Виховний захід на тему: “Куріння чи здоров’я – вибираємо самі”

Про матеріал
довести учням шкідливість куріння, пропагувати серед учнів здоровий спосіб життя, поглибити практичні вміння учнів, необхідність збереження свого здоров’я, коригувати увагу, мову, мислення, виховувати бажання бути здоровим, почуття гідності і відповідальності, турботливість, взаємоповагу
Перегляд файлу

“Куріння чи здоров’я – вибираємо самі”

Мета:  довести учням шкідливість куріння, пропагувати серед учнів здоровий спосіб життя, поглибити практичні вміння учнів, необхідність збереження свого здоров’я, коригувати увагу, мову, мислення, виховувати бажання бути здоровим, почуття гідності і відповідальності, турботливість, взаємоповагу.

Форма проведення: круглий стіл.

ХІД ЗАХОДУ

Слово вчителя.

 Сьогоднішня наша зустріч присвячена найактуальнішій проблемі сучасності – здоровому способу життя. Давайте поміркуємо, на яких засадах формується здоровий спосіб життя?

Бесіда (актуалізація попередніх знань)

Зверніть, будь ласка, увагу на вислови, які записані на дошці.

  «Люди впускають ворога в свої вуста, і він викрадає їх мозок»,— говорив великий Шекспір про спирт і тютюновий дим.

  «Тютюн приносить шкоду тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації.» (Оноре де Бальзак).

- Про що йде мова в них?

- Що засуджується?

- Як ці вислови пов’язані з нашою зустріччю?

- Чому люди починають палити та пити?

- З чого починаються пияцтво та тютюнопаління?

Цільова настанова у формі дискусії

Учень 1: Армія курців поповнюється в основному за рахунок підлітків. Курці “зі стажем” зізнаються в тому, що почали палити цигарки, ще навчаючись у школі. Ні для кого не секрет, що зараз широко рекламуються різні марки сигарет на величезних бігбордах, по телебаченню, “попереджають” про шкідливість куріння, у фільмах показують розкутих жінок із сигаретою, які пускають легкий димок зі своїх вуст. Це стало “нормою” для нашого життя. Лікарі, педагоги б’ють на сполох, попереджають, що “куріння – бомба повільної дії”.

Учень 2: Тютюн – трав’яниста рослина. До її складу входить нікотин, який викликає залежність. Під час куріння нікотин швидко всмоктується в слизову оболонку рота, проникає в легені, досягає певних рецепторів у мозку, звільняючи речовину-стимулятор норадреналін.

Останнім часом виникає питання « Чому люди курять?» Тому що, молоді люди вважають, що виглядають дорослішими, коли тримають цигарку. Деякі курці культивують цю звичку для того , щоб схуднути, замінюючи їжу цигаркою. Інколи стрес штовхає людей до цієї звички. Вони курять , щоб заспокоїтись, компенсувати невдачу, нудьгу чи незадоволення. Постає таке питання «Звідки прийшла звичка курити?»

Учень 3: Відкриття Америки в 1492 році подарувало людству дві  знаменитих рослини  – картоплю  і тютюн.  Гете зазначив, що картопля  стала для людини - благословінням , а тютюн – карою. Ще з давніх часів люди почали  спостерігати негативі наслідки куріння і проводили боротьбу зі шкідливими звичками.

В кінці 16 столітті в Англії за куріння страчували, а голови страчених з трубкою в роті виставляли на майдані.  В Турції  курильщиків саджали на кіл.

В теперішній час – заборонена реклама тютюну, а за куріння в громадських місцях ввели штраф.   

Паління та алкоголь одні  із  шкідливих звичок. Статистичні данні говорять, що  1/ 2 населення – палить, 1/ 4 населення – наркомани, а алкоголіків з кожним роком стає все більше. Тривалість життя людини, що курить  становить – 62 роки, але людина могла б прожити ще 20 років.

 Учень 4:  Отруйність нікотину відчув кожний, хто взяв у рот першу в житті сигарету. Ніхто не може докурити першої сигарети до кінця. Цьому  заважають запаморочення й нудота, а часом і ще не приємніші відчуття, такі як інтенсивне слиновиділення, шум у голові, головний біль, серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, блювання, пронос. У тяжких випадках людина непритомніє.

Дослідження довели, що шкода паління в диму тютюну  міститься понад 30 отруйних речовин:  нікотин, ціаніди – миш’як, аміак,  вуглекислий газ, оксид  карбону, синильну  кислота; смолисті речовини – пошкоджують верхні дихальні шляхи та легені; органічні кислоти, радіоактивні речовини – полоній – 210, радій, стронцій; канцерогенні речовини.

Вчитель:

-                     Як ви думаєте, чи знає курець, як  впливає куріння на його здоров”я?

-                     Активне та пасивне куріння. ( Пояснення різниці)

(продемонструвати дослід куріння цигарки)

-                     Що зараз курять підлітки? ( цигарки, вейпи, кальян)

Чи знали ви, що Україна знаходиться в рейтингу найбільшої кількості курців.
Давайте ми порівняємо складники яких найбільше міститься у цих видах паління та їх вплив на організм людини.

 

      сигарети

        кальян

   вейпи

      Нікотин

             +

            -

          +

   Чадний газ

             +

            +

          -

     Смоли

             +

            -

          -

    Бензпірен

             +

            -

          -

 

Нікотин  - оліїста рідина. Діє на центральну нервову систему. Викликає звикання і розлади нервової системи, серцево-судинні захворювання, інфаркти, інсульти. Збільшує ризик викиднів під час вагітності, порушує внутрішньоутробний розвиток плода.

Смоли – масткі, тягучі речовини які відкладаються в легенях ( 4000 різних видів ). Змінюють колір емалі зубів та ведуть до її руйнування. Смоли містять різні канцерогени , серед яких найбільше бензпірену, що викликає рак легень.

Дослід: в стакан наливаємо чисту воду – це легені. Коли курять добавити чорну маслянисту рідину.

Чадний газ – газ який з’єднується легко з гемоглобіном крові. Викликає кисневе голодування, імпотенцію.

Електронна сигарета (вейп ) – пристрій який має батарейку, нагрівний  елемент, вата з гліцерином. Тут відбувається нагрівання і випаровування гліцерину. Горіння не має тому нема чадного газу, бензпірену і смолів, а от нікотин є або може бути відсутній (залежно від наповнювача). Але пар що виділяється подразнює дихальні шляхи , вони звужуються і кисню потрапляє в організм менше. Такі сигарети  курять довше і частіше. Ароматизатори які в них використовують не розраховані на те щоб їх вдихати багато і тому можуть викликати алергії, астми. Розрізняють 500 видів вейпів, 8000 рідин для вейпу.

Статистика пов’язана з куріння вейпу ( місяць)

-            8 смертей

-            450 випадків захворювання органів дихання

-            3000 звернень з раптовими ураженнями легень

Кожен 5-й підліток вживає вейп. Підлітки не розрізняють вміст випарів. Є суміші які містять наркотики – канабіс.  В Україні це стало епідемією.

Також через вейпінг можна заразитися туберкульозом і гепатитом

( коли використовують одну цигарку кілька людей )

    Симптоми  захворювань  після вживання вейпів.

-            Важкість під час дихання:

-            Лихоманка;

-            Задишка;

-            Біль у грудях;

-            Блювота або діарея.

Наслідки вейп куріння

-            Хронічні хвороби легень

-            Серцево – судинні захворювання

Завдання для учнів:

Обєднати учнів в дві групи.

-            Перша група прораховує скільки витрачає людина коштів під час викурювання однієї пачки цигарок на день за рік.

-            Друга група має створити антирекламу тютюнопаління.

Висновок:

Багато хто вважає, що вживання тютюну не приносить шкоди здоров’ю . це одна з причин поширення поганої звички. Почавши палити, людина швидко звикає до нікотину, організм пристосовується до отрути, настає фізична залежність від неї і курець надовго залишається у полоні своєї пристрасті. Людина , яка звикла до тютюну, після кожного куріння відчуває наркотичний

«комфорт»: поліпшується настрій, знімається нервове напруження, дещо підвищується працездатність. Такий період триває недовго. Після короткочасного збудження настає тривога, втома і самопочуття стає гіршим, ніж було до куріння. Для того, щоб підняти бажаний рівень бадьорості і відновити самопочуття, курець знову хапається за цигарку. Це і є тютюнова наркоманія – той «комфорт», за який доводиться розраховуватися власним здоров’ям.

 Шкідлива звичка – це властивість поведінки людини та залежність організму, внаслідок чого людина не контролює свою поведінку, а скоріше вона контролює її. Варто лише сформуватися шкодливі звичці і вона керує людиною. Відповідно на це йде частина її грошей, часу, енергії. Людина втрачає самоповагу, душевні сили, фізичне здоров’я. Тому варто не піддаватися під вплив шкідливих звичок, або знайти в собі сили і побороти їх заради свого здоров’я.

 

 

 

 

 

 

C:\Users\Adm\Desktop\нікотин.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 лютого
Переглядів
432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку