Презентація "Шляхи реалізації цілей еколого - збалансованого розвитку Літинської ОТГ"

Про матеріал
Презентація "Шляхи реалізації цілей еколого - збалансованого розвитку Літинської ОТГ"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Нормативно-правова база стратегії збалансованого регіонального розвитку Літинської ОТГРОЗПОРПЯДЖЕННЯ „11” лютого 2021 року смт Літин № 7 Про утворення Робочої групи з підготовки Стратегічного плану розвитку Літинської селищної територіальної громади до 2030 року З метою підготовки Стратегічного плану розвитку Літинської селищної територіальної громади, відповідно до Закону України «Про засади державної регіональної політики», постанови Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року № 932 «Про затвердження Порядку розроблення регіональних стратегій розвитку і планів заходів з їх реалізації, а також проведення моніторингу та оцінки результативності реалізації зазначених регіональних стратегій і планів заходів», керуючись ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Номер слайду 3

Екологічні проблеми на території Літинської ОТГ: Зміни кліматичних умов;Значне зменшення кількості питної води;Погіршення якості поверхневих вод;Забруднення річок та озер відходами та сміттям;Забруднення пестицидами та хімікатами грунтів;Зміна цільового призначення сільськогосподарських угідь. Розораність угідь;Вирубка лісів; Несанкціоновані сміттєзвалища; Паління опалого листя та трави;Інше….

Номер слайду 4

Зміни кліматичних умов: Оскільки зміна кліматичних умов – глобальна проблема нашої планети, тому вона актуальна і для території на якій розміщена Літинська ОТГ;Основними причинами зміни клімату є парниковий ефект, який прогресує через активні викиди парникових газів;Зміна кліматичних умов призводить до глобального потепління. Наслідком є танення льодовиків та підняття рівня води Світового океану, що призводить до затоплення островів та зменшення кількості білої поверхні, яка відбиває до 50% сонячної радіації;Щорічно збільшуються температурні показники, які призводять до теплових хвиль, зміни розподілу опадів, зникнення біорізноманіття. Усі ці зміни активно відчули усі жителі нашої громади, адже за останні десятиліття вони помітили значне зниження рівня води в криницях, річках та озерах; посушливі літа призвели до значного зниження врожайності на присадибних ділянках та інше.

Номер слайду 5

Зменшення кількості питної води Питання якості питної води з кожним роком є все більш актуальним. Причин для цього є декілька. В першу чергу, мова йде про забруднення води, а по друге, має місце зменшення рівня води, що відчувають жителі Літинщини, адже є проблема наповнення як криниць у приватних домогосподарствах, так і поверхневих вод. Зокрема, мова йде про зниження хімічного забруднення, адже зменшилась кількість промислових підприємств, які забруднювали річку Згар. Разом з тим, значно збільшились обсяги біологічного забруднення, причиною чого є значна кількість розорюваних земель, що в подальшому призводить до замулювання річок та озер. В травні минулого року жителі Літина та інших населених пунктів скаржились на неприємний запах води і певні домішки. І причиною цьому стало не хімічне забруднення, а саме біологічне через збільшення кількості мулу у річках.

Номер слайду 6

Незначна частина сіл району має системи централізованого водопостачання. В них 90 відсотків сільських жителів використовують переважно криничну воду. На сьогодні її якість гірша, ніж водопровідної як за бактеріологічним – 16,8%, так і за хімічними – 12,6% показниками. Тобто кожна сьома проба не відповідає санітарним вимогам. Рівень забрудненості криничної води за хімічними показниками, в основному за вмістом нітратних сполук, становить- 43,8%, Невідповідність якості води санітарному законодавству є однією з причин виникнення інфекційних (вірусного гепатиту, черевного тифу, ротовірусної інфекції тощо) та неінфекційних (патології травної, серцево-судинної, ендокринної системи тощо) хвороб. Крім патогенних мікробів із забрудненою водою в організм людини можуть проникати цисти лямблій, яйця аскарид і волосоголовців, личинки анкілостом, церкарії печінкової двоустки та інші, які спричинюють захворювання на дракункульоз і шистосомоз. Зараження людей відбувається при споживанні сирої, погано очищеної води, фруктів та овочів, помитих забрудненою водою, або внаслідок заковтування води під час купання, проникнення личинок шистосом в організм через неушкоджену шкіру тощо. Водні епідемії мають ряд характерних особливостей. Вони завжди пов'язані з певним джерелом (колодязем, водогоном) і практично відсутні при вживанні води з інших джерел водопостачання .

Номер слайду 7

Вживання води з наднормативним вмістом нітратів небезпечне для здоров'я. З ним безпосередньо пов'язане захворювання водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей до року, летальні випадки від якої реєструються все частіше. В останні роки спостерігається зростання антропогенного забруднення ґрунтових вод нітратами, пестицидами та солями важких металів, які без очищення споживає населення, зокрема, у сільській місцевості. Основними причинами можливого забруднення хімічними речовинами питної води в криницях є недотримання санітарних правил тимчасового зберігання непридатних, заборонених та невідомих пестицидів (НЗП) в населених пунктах та порушення регламентів використання хімічних засобів захисту рослин під час обробки сільськогосподарських культур, в тому числі, населенням на приватних ділянках. Разом з тим, однією з основних причин забруднення криничної води є незадовільний санітарно-технічний стан криниць (відсутність або пошкодження відмосток, покрівлі, кришок, громадських відер), близьке розташування на відстані меншій ніж 20 метрів до джерел забруднення (надвірних вбиралень, вигрібних та жомових ям, компостосховищ), а також не проведення протягом більше одного року робіт з ремонту, очищення та знезараженню криниць, як це передбачено санітарними правилами.

Номер слайду 8

Забруднення пестицидами та хімікатами грунтів Основним джерелом забруднення грунтів на Літинщині, окрім глобальних, є фермерська та господарська діяльність. У сільському господарстві, особливо інтенсивному монокультурі, використовується велика кількість пестицидів та добрив. До пестицидів належать, зокрема, гербіциди, інсектициди, фунгіциди, бактерициди. Інсектициди та гербіциди в багатьох випадках забруднюють ґрунти залишковими активними компонентами. У добрива додають нітрити, нітрати, а фосфатні добрива є джерелом кадмію. Надлишок хімічних добрив може спричинити кислотність у ґрунтах та дисбаланс у популяціях мікроорганізмів. Також велику частку у цій проблемі має використання отрути та ядів від шкідників сільськогосподарських культур. Сільське господарство забруднює ґрунт за допомогою машин, що становить загрозу розливу палива та нафти. Залежно від характеру галузі існує багато відходів, які в результаті можуть забруднити грунт. Зокрема, стічні води переносять важкі метали, розчинники, миючі засоби та інші небезпечні хімічні речовини до землі. Викиди газів-попередників, таких як оксиди азоту, оксиди сірки та вуглекислий газ, спричиняють кислотні дощі. Ці кислоти при досягненні ґрунту змінюють його р. Н і викликають його підкислення. Основними твердими відходами, які забруднюють ґрунти, є пластмаси, які, у свою чергу, виділяють токсичні речовини, такі як діоксини. Крім того, будівельне сміття, викинута електроніка, батареї та інші предмети забруднюють грунт.

Номер слайду 9

Наслідки забруднення грунтів Крім впливу на навколишнє середовище, забруднення ґрунтів пов’язане з високими економічними витратами, зумовленими зниженням врожайності і якості сільськогосподарських культур. Запобігання забрудненню ґрунтів має бути одним із пріоритетних завдань у всьому світі. Більшість забруднюючих речовин є результатом діяльності людини, тому ми несемо пряму відповідальність за те, щоб змінити ситуацію, забезпечивши скорочення масштабів забруднення та безпечне майбутнє нашої планети. Забруднення ґрунтів впливає на все навколо. Забруднення ґрунту не видно. Забруднення ґрунтів позначається на їх здатності до фільтрування. Забруднення ґрунту впливає на продовольчу безпеку, знижуючи врожайність і якість сільськогосподарських культур. Забруднення ґрунтів може бути результатом застосування неналежних методів ведення сільського господарства. Забруднення ґрунтів може загрожувати нашому здоров’ю. Згідно з прогнозами, до 2050 року населення планети перевищить 9 мільярдів чоловік. Тому нинішня і майбутня продовольча безпека залежить від нашої здатності підвищити врожайність і якість продовольства, використовуючи ті ґрунти, які у нас є зараз. Забруднення ґрунтів негативно позначається на всіх нас і вважається однією з головних загроз для функціонування ґрунтів в усьому світі

Номер слайду 10

Несанкціоновані сміттєзвалища Апогеєм шкоди навколишньому середовищу є утворення великої кількості несанкціонованих сміттєзвалищ обабіч доріг, в придорожніх лісосмугах, на виїздах з сіл Літинщини.

Номер слайду 11

Методи вирішення екологічних проблем на території Літинської ОТГВести активну роботу по роз»ясненню негативних наслідків людської діяльності серед населення Літинської ОТГ (відповідним службам проводити зустріччі з мешканцями громади);Виховувати любов до навколишнього середовища у підростаючого покоління ( учням брати активну участь у екологічних конкурсах, акціях; проводити виховні уроки екологічного спрямування);Залучати правоохоронні органи для боротьби з особами, котрі забруднюють навколишнє середовище(активно відпрацьовувати систему штрафування порушників);Органам місцевої влади виділити кошти на встановлення ящиків для сміття, організацію сортувальної лінії та побудуву сміттєпереробного заводу;Збільшити штат комунальних працівників «Літин. Комун. Сервіс» та придбання доля них необхідного обладнання;Запровадити жорстку систему контролю над хімічними речовинами, які використовуються для ведення сільськогосподарських робіт;Провести активну роз»яснювальну роботу з місцевими аграріями відносно впровадження ними вирощування та виготовлення екопродукції;Запровадити «Місячник чистоти» усім селам громади ( усі жителі села прибирають не лише територію села, але й його околиці);

Номер слайду 12

На жаль, представники влади у Стратегічному плані розвитку Літинської селищної територіальної громади до 2027р., не включили екологічний аспект!!!

Номер слайду 13

Дякую за увагу!!!

pptx
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку