні екосистеми поділяють на прісноводні та системи ізсолоною водою. Найзагальнішими пристосуваннями водних мешканців є плавання, плавучість, зябра, плавальний міхур, видозмінені кінцівки, водовідштовхувальні покриви.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Поліщук Наталія Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Максименко Наталія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чумаченко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лебедюк Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
20 січня
Переглядів
6771
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку