Презентація "Сімейне виховання"

Про матеріал

Сімейне виховання – одна з форм виховання дітей, що поєднує цілеспрямовані педагогічні дії батьків з повсякденним впливом сімейного побуту.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

СІМЕЙНЕ ВИХОВАННЯ

Номер слайду 2

Сімейне виховання – одна з форм виховання дітей, що поєднує цілеспрямовані педагогічні дії батьків з повсякденним впливом сімейного побуту.

Номер слайду 3

СТИЛІ БАТЬКІВСЬКОЇ ПОВЕДІНКИ „Батьківський контроль” - це ступінь наявності в батьків тенденцій до заборон, контролю за діяльністю дитини, вимогливістю щодо виконання нею певних обов’язків. “Батьківська теплота” – те, якою мірою батьки виявляють свою любов у вигляді похвали, підтримки дитини чи навпаки: як часто вони критикують, карають її. АВТОРИТАРНИЙ СТИЛЬ батьківської поведінки характеризується високим рівнем контролю та холодними стосунками з дітьми. ЛІБЕРАЛЬНИЙ СТИЛЬ батьківської поведінки – спосіб взаємодії з дітьми, позбавлений контролю за ними і грунтується на теплих стосунках із ними.

Номер слайду 4

5. ІНДИФЕРЕНТНИЙ СТИЛЬ поєднує низький рівень контролю за дітьми та відсутність теплоти у стосунках з ними. 6. АВТОРИТЕТНИЙ СТИЛЬ батьківської поведінки вирізняється контролем за дітьми і, в той же час, обговоренням у колі родини правил поведінки, що встановлені для дитини. Стосунки в родині теплі та доброзичливі.

Номер слайду 5

ЩО ВПЛИВАЄ НА ВИБІР БАТЬКАМИ ТАКТИКИ ВИХОВАННЯ? - Неусвідомлена тенденція повторювати модель стосунків своїх батьків у власній сім’ї - Система ціннісних орієнтацій батьків - Рівень культури та освіченості - Матеріальний достаток - Особистісні якості: рівень емоційності тощо - Рівень психологічної та педагогічної освіченості

Номер слайду 6

Однією з найбільш поширених проблем, що має негативні наслідки для психічного розвитку дитини, впливаючи на формування її особистості, є проблема порушення сімейних стосунків (неправильний тип виховання дитини). Такі порушення викликають деформації у формуванні Я-образу, самооцінки дитини та підвищення рівня тривожності, що призводить до виникнення невротичних реакцій.

Номер слайду 7

ПСИХОЛОГАМИ ВИЗНАЧЕНО ТАКІ ТИПИ “НЕПРАВИЛЬНОГО” ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ У РОДИНІ: Гіперпротекція Гіпопротекція Емоційне відторгнення Умови жорсткого ставлення до дитини Виховання в дусі високої моральної відповідальності

Номер слайду 8

ДОМІНУЮЧА ГІПЕРПРОТЕКЦІЯ Батьки створюють для дитини численні заборони та обмеження. Батьки диктують дитині, що робити, та контролюють у всьому. Дитина, яка росте в такій родині, не самостійна і не прагне бути самостійною. Вона звикла підкорятися і діяти відповідно до порад дорослих, які продумали її життя до найменших дрібниць. Це призводить до того, що дитина стає несамостійною, безініціативною. Надалі в житті вона потребуватиме порад і підказок.

Номер слайду 9

ПОТУРАЮЧА ГІПЕРПРОТЕКЦІЯ Дитина для батьків - „центр Всесвіту”. Батьки задовольняють усі потреби дитини; відгорожують від усіх проблем та труднощів. Така дитина, вірячи у свою виключність, росте егоїстичною, задовольняє тільки власні потреби, не бажає нічого віддавати. Випереджаючи своїх однолітків у потребах, „кумир сім’ї” часто відстає в розвитку.

Номер слайду 10

ВИХОВАННЯ В КУЛЬТІ ХВОРОБИ Щоб дитина виправдала батьківські сподівання, її оберігають від усього: не можна бігати босоніж – поколе ніжки, купатися не можна - захлинеться ... Клімат для дитини створюється „оранжерейний”. Фіксація батьків на будь-якій хворобливій реакції.

Номер слайду 11

ГІПОПРОТЕКЦІЯ Відсутність інтересу батьків до “дитячого життя” (переживань, захоплень, потреб тощо)

Номер слайду 12

ЗМІШАНІ ТИПИ ВИХОВАННЯ

Номер слайду 13

Коли різними членами родини застосовуються різні стилі виховання, які суперечать один одному. У такій сім’ї дитині важко засвоїти норми, вона не розуміє, яка поведінка є “правильною”. Це призводить до розвитку неврозу. Варіантом такої родини є сім’я, у якій батьки – люди з непрогнозованими емоційними реакціями, несподіваною зміною настрою. Настрій пов’язаний не з поведінкою дитини, а з внутрішнім станом самих батьків. Дитина не може спрогнозувати, що її очікує -покарання чи похвала, тому відчуває себе невпевнено, тривожно. Виховання у протиріччі

Номер слайду 14

ЗМІНА ЗРАЗКІВ ВИХОВАННЯ Такий тип виховання спостерігається в родині, коли дитину виховували одним методом, а потім з різних причин (поява немовляти, розлучення батьків, смерть одного з батьків) стиль виховання різко змінюється. Дитина не може швидко адаптуватися до змін і починає протестувати, часто у вигляді невротичних реакцій.

ppt
Додав(-ла)
Замелюк Марія
Додано
1 грудня 2018
Переглядів
7859
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку