Презентація "Силікатні матеріали"

Про матеріал
Презентація на тему "Силікатні матеріали" Силікати Визначення силікатів. Силікатні матеріали.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасні силікатні матеріали

Номер слайду 2

Силікати – солі силікатної кислоти H2SiO3. відомо багато силікатів — природних і добутих у лабораторії, які містять не лише кислотні залишки SiO3, а й інших силікатних кислот — SiO4 Si2O5 тощо. Ортоклаз Каолініт Діоптаз Тальк

Номер слайду 3

Властивості силікатів Силікати нерозчинні у воді (за винятком солей лужних елементів), термічно стійкі й тугоплавкі. Мінерал каолініт є основою глини. Більшість силікатів — хімічно пасивні сполуки. Лише водорозчинні солі Натрію і Калію вступають у реакції обміну з кислотами, іншими солями. Розчини метасилікатів Na2SiO3 і K2SiO3 іноді називають рідким склом. Розчин солі Na2SiO3 — це відомий силікатний клей. Рідке скло використовують для просочування дере вини з метою надання їй вогнетривкості.

Номер слайду 4

Силікатні матеріали Скло (звичайне, або віконне) — однорідна суміш (твердий розчин) силікатів Натрію та Кальцію і силіцій(IV) оксиду. Склад цього матеріалу подають як певної сполуки (силікату): Na2O•CaO•6SiO2. Скло виробляють, здійснюючи реакцію соди й вапняку із кварцовим піском за темпе ратури 1400—1500 °С: Na2CO3 + CaCO3 + 6SiO2 = Na2O•CaO•6SiO2 + 2CO2↑. Утворюється в’язкий розплав скла. Його пропускають між вальцями, і він швидко застигає у вигляді листа. Посуд, інші предмети виробляють із розплавленої скломаси видуванням або формуванням Зелене і коричневе скло, із якого роблять пляшки, містить домішки оксидів Феруму. Компонентами скла для хімічного посуду є силіцій(IV) оксид, силікати і борати.

Номер слайду 5

Скло звичайне — однорідна суміш (твердий розчин) силікатів Натрію та Кальцію і силіцій(IV) оксиду. Склад цього матеріалу подають як певної сполуки (силікату): Na2O•CaO•6SiO2.

Номер слайду 6

Скло кварцеве чистий переплавлений силіцій(IV) оксид. Це скло майже не змінює свого об’єму при зміні температури. Тому при зануренні розжареної кварцової склянки у холодну воду вона не тріскає. На відміну від звичайного скла кварцове пропускає ультрафіолетові промені; із нього виготовляють лампи для медицини.

Номер слайду 7

Кришталеве скло - скло, яке замість силікатів Натрію і Кальцію містить силікати і борати Калію та Плюмбуму. Кришталь сильно заломлює світло і грає різними кольорами веселки, є термостійким.

Номер слайду 8

Кераміка - найдавніший силікатний матеріал, винайдений людиною. Цей матеріал виготовляють із глини. Її замішують з водою й утвореній пластичній масі надають необхідної форми. Після термообробки виріб із глини твердне і набуває стійкості щодо води. Залеж но від хімічного складу і технології розрізняють такі види кераміки: фаянс, порцеляна, майоліка, теракота. Керамічну основу мають цегла, черепиця, облицювальна плитка, сантехнічні вироби, кухонний і лабораторний посуд.

Номер слайду 9

Цемент та бетон є сумішшю солей Кальцію — силікатів 2CaO•SiO2 (або Ca2SiO4), 3CaO•SiO2 (або Ca3SiO5) і алюмінату 3CaO•Al2O3 (або Ca3(AlO3)2). При додаванні води до цементу його компоненти повільно взаємодіють із нею, і суміш поступово твердне. Цемент — в’яжучий складник бетону. Бетон готують змішуванням цементу і піску з водою. Заливаючи такою сумішшю залізну арматуру, дріт, рейки, отримують залізобетон.

ppt
Додано
30 вересня 2020
Переглядів
1294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку