Презентація-дискусія за твором Й.Ягелло "Кава з кардамоном"

Про матеріал
Презентація уроку для проведення дискусії та обговорення проблемних питань прочитаного твору Й.Ягелло "Кава з кардамоном".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чому авторка вирішила написати твір про сучасних підлітків?

Номер слайду 2

Вона писала цю книгу для старшої доньки з метою осмислення психології підлітків, їх проблем, переживань. Авторка хотіла дослідити соціально-психологічні проблеми з якими стикаються підлітки через розкриття соціальних та морально-етичних проблем, стосунків у сім’ї та шкільному колективі; розкрити внутрішній світ дівчини-підлітка, процес її самореалізації та самоідентичності. Сучасні діти внаслідок занятості батьків часто залишаються самі, наодинці з своїми проблемами, без підтримки. Непорозуміння в сім’ї, недомовленість приводить до замкнутості, навіть байдужості. Письменникам іноді бракує мужності сказати про «некоректні теми», про те, що «світ дорослих – дуже недосконалий. Дорослі роблять помилки й не завжди добре чинять. Часто не тому, що вони погані, а через те, що по-іншому не вміють

Номер слайду 3

У сучасних підлітків насправді дуже багато проблем. Що у своєму житті ви вважаєте проблемою?

Номер слайду 4

У підлітковому віці важливу роль відіграють не тільки відносини з дорослими, але й з однолітками, відбувається самоствердження, з’являється перша закоханість, вибудовується модель поведінки, ідеалізація стосунків, почуттів. Боротьба за лідерство. Розширення можливостей підлітка, самостійність, самоідентичність впливає на розвиток особистості з її уявленням про майбутнє. Спосіб індивідуалізації проявляється через виявлення найкращих рис, дій, вчинків, якостей. Безперечно, Лінка прагне бути такою як всі, і разом з тим, показати свою індивідуальність. Біологічні зміни (статеве дозрівання) супроводжуються і новим осмисленням себе як індивіда й виокремленням статі. Поряд із фізичними змінами, відбувається зміна інтересів, втрата навчальних мотивів або зацікавлення навчальними предметами, стосунками у колективі. Тема твору “Кава з кардамоном”: це історія життя сучасних підлітків, молоді, цінностей їх життя, мрій та розчарувань, перемог та поразок, спроб та помилок, спокус та перипетій сучасного світу.

Номер слайду 5

Ідея твору “Кава з кардамоном”?

Номер слайду 6

Протест дитини проти аморального й бездушного світу дорослих. Кожен повинен думати про наслідки власних вчинків.

Номер слайду 7

Жанр твору "Кава з кардамоном" ?

Номер слайду 8

Повість з елементами детективу. «Скелетом у шафі» є історія із вагітністю матері Лінки і покинутою в дитячому будинку сестрою Касею (Катажиною). Родина таємниця, яку приховують дорослі, стає основою детективного сюжету твору. Головна героїня обожнює детективи тому сама й розслідує історію народження своєї сестри. Випадково знайдена стара фотографія, в якій «було щось магічне, якась неймовірна аура», наштовхує Халіну на розкриття таємниці: невипадкова смерть батька, народження дитини, відмова від неї. Лінка з впертістю детектива розплутує клубок (в цьому їй допомагає Адріан) і «пазли поступово почали вкладатися.

Номер слайду 9

В чому проявляється детективний жанр твору?

Номер слайду 10

Повне ім'я головної героїні твору «Кава з кардамоном»?

Номер слайду 11

Халіна

Номер слайду 12

Скільки років Лінці?

Номер слайду 13

15

Номер слайду 14

Яке хобі було у Лінки?

Номер слайду 15

Фотографування

Номер слайду 16

Охарактеризуйте Халіну.

Номер слайду 17

Халіна постає самостійною особистістю, рішучою, цілеспрямованою у досягненні мети, розвивається як у фізичному, так і в культурному плані. Відчуває себе покинутою і самотньою через ставлення до себе мами. Недовірлива. Але знаходить себе у складному морі перипетій: стає рішучою, допитливою, кмітливою, цілеспрямованою, самостійною, прагне реалізувати свої мрії, чуйна, вихована, терпляча, з повагою ставиться до рідних.

Номер слайду 18

Знайомство з фотографом Мацеком… Ваша думка про це знайомство? (Випадкові  сексуальні зв’язки – добре, погано, звичайно?)

Номер слайду 19

Проблематика твору

Номер слайду 20

Сучасні діти хочуть бачити у художніх творах проблеми, близькі їхньому соціуму, потребують відповіді на незрозумілі для них питання, прагнуть дорости до «дорослих». Важливим для розвитку підлітка усвідомлення своє поведінки і свого місця серед оточуючих, ролі у соціумі, ставлення д школи і навчання, однокласників та друзів, батьків й учителів.-життя дитини із сиротинця, -сімейні таємниці, -відповідальність за власні вчинки, -проблема батьків і дітей-становлення особистості підлітка-стосунки між підлітками у соціумі-перша закоханість-взаємні стосунки-правильність вчинків

Номер слайду 21

Чому твір має таку назву?

Номер слайду 22

Кулінарний аспект назви твору стає метафорою життя головної героїні. Дівчина варить каву, моделюючи її смак, творячи свій рецепт. Так само вона і будує своє життя: діє, помиляється, виправляє свої помилки. Письменниця досягає художнього ефекту з назвою: проводить паралель із смаком кардамону «гіркуватий присмак, пом’якшений чимось солодким. Під оксамитовим, ледь медовим відтінком крилося іще щось, наче відкривалося якесь друге дно» та життям підлітків (невдачі у навчанні, непорозуміння з друзями, батьками «присолоджені» приємними несподіванками, коханням). Вперше кавою з кардамоном пригощає Лінку її друг Адріан.

Номер слайду 23

Які проблеми виникають у житті головної героїні?

Номер слайду 24

У Лінки виникає непорозуміння з батьками, вона прагне віднайти себе, переживає першу нещасливу закоханість, має проблеми з навчанням, мусить розгадати таємницю, що руйнує сімейний спокій, розв'язує складні ситуації, свариться з найкращою подругою, не може зрозуміти почуттів до Андріана. Це осмислення непростого періоду розвитку особистості.

Номер слайду 25

Які стосунки у сім’ї Лінки?

Номер слайду 26

У сім’ї кожен живе у своєму світі, зі своїми проблемами і таємницями відгороджується від інших. Депресія та лікування в психіатричній клініці матері привели до відчуженості, спричинили «ефект равлика»: кожен закрився у своїй «хатинці», не відчувається душевної теплоти у стосунках. Лінка часто порівнює відносини у своїй родині та сім’ї подруги Наталії, заздрячи дівчині, мама для якої як старша подруга.

Номер слайду 27

Проаналізуйте ставлення мами до Лінки.

Номер слайду 28

Безперечно, Халіна злиться на матір, яка не говорить з нею про свої проблеми, залишаючи записки й відгороджуючись від дитини, але дівчина-підліток намагається впоратися, знайти час і на себе, і на родину. Підлітки, стикаючись з новими життєвими труднощами, очікують підтримки та допомоги старших, хоча й не хочуть цього визнавати. Для дитини підліткового віку дуже важлива роль дорослого, зокрема матері, проте Лінка не відчуває підтримки та взаєморозуміння, оскільки мама завжди зайнята роботою. Варто зазначити, що нерозривні відносини доньки-матері порушені, тому слід говорити про – своєрідну любов батьків при якій відчувається байдужість, небажання знайти з дитиною душевний контакт, допомагати. Мати замкнулася у собі, часто не помічає дітей: «Останнім часом мама була якась дивна, мов чужа. Здавалося, вона взагалі не звертала на них із Каєм уваги. Весь час сиділа за лептопом, або відсутнім поглядом дивилася у вікно». Байдужість матері, відчуженість є наслідком тієї трагедії, що сталася з нею понад десять років. Інтровертно переживаючи особисту драму, мати відгороджується від доньки. Тривогу дівчини підсилюють сни, в яких дівчина переноситься в минуле і ці уривки дитячих спогадів переслідують Лінку, виринаючи із підсвідомості (сни, спогади подані авторкою на початку кожної частини). Форма сну є ефективним прийомом передачі підсвідомих імпульсів дівчини, її внутрішніх страхів, аргументує поведінку героїні та виступає попередженням про певні події у творі. Бабусі й вітчим підтримують дівчину, проте душевного тепла та уваги матері не вистачає. Лінка й сама не бажає надмірної опіки з боку дорослих, проте їй приємно, коли мама після лікування по-іншому подивилася на доньку

Номер слайду 29

ПРОАНАЛІЗУЙТЕ: Стосунки з подругою НАТАЛІЄЮ. Стосунки з новою подругою КАСЕЮ.

Номер слайду 30

Стосунки з АДРІАНОМ.

Номер слайду 31

У підлітковому віці з’являється перша закоханість, вибудовується модель поведінки, ідеалізація стосунків, почуттів. Дружба з Андріаном переростає у кохання, хоча Халінка боїться собі в цьому зізнатися. Хлопець постійно підтримує дівчину, помагає їй, і тільки йому Лінка може відкрити свої таємниці: «Вона відчувала, що Адріан їй довіряє. Вона теж йому вірила. Він знав її таємниці, а вона його. Так гарно мати когось близького, ділитися секретами. Лінка усвідомила, що Адріан – єдина людина, якій відомо все»«... ти взагалі позбавлена емоцій. Скажи, ти відчуваєш бодай щось до кого-небудь? Чуєш? У тебе була подруга, але ти її швидко забула. Бо з’явилася інша. І колишня перестала для тебе існувати. Ти конче хочеш з’ясувати справу своєї сестри, але хіба ти подумала, як почуватиметься твоя мати? Що ти взагалі думаєш про власну маму? Я цього не розумію, довкола тебе таке відбувається, а тобі до всього байдуже. Як з гуски вода» – говорить дівчині коханий хлопець Адріан.

Номер слайду 32

Що сприяло зміненню Лінки?

Номер слайду 33

Період (дорослішання) пов’язаний із самовизначенням дівчини, адже мрія стати фотографом спонукає до дій: участь у кастингу та професійна фотосесія; знайомство з Адріаном та розмови з хлопцем про процес фотозйомки, вибір ракурсу, часу й місця; поїздка у табір фотографів; участь у фотоконкурсі; вступ до ліцею. Новий вид діяльності додає впевненості дівчині, сприяє вибору власного стилю цій техніці. Самовизначення та почуття зрілості детермінує вироблення власної системи цінностей, власної ідеології. Негативізм у відношенні до школи, тимчасове зниження інтересу до предметів, які були викликані невдачами у навчальній діяльності, переростає у зацікавленість завдяки стимулу й бажанню вчитися у престижному ліцеї. Мотиваційна сфера (отримати премію у фотоконкурсі) сприяє розвитку інтелектуальної (починає краще вчитися, займається серйозно фотографуванням) та надає дівчині впевненості у своїх силах.)

Номер слайду 34

Які питаня хвилюють вас зараз?

Номер слайду 35

Як ви думаєте, чому вас намагається навчити авторка?

Номер слайду 36

У підлітковому віці дитина починає усвідомлювати власні компетенції, своє ставлення до світу, оцінювати дії, вимальовує ідеальну модель відносин, орієнтуючись на дорослих, ще до кінця не усвідомлюючи про прихованість змісту дорослого життя. Кожна доросла людина має право бути слабкою, а діти й поготів! Кожна людина має право (а може, обов’язок) намагатися ці помилки виправити. Письменниця у творі звертається до теми непорозуміння поколінь, самотності підлітків, вирішення ними власних проблем. Не тільки батьки не цікавляться проблемами дітей, але й діти нічого не знають про проблеми батьків. А можливо батькам потрібно було б обговорювати доступні проблеми з дорослими дітьми і отримувати від них моральну підтримку.

Номер слайду 37

Йоанна Яґелло, передаючи динаміку думок, внутрішній стан, почуття героїні, використовує прийом психологічної авторської оповіді. 

Номер слайду 38

ТРИЛОГІЯ: Продовження твору теж має смачні назви – «Шоколад з чилі»,«Тирамісу з полуницями»

Номер слайду 39

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:написати есе на тему  «Хто винен в  сімейних конфліктах «батьки – діти»?»

Номер слайду 40

pptx
Додано
2 травня
Переглядів
881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку