Презентація "Симфонічні варіації". Музичне мистецтво 6 клас.

Про матеріал
Презентація "Симфонічні варіації" розроблена за підручником Л.Г.Кондратової "Музичне мистецтво 6 клас". Містить відеоматеріали та стане у нагоді при проведенні дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Симфонічні варіаціїДистанційне навчання. Музичне мистецтво 6 клас. Урок №30 Тодорович А. Я.

Номер слайду 2

Мета уроку: Розглянути особливості композиційної побудови жанру. Познайомитись із культурним надбанням Іспанії та стилем імпресіонізм у мистецтві. Познайомитись з творчістю Моріса Равеля. Дізнатись про особливості жанру «симфонічна варіація»

Номер слайду 3

Іспанія – держава, що розташована на південному заході Європи, має надзвичайно багату культурну спадщину. Впродовж свого існування ставала натхненням не лише для іспанців, але і для митців з усього світу.Іспанія трепетно зберігає свої традиції і звичаї. У наші дні, коли інтеграційні процеси в Європі сильні, ця країна змогла зберегти свою чарівність і культурні особливості.

Номер слайду 4

Іспанія подарувала світові кориду, фламенко, карнавали, фестивалі.

Номер слайду 5

Болеро (ісп. bolero) — іспанський парний народний танець та музичний жанр, що виник наприкінці XVTII ст. Музика у ньому підкреслюєтьсяударами кастаньєт. Темп — помірно швидкий з поступовим прискоренням. Своєю виразністю нагадує пантоміму. Цікаво, що цей танець, за однією з версій, був створений іспанським танцівником Себастьяно Сересо близько 1780 року. Виконується болеро під акомпанемент гітари й барабана, а самі танцюючі відбивають на кастаньєтах додатково складні ритмічні фігури, що сплітаються в надзвичайно примхливий візерунок. Відомо багато різновидів болеро, характерних для різних областей Іспанії.

Номер слайду 6

Моріс Равель «Болеро»

Номер слайду 7

Французький композитор – імпрессіоніст. Яскравий представник світової музичної культури першої половини ХХст. Розвивав в своїй творчості імпресіоністичний звукопис, колористичну гармонію й оркестрування та екзотичну ритміку. Композитор називав себе послідовником Куперена і В. А. Моцарта. Равель також сприйняв впливи різних музичних течій від американського джазу до фольклору Європи і Азії. Моріс Жозеф Равель7 березня 1875 – 28 грудня 1937

Номер слайду 8

Імпресіонізм у мистецтвіІмпресіоні́зм (від фр. impression — враження) — мистецька течія у живописі, а також у літературі та музиці, яка виникла в 1860-х роках та остаточно сформувалася на початку 20 століття у Франції.

Номер слайду 9

Моріс Равель спочатку мав намір написати «Болеро» не для оркестру, а для балетної постановки. Твір був уперше виконаний 22 листопада 1928 року в паризькому «Гранд-Опера» під час вечора балерини Іди Рубінштейн. Оркестром диригував Вальтер Страрам. «Болеро» здобуло особливу популярність завдяки оригінальному звучанню. Особливість цього твору — незмінний повтор однієї ритмічної фігури, що виконується на ударних інструментах. Цей ритм діє майже гіпнотично. Музика ніби поступово насувається на слухача. На тлі чіткого ритму, який звучить спочатку тихо (піано), лунає основна мелодія танцю, з кожним разом додаються не тільки нові духові інструменти (від одного інструмента — до всього оркестру), а й поступово зростає динаміка твору (від піанісимо — до фортисимо.

Номер слайду 10

В основу музичного жанру симфонічні варіації покладено варіаційну музичну форму. Варіаційна форма — музична форма, в якій основна тема зазнає різноманітних змін (варіацій). Цікаво, що варіації бувають і в інших сферах життя. Наприклад: у математиці (варіація функції, варіаційне числення), в біології (генетична варіація), у фізиці (варіаційний метод, магнітна варіація). Музичний словничок

Номер слайду 11

Уявіть себе художниками-імпресіоністами. Візьміть пензлик та фарби. Послухайте ще раз музику «Болеро» та спробуйте зобразити за допомогою кольору динаміку й темп твору. Можливо, для зображення чудового танцю вам знадобляться ще й лінії, які передадуть характер твору. В нагоді вам стане схема з наступного слайду))Виконання творчого завдання!

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Потанцюємо?

Номер слайду 14

Розспіваємось?

Номер слайду 15

Пригадайте пісню, що вивчали на попередньому уроці.

Номер слайду 16

Виконайте пісню в характері.

Номер слайду 17

Сподіваюсь, що вам сподобався наш урок ))До наступної зустрічі!

pptx
Додано
30 травня 2020
Переглядів
4561
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку