презентація "Симфонія. Пастораль"

Про матеріал
Матеріал до уроку мистецтва за темою "Симфонія. Пастораль" за підручником Л.М.Масол.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Симфонія. Пастораль. Підготувала вчитель мистецтва: Рябчук В. Г.

Номер слайду 2

Пригадай, які симфонії ти слухав/слухала. Хто їх виконував? Що ти вже знаєш про имфонічний оркестр? Чим він відрізняється від духового та естрадного?В живописі пастораллю називають селянські сцени на тлі природи, де зазвичай панують безтурботні настрої. Пасторальні сюжети з ідеалізованого життя пастухів і пастушок з вівцями трапляються в літературі й театрі. Світу природи присвячено чимало програмних камерних і симфонічних творів від п’єс-ідилій до симфоній. У музичних пасторалях панують світлі почуття гармонії людини з природою. Пасторалі писали для фортепіано Й. С. Бах, А. Скарлатті (соната № 1), В. Косенко. Також їх створювали в музично-театральних жанрах (опера, балет). Статуетка «Пастораль»Франсуа Буше. Літня пастораль

Номер слайду 3

Віктор Косенко. Пастораль. Й. С. Бах. Пастораль. На відміну від камерної, симфонічна музика виконується у великих приміщеннях симфонічним оркестром. Симфонічні твори переважно великі за розмірами, багатогранні за змістом. При зображенні природи у них широко використовуються виразні особливості тембрів різних інструментів. Жанрів симфонічної музики чимало: увертюра, концерт, симфонічна картина, поема, фантазія, сюїта. Але королевою вважають симфонію.• Пригадай склад симфонічного оркестру. Які оркестрові групи у ньому традиційно виокремлюють? Як вони розміщені на сцені? Хто і як керує оркестром?Симфонія сформувалася у віденський класичній школі, творцями якої були композитори Й. Гайдн і В.-А. Моцарт. «Батьком» симфонії часто називають Й. Гайдна, автора 104 творів цього жанру. З-поміж них популярності набули програмні твори «Дитяча», «Прощальна» тощо. Грасіела Родо Буланже. Оркестр

Номер слайду 4

СИМФОНІЯСимфонія — найскладніший жанр і форма інструментальної музики. Вона здатна відтворювати глибину духовного світу людини, її боротьбу і мрії про щастя, красу природи й картини народного побуту — всю палітру життя. Циклічна форма складається переважно із чотирьох контрастних частин. Їх можна порівняти з розділами роману чи повісті або актами театральної п’єси. Перша частина зазвичай швидка (у формі сонатного алегро); друга — повільна, лірична (або трагічна), третя — танцювальна (менует або скерцо у тридольному розмірі) і, нарешті четверта — фінал — швидкий, запальний, нерідко святковий, урочистий. Симфонія піднялася на новий вищий щабель завдяки творчості Людвіга ван Бетховена, який зробив цей жанр масштабним, драматичним, глибоким за змістом, насиченим контрастами.

Номер слайду 5

Людвиг ван Бетховен (1770-1827) — німецький композитор, один із найвідоміших у світі. Його твори входять до репертуару кращих виконавців і музичних колективів. Мелодія грандіозного хорового фіналу «Дев’ятої симфонії» Л. Бетховена стала основою гімну Європейського Союзу. Народився Бетховен у Бонні в музичній родині. У дитинстві навчався грати на кількох музичних інструментах. І вже у дванадцятирічному віці став помічником органіста. Більшість життя митець провів у Відні, де виступав як піаніст, створював різножанрову музику, здобув успіхи і славу. З 26 років композитор почав втрачати слух і змушений був обмежити спілкування, користуючись спеціальною трубкою і «розмовними зошитами». Він став проводити багато часу на околицях Відня, де самотньо блукав по лісах і луках у будь-яку погоду. Енергія природи заряджала його, надихала на нові творчі задуми. Найбільш значним у спадщині Беховена вважаються інструментальні твори, насамперед 32 фортепіанні сонати, серед яких знамениті «Патетична», «Місячна», «Апассіоната», та симфонічна музика (увертюри, концерти, 9 симфоній). Вони охоплюють широке коло образів від пріоритетної для митця героїки (увертюра «Егмонт», «Героїчна симфонія» № 3) до світлої лірики («До Елізи»).

Номер слайду 6

Шоста симфонія Бетховена має авторську програму. На титулі рукопису композитор написав: «Пасторальна симфонія, або спогади про сільське життя, скоріше вираження настрою, ніж звуковий живопис». Кожна частина має свій підзаголовок: 1 — «Пробудження радісних почуттів після прибуття в село»; 2 — «Сцена біля струмка»; 3 — «Веселе збіговисько селян»; 4 — «Гроза»; 5 — «Спів пастуха» («Радісні та вдячні почуття після бурі»). Твір, як бачиш, сповнений богатством почуттів, що наповнюють різноманітні миттєвості життя селян серед природи. Людвіг ван Бетховен. Симфонія № 6 «Пасторальна» (фрагменти частин на вибір).• Опиши свої враження від музики, звукової палітри оркестру. Проаналізуй основні теми, типи розвитку, музичну форму Які засоби звуконаслідування використовує композитор для створення музичних пейзажів?• Створіть оркестр із саморобних інструментів і зімпровізуйте пастораль «Гроза». Для цього заздалегідь виготовте інструменти з підручних матеріалів: флейту Пана з трубочок для соку, барабани з коробок, брязкальця з металевих ґудзиків, пластмасових баночок із крупою тощо.

Номер слайду 7

Людвіг ван Бетховен. Симфонія № 6 «Пасторальна» (фрагменти частин на вибір).• Опиши свої враження від музики, звукової палітри оркестру. Проаналізуй основні теми, типи розвитку, музичну форму Які засоби звуконаслідування використовує композитор для створення музичних пейзажів?• Створіть оркестр із саморобних інструментів і зімпровізуйте пастораль «Гроза». Для цього заздалегідь виготовте інструменти з підручних матеріалів: флейту Пана з трубочок для соку, барабани з коробок, брязкальця з металевих ґудзиків, пластмасових баночок із крупою тощо.

Номер слайду 8

Віртуальна екскурсія. У світі існує чимало пам’ятників її. Бетховену, зокрема й незвичні, екстравагантні. Як і його музика, вони доносять до нас могутність і масштаби постаті цього суворого борця за щастя людства. Він є взірцем людини великої сили волі у подоланні життєвих перешкод і душевних розчарувань: нерозуміння сучасниками його ідей, відчаю внаслідок трагічної хвороби. Про це свідчить його «Гейлігенштадський заповіт». У боннському будинку, де він народився, відкрито музей із великою колекцією експонатів. У Відні створено цілий комплекс із чотирьох музеїв, цикл монументальних картин Г. Клімта «Бетховенський фриз». Знайомство з життям і творчістю Бетховена допоможе зрозуміти кредо митця: «Від мраку до світла, через боротьбу до перемоги».1 — Kaспаp фон Цумбуш. Пам’ятник Л. Бетховену у Відні; 2 — Клаус Каммерихс. Пам’ятник Л. Бетховену у Бонні; 3 — Будинок-музей у Бонні (вхід, рояль композитора)

Номер слайду 9

Дивним чином в епоху комп’ютерів і синтезаторів симфонічна музика не втрачає актуальності. Здавалося б, час диктує нові гармонії і ритми, винаходять нові електронні інструменти. Однак пасторальна симфонічна музика класиків не тільки не хоче залишатися в історії, а й набуває нового звучання. В інтернеті можна знайти численні програми такої музики, яка застосовується як засіб арттерапії. Зазвичай вона супроводжується кліпами з картинами природи або фото краєвидів чи квітів. Така заспокійлива музика допомагає розслабитися, зняти втому, відновити життєву енергію, подолати кризові стани.

Номер слайду 10

А. Філіпенко «Прийди, прийди весно красна»

Номер слайду 11

Мистецька скарбничка. Арттерапія — вид психологічної корекції стану людини, заснований на мистецтві та творчості в поєднанні із засобами психотерапії; передбачає сприймання і самовираження. Симфонія (з грец. — благозвуччя, злагода) — великий, переважно чотиричастинний твір для симфонічного оркестру.

Номер слайду 12

Узагальнюю, аргументую, систематизую1. Як ти розумієш поняття «пастораль» у мистецтві, зокрема в музиці. Наведи приклади.2. З яких частин складається форма симфонії? Чим цей жанр відрізняється від камерно-інструментальних творів?3. Проведіть дискусію на тему «Цілющі властивості музики». Обговоріть запитання: Яким мелодіям і тембрам варто надати перевагу в арттерапії? Яка роль у цьому пасторальних жанрів?Самостійне дослідження, медіапошук. Створи власну релакс-програму для відновлення енергії й уникнення стресу. Використай фрагменти симфонії Л. Бетховена № 6 та інших творів митця, які прослухай самостійно. Добери візуальні заставки до цих фрагментів (живопис, фото). Фантазую, експериментую, дію. Склади кросворд із ключовим словом симфонія.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
Додано
29 лютого
Переглядів
971
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку