Презентація "Серветки. Скатертини. Рушники."

Про матеріал
Історичний екскурс МЕТА: Дослідити історію серветок, визначити роль скатертин в побуті та роль рушника в національній культурі українців.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичний екскурс МЕТА: Дослідити історію серветок, визначити роль скатертин в побуті та роль рушника в національній культурі українців.

Номер слайду 2

Серветки Серветка- кусок тканини прямокутної, або іншої форми, призначена для видалення в побуті або по господарству різних речовин з поверхні.

Номер слайду 3

Історична довідка Греки (до нашої ери) замість серветок використовували звичайні листя дерев і квітів, як правило це були листя фіги.

Номер слайду 4

Стародавні римляни ввели традицію робити серветки з матерії, хоча і не вважали ганьбою витерти свої руки об поділ скатертини на столі.

Номер слайду 5

Серветки були дуже широко поширені в країнах Близького, Середнього Сходу, в Іспанії, у Франції, у Португалії - в тих державах, де чоловіки носили вуса та бороди.

Номер слайду 6

Кажуть, що моду на серветку, як і на інші нововведення європейської культури , в Росії ввів сам Петро Перший.

Номер слайду 7

Етикет для серветок В даний час для сервірування столу використовують два види серветок з тканини і паперові. Тканинними серветками, як правило, губи не витирають: їх кладуть на коліна. У цьому випадку на стіл ставлять паперові серветки.

Номер слайду 8

Існує кілька загально прийнятих правил сервірування, що стосуються серветок. Вони завжди повинні бути бездоганно чистими, плями абсолютно недопустимі. Серветки кладуть під прилади гостей, а також під вази з фруктами, цукерками, ємності з хлібом.

Номер слайду 9

Декорування серветок

Номер слайду 10

Скатертина Спеціальний текстильний або в'язаний виріб, яким накривається стіл. Скатертина виконує кілька функцій: 1.Захищає поверхню столу від забруднень і пошкоджень; 2.Прикриває дефекти поверхні столу 3.Є елементом декору приміщення

Номер слайду 11

СКАТЕРТИНА (або СКАТЕРКА) – символ хатнього достатку і показник культури та порядку в домі, який забезпечується, в основному, жіночою «половиною» родини, в першу чергу, господинею-матір'ю. Крім цього, скатертина свідчить про талант, працьовитість та бачення краси домогосподинею.

Номер слайду 12

Скатертина більше святковий, аніж щоденний атрибут життя родини; нею накривають стіл, як правило, в урочисті моменти.

Номер слайду 13

Рушник – це один із небагатьох предметів, який містить в собі так багато різних символічних значень:

Номер слайду 14

Історична довідка Здавна оселя кожного українця була в рушниках: тканих, вишиваних.

Номер слайду 15

Символічні значення рушників Гостинність на ньому гостям подавали хліб-сіль, і це означало велику гостинність господарів;

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Дорога – рушник давали близьким людям в добру дорогу, на щастя та швидкого повернення; Будівництво - будуючи домівку, на завершення даху останню крокву заносили на рушниках;

Номер слайду 18

Оберіг – рушники завжди відігравали велике значення, адже вони мали захисну роль, відганяли нечисту силу; На іконах – з часів прийняття християнства існувала традиція прикрашати ікони рушниками, вони мали назву «божнички»;

Номер слайду 19

Сватання – рушники дарували старостам, якщо на заручинах дійшли до згоди. Весілля - дуже велике значення відігравав рушник у весільному обряді. Кожна наречена вишивала рушник на весілля собі сама, найкращого рушника стелили дружби молодим під час вінчання в церкві, щоб їхнє подружнє життя було щасливе, а ще була така традиція — хто перший стане на рушник, той буде головним в сім'ї.

Номер слайду 20

Дякуемо за увагу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Діхтяр Жанна Степанівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
19 лютого 2019
Переглядів
4626
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку