Презентація "Шляхи стимулювання творчої активності учнів на уроках української літератури"

Про матеріал
Дана презентація містить методичні поради вчителям "Шляхи стимулювання творчої активності учнів на уроках української літератури"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАСОБИ СТИМУЛЮВАННЯ ТВОРЧОЇ АКТИВНОСТІ УЧНІВ НА УРОКАХУКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИПідготувала вчитель української мови та літератури. Страшко Оксана Петрівна, ЗОШ№5, вища категорія, учитель-методист

Номер слайду 2

ШЛЯХИ СТИМУЛЮВАННЯ ТВОРЧОЇ АКТИВНОСТІ УЧНІВ НА УРОЦІ: (поради для вчителя)  • не погоджуйтеся з відповіддю учня, якщо учень просто констатує факти, вимагайте доказів;  • ніколи не розв'язуйте дискусію учнів найлегшим способом, тобто повідомивши їм правильну відповідь чи правильний спосіб розв'язання;  • уважно вислухайте своїх учнів, ловіть кожен вислів чи думку; щоб не пропустити можливість розкрити для них щось нове;  • постійно пам'ятайте: навчання має спиратися на інтереси, мотиви і бажання учнів; • прищеплюйте учням смак до нестандартних розв'язків;  • ніколи не кажіть учням, що у вас не має часу обговорити їх „безглузді ідеї";  • не скупіться на добре слово, доброзичливу усмішку, дружнє заохочення.  • пам'ятайте, що в процесі навчання не може бути постійної методики чи усталеної програми;Повторюйте ці поради постійно, доки вони не стануть частинкою вас самих.

Номер слайду 3

Методи і способи стимулювання творчої активності учнів: створення сприятливої атмосфери спілкування (безоцінкові судження); збагачення педагогічного середовища новими враженнями та судженнями; забезпечення привабливого творчого характеру діяльності; чітке визначення мети і кінцевих результатів роботи, способів її оцінювання; спонукання до генерування оригінальних ідей; залучення учнів у процес планування мети і поточних завдань творчого об’єднання; повага, довіра, визнання й подяка за досягнуті результати; надання права самостійно приймати рішення; практична спрямованість навчання; моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне розв’язання проблем тощо.

Номер слайду 4

«Я – режисер» «Слово о полку Ігоревім»Ви знімаєте фільм за мотивами «Слова…». Вам, як режисеру, треба підібрати акторів для фільму. Напишіть, з якими зовнішніми даними (зріст, статура, обличчя) ви б узяли акторів на ці ролі. Під час проб, які б костюми запропонували?Додатково:1). Якщо ви швидко впорались із завдання, опишіть місцевість, яку б ви обрали для зйомок фільму.2). Можливо, ви зможете ввести у твір нових героїв?

Номер слайду 5

«Я – поет»«Слово о полку Ігоревім»Напишіть віршований (2-4 рядки) відгук на «Слово…». Використайте опорні слова: Ігор– войовник, князь, броня, товариш тощо. Якщо у вас виникли труднощі, не зневіряйтесь, напишіть у прозовій формі, хто з героїв уособлює Владу, хто – Мудрість. Чому?

Номер слайду 6

«Я – художник»Намалюйте ілюстрації до будь-яких цитат із твору. (Учні не просто малюють ілюстрації до твору, а створюють діафільм, озвучуючи його).

Номер слайду 7

Проблемна ситуація. В. Стефаник “Камінний хрест”Фрагмент з фільму: Іван Дідух встановлює хрест на горбі Проблемні запитання: Чому Іван Дідух ставить на горбі камінний хрест? Що він символізує?

Номер слайду 8

Дослідницька робота. О. Кобилянська “Людина”, “Царівна”Тема для дослідження «Статус жінки та її боротьба за власні права у творах О. Кобилянської”

pptx
Додано
27 вересня 2021
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку