Презентація "Семінар для лідерів учнівського самоврядування «Лідерство в дії. Лідер майбутнього. Досягнення мети»

Про матеріал

Презентацію "Семінар для лідерів учнівського самоврядування

«Лідерство в дії. Лідер майбутнього. Досягнення мети» можно викоритстовувати як класним керівникам у роботі з лідерами класу, так і педагогам-організаторам у роботі з лідерами учнівського самоврядування.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Семінар для лідерів учнівського самоврядування «Лідерство в дії. Лідер майбутнього. Досягнення мети» Пономаренко М.І. методист РМК

Номер слайду 2

«Лідерами не народжуються й не стають — лідери роблять себе самі» Стівен Кові “Покликання лідера – сприяти розвитку людей” Дж. Максвел «Лідерство починається з особистих рис лідера» Ф. Хесселбайн

Номер слайду 3

Мета: сформувати в учнів бачення власних можливостей та конкретних дій для успішної самореалізації, навички прогнозування та планування майбутнього.

Номер слайду 4

Завдання: формувати ключові життєві компетентності, розкривати та розвивати лідерські здібності учнів; розвивати творче мислення, формувати власну точки зору та критичне ставлення до інформації; вчити опануванню навичками самоаналізу та самоусвідомлення, оцінки почуттів і мотивів поведінки оточуючих, уміння робити вибір і брати на себе відповідальність; формувати гуманістичний світогляд; допомагати адаптації особистості в суспільстві; формувати в учнів бачення власних можливостей та конкретних дій для успішної самореалізації; готувати учнів до свідомої активної участі в суспільному житті школи, міста, української держави

Номер слайду 5

План проведення семінару І. Організаційний блок 8.30-9.00 – Реєстрація учасників семінару. 9.00-9.05 – Привітання, ознайомлення з планом проведення семінару. 9.05-9.10 – Гра-розминка «Промені сонця». 9.10-9.15 – Повторення правил роботи в групах. 9.15-9.30 – Вправа «Репортер». Тренінг «Що ти чекаєш від сьогоднішньої зустрічі?». ІІ. Теоретичний блок 9.30- 9.50 Інформаційні повідомлення: 1. Лідер – це ти! Що таке реальне лідерство? Пономаренко М.І., методист РМК 2. Лідерами не народжуються, лідерами стають. Педенко Л.М., методист БТДЮ ІІІ. Практичний блок 9.50-11.00 1. Вправа «Складові щасливого життя». Пономаренко М.І., методист РМК 2. Мозковий штурм «Дерево наших здібностей та інтересів». Педенко Л.М., методист БТДЮ 3. Бесіда-обговорення «Шляхи знаходження рішення». Пономаренко М.І., методист РМК 4. Вправа «Дерево мого життя» Пономаренко М.І., методист РМК 5. Вправа «Будинок моєї мети» Педенко Л.М., методист БТДЮ

Номер слайду 6

План проведення семінару ІV. Майстер-клас «Скарбничка корисних порад» 11.00-12.00 1. Презентація діяльності учнівського самоврядування: 1. Барвінківська районна рада старшокласників. 2. Дитячо-юнацьке об’єднання «Веселка» І-Іванівської ЗОШ І-ІІІ ст. 3. Містечко «Дивосвіт» Мечебилівської ЗОШ І-ІІІ ст. 4. Дитяча громадська організація «Юніор-компанія» Гусарівської ЗОШ І-ІІІ ст. 2. Екскурсія до районного центру зайнятості. 1. Вибір майбутньої професії. 2. Складання резюме як джерела самореклами. 3. Діагностичне тестування. ІV. Підсумково-узагальнюючий блок 12.00-12.30 Рефлексія. Зворотний зв’язок. Вправа «Піраміда почуттів». Вправи «Куля мрій».  

Номер слайду 7

Гра-розминка «Промені сонця»

Номер слайду 8

Повторення правил роботи в групах усе, що відбувається в групі, не можна обговорювати за її межами; не оцінювати й не засуджувати жодних висловлювань: і поганих, і хороших; не перебивати того, хто говорить, дозволити висловитися повністю; не давати порад, коли учасники цього не просять; намагатися дотримуватися теми обговорення, старатися висловлювати думку або ставлення конкретно, а не взагалі; брати участь в обговоренні проблем за бажанням; зважати на час обговорення; говорити від себе, використовуючи «Я»-висловлювання; називати учасників на ім'я; критикувати не людину, а конкретний вчинок.

Номер слайду 9

Вправа «Репортер»

Номер слайду 10

Лідер - це особистість, за якою члени групи визнають право брати на себе найбільш відповідальні рішення, що зачіпають їхні інтереси особа, на яку офіційно покладені функції управління колективом і організації його діяльності особа, признана групою авторитетною керівник неофіційної групи член групи, здійснюючий керівництво Лідерство – це вміння ефективно спілкуватися й організовувати людей. Життєві цінності - це правила, внутрішньо обов'язкові для людини. Самореалізація — прагнення людини до якомога повнішого виявлення і розвитку своїх особистісних можливостей.  Шлях до лідерства – це не стежина, яку людина має пройти на самоті, а дорога, яку можна здолати тільки разом з іншими. Китайська приказка

Номер слайду 11

Характеристики лідера Лідера можна дізнатися за деякими рисами характеру: * впевненість у собі; * мужність; * рішучість; * витривалість; * ініціативність; * цілісність характеру; * здоровий глузд; * почуття справедливості; тактовність. Особистісні якості справжнього лідера, це також: відкритість і сміливість, допитливість, уміння слухати інших, уважність і критична налаштованість, упевненість і спокій, гнучкість і чутливість, лідер орієнтується на результат, а не на процес.

Номер слайду 12

Риси, які забезпечують ефективне лідерство: цілеспрямованість самостійність захопленість наполегливість самоствердження громадянська активність уміння спілкуватися взаємодія з однолітками

Номер слайду 13

Додатково до яскраво виражених лідерських особливостей можна додати певні закономірності: - кидає виклик будь-яким труднощам, схильний до експерименту і ризику, у всьому займає активну, а не пасивну позицію; - надихає на подвиг: винаходить мету, ставить її перед людьми, об'єднує їх для її реалізації; - нічого не робить один, створює мотивацію до дії у інших, робить інших сильними, організовує взаємодію; - моделює шлях, складає план, подає приклад; - заохочує хоробрих, визнає внесок кожного, святкує загальну перемогу.

Номер слайду 14

Лідери надають сили тим, кого вони ведуть за собою. Від таких лідерів очікується, що вони: 1) більш чітко уявляють собі дійсно значущі речі і більш здатні бути самими собою; 2) не просто впевнені в собі, а по-справжньому компетентні; 3) володіють творчим потенціалом, оскільки здатні пристосовувати свої пізнання до конкретних обставин; 4) не просто знайомі зі справою, але знають її досконально, живуть цим.

Номер слайду 15

Типи лідерства: Традиційне лідерство - засноване на вірі в святість традицій, що передаються у спадок; Раціонально-легальне лідерство - встановлюється через загальні вільні вибори, спирається на облік інтересів виборців і лідера; Харизматичне лідерство - пов'язано з вірою в надприродні, видатні здібності лідера, від якого чекають дива.

Номер слайду 16

Що означає бути природженим лідером? Природжений лідер - це людина, що володіє харизмою. Найчастіше, на нього орієнтуються люди, вони розуміють, що він - лідер.

Номер слайду 17

Лідерами не народжуються, лідерами стають

Номер слайду 18

Вправа «Складові щасливого життя» Сім’я – яка повинна бути повною, де люблять, поважають, допомагають один одному. Здоров’я – турбуватися про своє здоров’я, вести здоровий образ життя, боротися з шкідливими звичками. Друзі – щоб поважали, розуміли, підтримували, прийшли на допомогу. Робота – приносила задоволення, емоційний комфорт, відчувати свою важливість, необхідність. Освіта – давала можливість реалізації, перспективу у майбутньому. Творчість – можливість розкриття таланту, задоволення, любов до справи.

Номер слайду 19

Мозковий штурм «Дерево наших здібностей та інтересів»

Номер слайду 20

Вправа «Дерево мого життя»

Номер слайду 21

Вправа «Зламаний автомобіль»

Номер слайду 22

Шляхи знаходження рішення: Визначте і з’ясуйте проблему. Проаналізуйте альтернативні рішення. Проаналізуйте проблему, збираючи факти й інформацію. Оберіть найкраще рішення. Складіть план дій. Упроваджуйте рішення. Оцінка.

Номер слайду 23

Вправа «Проблеми коло нас» «Молодь України», «Школа», «Дозвілля»

Номер слайду 24

Для досягнення будь-якої мети, важливо: Сформулювати мету (відповісти на питання «Чого я хочу?») Уявити шляхи реалізації своєї мети, можливі перешкоди та власні можливості щодо їх подолання. Діяти!

Номер слайду 25

Вправа «Будинок моєї мети»

Номер слайду 26

Майстер-клас «Скарбничка корисних порад» 1. Барвінківська районна рада старшокласників. 2. Дитячо-юнацьке об’єднання «Веселка» І-Іванівської ЗОШ І-ІІІ ст. 3. Містечко «Дивосвіт» Мечебилівської ЗОШ І-ІІІ ст. 4. Дитяча громадська організація «Юніор-компанія» Гусарівської ЗОШ І-ІІІ ст.

Номер слайду 27

Підсумково-узагальнюючий блок Вправа «Піраміда почуттів». 2. Вправа «Куля мрій».

Номер слайду 28

Нехай девізом твого життя стануть слова: «Доганяти тих, хто попереду, не чекати тих, хто позаду» Арістотель

Номер слайду 29

Лідерство - це якість, що є не в кожної людини, але яку можна в собі виховати.

Номер слайду 30

ppt
Додано
1 березня 2020
Переглядів
2202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку