Презентація "Символіка образів. Трактування фіналу п'єси "Синій птах" М.Метерлінка "

Про матеріал
Матеріали до уроку зарубіжної літератури в 10 класі "Символіка образів. Трактування фіналу п'єси "Синій птах" М.Метерлінка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Символіка образів. Трактування фіналу. РМ Твір-роздум «У чому сенс життя і де його треба шукати?»

Номер слайду 2

Усна гра “Завершіть думку”· Хатина дроворуба була...· Святковий Санта Клаус нічого не приніс дітям у різдвяний Святвечір, тому що... · Діти вирушають у подорож за... · Пошуки Синього птаха починаються у ..., де діти зустрічаються з... · Наступна зупинка у...· Але швидше за дітей туди прийде ..., він умовить Ніч... Синього птаха.· Світла не буде поряд, тому що ... · Вогонь не зміг прийти, адже він ...· Із дітьми були тільки...· Тільтіль нагадує Ночі, що вона не має права відмовляти... · Ніч віддає...· Перед дітьми в Палаці Ночі постали... · Птахи померли, тому що...· Слова Духу Дуба підтвердили... · У чарівних садах поряд із Блаженствами перебували...· Раптом лампа сама засвічується і ...

Номер слайду 3

Герої філософської п’єси-казки “Синій птах” — це образи-символи, що втілюють панівні на землі сили. Це люди, рослини, тварини, стихії Світла, Вогню й Води, Душі (Хліба, Молока та ін.) — усе те, з чого складається людський світ. Виявляється, людина живе на землі, не помічаючи довкола нікого й нічого, крім таких, як сама. їй здається, що лише вона наділена душею, і всі таємниці світу вона вже розгадала. Але це не так. За допомогою чарівного каменя, що відкриває істинний зір, Тільтіль і Мітіль, герої п’єси, бачать світ таким, яким він є насправді — одухотвореним, прекрасним (а інколи — страшним), сповненим таємниць. У цьому світі минуле, сучасне й майбутнє перебувають поруч і пронизують одне одного: Тільтіль і Мітіль зустрічають і своїх давно померлих рідних, і ще ненародженого брата. Виявляється, людина відповідає не лише за себе, а й за всіх своїх предків і нащадків, тому що її рід — єдине ціле, одна нескінченна лінія.

Номер слайду 4

Образи казки у драмі-феєрії М. Метерлінка “Синій птах”Характеристика Тільтіля й Мітіль. Образи супутників Тільтіля та Мітіль. Подорож дітей: Країна Спогадів, Палац Ночі. Розчарування дітей у Чарівному Лісі. Сади Блаженства. Символічність сюжету й образів. Символічність Синього птаха й Душі Світла. Реальні й міфологічно-казкові образи п’єси “Синій птах”.

Номер слайду 5

Які образи-символи є в п’єсі та що вони символізують?Синій птах є символом … . Пес — ... Кіт — … Хліб — ... Душа Світла — ... Вогонь — ... Двері — ... Блаженства — …

Номер слайду 6

Які моральні закони пізнають діти під час подорожі й де саме?

Номер слайду 7

Чому Метерлінк робить своїми героями дітей?Як ви вважаєте, чому дія в п’єсі відбувається у ніч напередодні Різдва? Для чого, на вашу думку, автор використав прийом олюднення? Доведіть, що п’єса має ознаки казки. Яке значення мають авторські ремарки у п’єсі? Поясніть фінал п’єси “Синій птах”. У чому, на вашу думку, полягає символізм назви драми?

Номер слайду 8

Домашнє завдання: Напишіть твір-роздум «У чому сенс життя і де його треба шукати?»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісницька Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 квітня
Переглядів
677
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку