Презентація "Середньовічний театр"

Про матеріал
Пропонований ресурс можна використати при вивченні теми "Колорит готичного міста" відповідно до Навчальної програми «Мистецтво» / [Л. Масол, О. Коваленко, Г. Соцька, Г. Кузьменко, Ж. Марчук, О. Константинова, Л. Паньків, І. Гринчук, Н. Новікова, Н. Овіннікова] згідно Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти для 8 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Літургійна драма Рід середньовічного театру, з’явився у Франції близько X ст. і був впроваджений у літургії, інсценування епізодів зі Священного писання.

Номер слайду 4

Улюблені епізоди Євангельські оповідання про поклоніння пастухів і прихід волхвів з дарами немовляті Ісусу, злодійства Ірода, розповіді про Воскресіння Христа.

Номер слайду 5

Напівлітургійна драма Виділяється з меси і виходить на паперть та в церковний сад. Театр, знаходячись у підпорядкуванні духівництва, підпав під вплив міського натовпу. Сюжет виходить за рамки високого жанру: з’являються чорти, яких грають звичайні актори та жонглери 

Номер слайду 6

Міракль Жанр середньовічної релігійно-повчальної драми, за основу якої бралися розповіді про «чуда» Богородиці. Сюжети запозичувалися з житій, апокрифів, переказів. Згодом вносилися розважальні, побутові мотиви про життям осіб, яким являлося чудо. 

Номер слайду 7

Мораліте Повчальна алегорична драма, поширена в Західній Європі у ХV-ХVІ ст.  Персонажі таких вистав ототожнювали поняття та явища: Добро, Зло, Дурість, Розум, Віру.

Номер слайду 8

Сенс мораліте – боротьба позитивних рис характеру з негативними. Актори мали пояснюючі таблички і були відповідно одягнені.

Номер слайду 9

Містерія Величезна середньовічна релігійна драма, що виникла на основі літургійного дійства. В основу містерії різдвяної та великодньої покладено біблійні сюжети.

Номер слайду 10

величезі  Містерія інсценізувала народження, смерть і воскресіння Христа. Ці три події християнської історії були їх композиційними центрами, навколо яких компонувалися безліч інших євангелійних епізодів

Номер слайду 11

Фарс Маленька віршована комічна сценка на побутову тему, в якій дотепно викриваються розпуста ченців, зажерливість заможних громадян, продажність суддів, висміюються феодальні грабіжницькі війни, папські індульгенції.

Номер слайду 12

Середньовічний карнавал Весняне свято в Середньовічній Європі, яке супроводжується вуличною ходою і маскарадом та танцями. 

Номер слайду 13

Карнавали тривали від п’яти до сорока діб 

Номер слайду 14

Актори середньовічного театру Гістріони – мандрівні комедіанти. Майстерний гістріон – це театр одного актора. Їх називали по-різному в різних країнах: англійські менестрелі, російські скоморохи, німецькі шпільмани і польські франти. Гістріони піддавалися гонінням з боку влади.

Номер слайду 15

Ваганти (голіарди) Мандрівні священики і монахи-утікачі в XI—XIV ст., що складали вірші, виконували пісні та декламували прозу на площах міст та на різних зібраннях. Критикували католицьку церкву і духовенство за їхню скупість, лицемірство і невігластво.

Номер слайду 16

Жонглери Мандрівні лицедії, професійні співаки, часто музиканти або фокусники. Як правило, вони були і композиторами, і виконавцями пісень, складених трубадурами, відмінно володіли мистецтвом гри на багатьох музичних інструментах.

Номер слайду 17

Менестрелі, трувери, трубадури Придворні музиканти і поети, які були носіями куртуазного лицарського ідеалу. Вони допомагали лицарям співати і складати пісні для прекрасних дам.

Номер слайду 18

Блазень Близька до монарха або феодала особа, обов’язком якої було розважати вельмож та їхніх гостей жартами, нерідко сатирично гострими.

Номер слайду 19

Дидактична гра: «Правда – неправда» Фарс належить до світської драматургії. Карнавали тривали від п’яти до сорока діб. Напівлітургійні драми ставились лише в храмах. Персонажі мораліте ототожнювали поняття та явища: Добро, Зло, Дурість, Розум, Віру. Обов’язком блазня було розважати вельмож та їхніх гостей жартами, нерідко сатирично гострими. В Середньовічній Німеччині мандрівних акторів називали трубадурами. (Правда) (Правда) (Правда) (Правда) (Неправда)

Номер слайду 20

http://studme.com.ua http://www.dok.znaimo.com.ua http://www.refine.org.ua https://uk.wikipedia.org http://pidruchniki.com Інтернет-ресурси:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бургар Ельвіра Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 січня 2019
Переглядів
10182
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку