Презентація "Сім чудес Закарпаття"

Про матеріал
Закарпаття – це неповторний чудовий край...Закарпаття – перлина України. Своєю красою милує тутешніх жителів, приваблює туристів. "Сім природніх чудес чудес Закарпаття" визначено під час загальнообласної акції "Сім чудес Закарпаття".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сім природних чудес Закарпаття Ельвіра Химишинець

Номер слайду 2

"Сім природніх чудес чудес Закарпаття" визначено під час загальнообласної акції "Сім чудес Закарпаття". На першому етапі акції закарпатці написали, які природні та архітектурні об’єкти області вони вважають такими, які можна зарахувати до чудес. Згодом експерти, серед яких депутати Ужгородської міської ради, Закарпатської обласної ради, працівники факультету туризму Ужгородського Національного університету, журналісти обласних мас-медіа, працівники туристично-інформаційного центру Закарпаття, відібрали серед усієї цієї кількості, запропонованих у листах читачів 22 пропозиції, які було виставлено на голосування в мас-медіа. Таким чином рейтинговим оцінюванням закарпатцями було визначено природні чудеса Закарпаття.

Номер слайду 3

Озеро Синевир Долина нарцисів Гора Говерла Соляні печери та озера Солотвина Найдовша липова алея в Європі Географічний центр Європи Мінеральна зона «Поляна»Найбільш яскраві родзинки Закарпаття

Номер слайду 4

Озеро Синевир. Десять тисяч років тому внаслідок землетрусу утворилося найбільше озеро природного походження Українських Карпат – озеро Синевир. Воно є одним із семи чудес України та є водно-болотним угіддям міжнародного значення. Розкинулось між горами, серед смереково-ялинового лісу на висоті 989 метрів над рівнем моря, поблизу села Синевирська Поляна. Краєвиди навколо водного дзеркала напрочуд величні та мальовничі. Стрімкі схили вкриті ялинами, вік яких сягає 140-160 років. Посередині водної гладі, немов зіниця блакитного ока, утворився невеликий острівець. Саме через це озеро Синевир ще називають Морським оком.

Номер слайду 5

Озеро Синевир

Номер слайду 6

Долина нарцисів – унікальне багатство Закарпаття !За 4 км від Хуста розташована долина вузьколистого нарциса –найбільше місце скупчення рідкісних квітів у Європі. Лише раз у рік –  у травні - можна спостерігати цю красу. У заповіднику площею 257 га росте понад 500 видів рослин, 15 із яких занесені до Червоної Книги. Понад 170 га займають нарцисові поля. За дослідженнями вчених, дикий вузьколистий нарцис з’явився у цьому місці ще у льодовиковий період. Тоді через геологічні катаклізми із гори знесло величезний шар родовитих ґрунтів. Саме тут крихітна рослина знайшла сховок під час холодів.

Номер слайду 7

Долина нарцисів

Номер слайду 8

Гора Говерла. Говерла — найвища вершина Українських Карпат, висота 2061 м. Знаходиться у Рахівському районі Закарпатської областей на масиві Чорногора. Має конусоподібну форму. На схилах — форми плейстоценового заледеніння, каменепади. Бувають снігові лавини. Складається з пісковиків і конгломератів. Вкрита альпійськими луками, чагарниковими пустищами, подекуди — кам'яні осипи. Біля підніжжя — один з витоків Пруту, водоспад. Знаходиться у межах охоронної зони Карпатського заповідника. В складi флори Чорногiрського масиву нараховується ряд рiдкiсних видiв. Центральним ядром фауни хребетних Чорногiрського масиву є види тайгового та альпiйського комплексiв.

Номер слайду 9

Гора Говерла

Номер слайду 10

У наш час археологи знайшли римські монети-динарiї та залишки римської солекопальнi в Солотвинi. Це свідчить про те, що наш край входив у безпосередню контактну зону з Римською імперією. Селу Солотвине на Закарпатті дістався багатий дарунок природи — соляні шахти. А над ними — соляні озера, що суперничають щодо своїх унікальних властивостей iз Мертвим морем... У Солотвино Тячівського району Закарпатської області зосереджені унікальні природні рекреаційні ресурси, що не мають аналогів в Україні і СНД:-солотвинські соляні шахти, що використовуються в спелеотерапевтичних цілях;-карстові соляні озера, що утворилися на місці виходу на поверхню купола Солотвинського масиву кам'яної солі;- розсоли шахтних вод. Соляні печери та озера Солотвина

Номер слайду 11

Соляні печери та озера Солотвина

Номер слайду 12

Найдовша липова алея в ЄвропіНайбільша в Європі липова алея, яка огортає правобережжя міста Ужгород, тут, до речі, ростуть різні сорти лип, тому майже місяць квітне вся набережна НезалежностіЧехословацькі ботаніки, які прикрасили у 1928 році набережну художника Рошковича, а тепер Незалежності і не здогадувалися, що вона стане найдовшою липовою алеєю в Європі. Сьогодні її довжина сягає 2 км 200 метрів. Згідно переказів під однією з лип знаходиться гільза з посланням майбутнім поколінням. Нині ж помилуватися липовою алеєю в період цвітіння дерев з’їжджаються туристи з усієї Європи.

Номер слайду 13

Найдовша липова алея в Європі

Номер слайду 14

Географічний центр Європигеографічний центр Європи – у нас! І це не жарт. Він насправді знаходиться на території найвисокогірнішого району України – Рахівського, Закарпатської області, неподалік села Ділове. Ще наприкінці ХІХ століття в Закарпатті відбулися геодезичні дослідження, які проводили провідні географи Австро-Угорської імперії. Їхньою метою було підготувати проект побудови залізниці з Рахова в Сигіт-Мармароський (сучасна Румунія). Попутно з цими роботами вони встановили, що у Верхньотисянській котловині знаходиться центр Європи. Хіба це не унікальна особливість, яка б могла вдало вирізняти наш край на європейському континенті з-поміж багатьох інших? З глибини віків, перебуваючи на перетині чи не всіх європейських доріг, слов’янська земля перегукувалася історією, духовністю, культурою і долею з цілим світом, але, попри те, ніколи не губилася в нім. 

Номер слайду 15

Географічний центр Європи

Номер слайду 16

Мінеральна зона «Поляна»Полянські мінеральні води численних джерел в долині Малої і Великої Пині були здавна одними із найвідоміших за межами Закарпаття. Селище Поляна розташоване на великому шляху від Верецького перевалу - "Великих Руських воріт" - до Сваляви. В історичних документах воно, як і Свалява, вперше згадується у XII ст. Прославлена своїми лікувальними властивостями Полянська квасна вода почала використовуватися не тільки для питного вживання, а й для ванн, коли на базі джерела Полянської мінеральної води у 1868 році в с. Поляна у місцевості, оточеній прекрасними буковими лісами, на лівому березі р. М. Пиня чотирма підприємцями була заснована "Полянська купіль" з 40 помешканнями та 20 ванними кабінами.

Номер слайду 17

Мінеральна зона «Поляна»

Номер слайду 18

Закарпатський край – це безкрайній всесвіт, який не пізнати ні за рік, ні за два, ні за все життя. Хто хоч раз бачив ці чарівні ліси та прекрасні долини, казкові високогірні озера і водоспади,  хто милувався творінням дивовижної природи Карпатських гір, той назавжди прийняв цей край у своє серце. Подорож Закарпаттям – це яскрава пригода, в якій вас чекають середньовічні замки та розкішні палаци, древні храми та цікаві музеї, таємничі печери і гірськолижні курорти, цілющі мінеральні джерела та просто чисте повітря, напоєне різнобарв’ям трав.  Ця  земля багата на скарби, тому кожен може знайти тут щось своє, особливе…

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
26 вересня
Переглядів
3
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку