Презентація "Символи твої Україно".

Про матеріал
Поглибити знання здобувачів освіти з порушеннями слуху про державні та народні символи України; формувати ціннісне ставлення до держави, родини, громадянина; почуття належності до своєї країни, її історії та традицій; розвивати громадянські цінності: патріотизм, людяність, толерантність; розвивати логічне мислення, вміння порівнювати, аналізувати, узагальнювати та критично оцінювати історичні факти, робити висновки, відстоювати власну позицію; виховувати любов до символів України, рідного краю, дбайливе ставлення до скарбів Батьківщини, розуміння людини – як найвищого творіння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Символи твої Україно!Н. ШУТКО

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Сучасна Україна як самостійна і незалежна держава існує від 24 серпня 1991 року. Наша держава – своєрідний феномен: одночасно древня і юна, славнозвісна і маловідома. На політичній карті світу як самостійна держава з’явилася порівняно недавно, але її праматір – трипільська цивілізація, а потім – Київська Русь відомі своєю величчю на весь світ.

Номер слайду 5

Нам є чим гордитися: нинішня Україна – одна з найбільших держав у Європі. Саме на території України вчені визначили географічний центр Стародавнього Світу;

Номер слайду 6

за наявністю природніх ресурсів Україну вважають найбагатшою країною в Європі;

Номер слайду 7

на Всесвітньому конкурсі мов у Парижі українська була визнана однією з наймелодійніших (близько 70 років тому).

Номер слайду 8

Запитання:- Що, на Вашу думку, вирізняє Україну, від інших держав?- Які державні символи України ви знаєте? - А що означає слово "символ"?

Номер слайду 9

Символіка - своєрідна візитна картка країни. Історично склалося так, що кожна країна має свої Державні та народні символи.

Номер слайду 10

У статті 20 (розділ 1) Конституції України записано: "Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб, Держаний Гімн України".

Номер слайду 11

Легенда про символи З глибини віків дійшла до нас ось така легенда. Жила собі жінка. І мала вона трьох синів. Сини зростали чесними, сміливими, дуже любили свою неньку і готові були віддати за неї своє життя. Виросли сини і розійшлися по світах, прославляючи свою матір. Найстаршому мати подарувала на згадку про себе золоту корону з трьома промінцями. Корона зігрівала людей, вела вперед. За цю трипроменеву корону люди дали першому синові ім'я Тризуб. Середньому сину мати дала в дорогу блакитно-жовтий одяг. Сміливий і сильний був середній син, і прославив він свою матір добрими звитяжними вчинками. Люди запам'ятали його і назвали Прапором. А найменший син отримав у дарунок від матері соловейків голос. І де б він не був, усюди лунала його дзвінка урочиста пісня. За цей голос і величний спів люди дали йому ім'я Герб. Так і донині по всьому світу золотий тризуб, синьо-жовтий прапор і урочистий гімн прославляють рідну неньку-Україну.

Номер слайду 12

Державні символи України До Державних символів країни належать Державний Прапор, Державний Герб та Державний Гімн, які є розпізнавальними знаками країни.

Номер слайду 13

Державний Прапор України“Державний Прапор України - стяг iз двох рiвновеликих горизонтальних смуг синього i жовтого кольорiв.”

Номер слайду 14

Державний Герб України«Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Вiйська Запорiзького законом, що приймається не менш як двома третинами вiд конституційного складу Верховної Ради України. Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).»Стаття 20 роздiлу І Конституцiї України

Номер слайду 15

19 лютого 1992 затверджено Малий Державний герб України. Конституцією також передбачений і Великий Державний герб, однак досі його не прийнято.

Номер слайду 16

Державний Гімн України"Державний Гімн України - національний гімн на музику М. Вербицького iз словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами вiд конституцiйного складу Верховної Ради України". Стаття 20 розділу І Конституції України

Номер слайду 17

Вперше цей твір було використано як Державний Гімн у 1917 році.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Народні символи Кожен народ має народні символи. Народні символи - це те, що найбільше любить і шанує даний народ. Називаючи народний символ, можна дізнатися, про яку країну йде мова. Українці мають свої традиції, які споконвіку шанують і бережуть…

Номер слайду 20

Рослини-символи України Рослини відіграють у житті людини велику роль. Рослини — це продукт харчування, це лікувальні засоби, корм для тварин, сировина для промисловості тощо. Рослини — «фабрики» кисню. Деякі рослини — особливо важливі, вони є символами країн, народів.

Номер слайду 21

Верба Важко уявити нашу землю без верби. У нас її росте близько 30 видів. Говорять: „Де вода, там і верба”. Вона своїми коренями скріплює береги, очищає воду.

Номер слайду 22

Калина — символ життя, крові, вогню. Деякі дослідники пов'язують її назву із сонцем жаром, паланням.

Номер слайду 23

Тварини - символи України Через віки пронесли українці любов до різних тварин, тому що вважали їх символами. До тварин-символів українського народу належать: лелека, ластівка, зозуля, соловейко, півень, бджола, їжак, корова, кінь, коза…

Номер слайду 24

Лелека - символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це - й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини.

Номер слайду 25

Батьківська хата - символ рідної землі, Батьківщини, свого роду. А з ними приходять тепло і затишок, захист і допомога. Кажуть, що в рідній хаті й стіни допомагають. Тож того, хто шанує рідну домівку, шануватиме Доля.

Номер слайду 26

Вишитий рушник - стародавній оберіг дому, символ щасливої долі, злагоди і подружньої вірності, чистоти почуттів і найщиріших побажань.  Рушник-це оберіг від злих сил і пам'ять про святе і незабутнє.

Номер слайду 27

Вишиванка - національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв'язок багатьох поколінь-зв'язок, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію.

Номер слайду 28

Вінок — символ життя, долі, життєвої сили; символ дівоцтва. Вінок є також символом довершеності. Вінок є частиною українського національного костюма.

Номер слайду 29

Писанка - це символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. Кожен орнаментальний мотив має певне значення.

Номер слайду 30

Коровай – ритуальний священний хліб, котрий завжди має художньо виконану і естетично оздоблену круглу, тобто сонячну форму. Він - символ багатства через плодючість природи.

Номер слайду 31

Народна пісня Українська пісня — то живий  скарб, що  йде від покоління до  покоління, несучи радість  чи  смуток, чаруючи людську душу,  даючи їй  силу й натхнення.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Підбиття підсумків. Отже, ми впевнено можемо сказати, що ми пишаємося своєю державою, її культурною та історичною спадщиною, неймовірним народом та природними багатствами. Народна мудрість говорить '' Краще запалити одну свічку, ніж ганьбити пітьму". І якщо ці свічки запалахкотять у кожного з нас у серці, то Україна, громадянами якої ми є, дійсно стане вільною і незалежною, могутньою державою: Моя найкраща в світі сторона!Чарівна, неповторна Україна!Для мене в цілім світі ти однаІ рідна, й мила, дорога, єдина!

Номер слайду 36

Джерела: матеріали інтернету

Номер слайду 37

Дякую за увагу

pptx
Додано
1 лютого
Переглядів
106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку