Презентація "Синиця чубата"

Про матеріал
Синиця чубата є справжнім санітаром, який очищає хвойні ліси. Основна перевага цих птахів полягає в тому, що навіть в період холодів чубаті не відмовляються від комах і продовжують їх пошук в лісі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синиця чубата ПТАХ РОКУ - 2021

Номер слайду 2

Синиця чубата, як лісовий вид, потребує суворої охорони місць гніздування: старих лісів, підліску, старих дерев тощо. Серед птахів символом цього року в Україні обрано синицю чубату (Lophophanes cristatus) – цей птах з родини синицевих, поширений в більшій частині Європи. Основний біотоп - високостовбурні соснові і смерекові ліси, зазвичай з переважанням сосни звичайної та ялини звичайної.

Номер слайду 3

Вид – Синиця чубата   (Parus cristatus)Рід – Синиця /Чубаті синиці (Parus)/(Lophophanes)Родина – Синицеві  (Paridae)Ряд – Горобцеподібні  (Passeriformes)

Номер слайду 4

Зовнішні характеристики. Маса тіла 10-13 г. Довжина тіла близько 12 см. Самець і самка забарвлені схоже. У дорослого птаха:голова зверху чорно-бура, пера з білою верхівкою; на потилиці великий загострений «чуб»; щоки білі, окреслені ззаду чорними смугами; горло чорне; на боках шиї чорні смуги, які заходять на задню частину шиї; спина, плечі, покривні пера верху крил, поперек і надхвістя сірувато-бурі; низ білий, на боках тулуба і череві сірувато-вохристий відтінок; махові і стернові пера бурі; дзьоб чорний; ноги сірувато-бурі.

Номер слайду 5

Ареал поширення. Синиця чубата поширена на більшій частині Європи, проте відсутня у Великобританії (за винятком Каледонського лісу в Шотландії), на Апенінах та на півночі Скандинавії. На півночі Європи гніздиться до межі лісів - в Норвегії до 65 ° пн. ш., у Швеції, Фінляндії і Карелії до 67 ° пн. ш., східніше до районів Архангельська і Сиктивкара.

Номер слайду 6

Середовище проживання В основному синиця чубата селиться в світлохвойних та мішаних лісах. У хвойних лісах, які чергуються світлими галявинами або відмираючих сухих листяних лісах

Номер слайду 7

Голос та пісня синиці чубатої Тонкий, писклявий, досить гучний. Найбільш характерна позивка - тонка кваплива трель «зії-зії-зії-зії» з більш грубою кінцівкою «таа-таа-таа» Нерідкі і окремі свисти «сии» або «спт» Пісня є подовжений і гучніший варіант основного: «ці-ці-ці-Чаа-Чаа-Чаа» часто перемежовується високими короткими «ці-і-і».

Номер слайду 8

Раціон харчування. Основну поживу чубатої синиці чубатої складають дрібні безхребетні і їх личинки, а також насіння і плоди рослин у зимовий період.

Номер слайду 9

Протягом усього року запасає їжу, особливо інтенсивно з вересня по жовтень та з березня по червень. Запаси ховає у тріщинах кори, між хвоїнками, серед лишайників. Птахи не запам'ятовують конкретне розташування таких місць, однак пізніше синиці здобувають цей корм завдяки осілому способу життя. Зроблені запаси використовують також інші види синиць. Основну поживу чубатої синиці складають дрібні безхребетні і їх личинки, а також насіння і плоди рослин у зимовий період. Основний корм у весняно-літній період — дрібні безхребетні та їх личинки, в першу чергу жуки (довгоносики та листоїди), метелики на всіх стадіях розвитку та павуки. Восени та взимку чубата синиця переключається на споживання насіння дерев (сосни, ялиці, псевдотсуги, бука, берези, вільхи).

Номер слайду 10

Гніздування. Гніздо будує самка. Для розташування гнізда гренадерки вибирають: дупла дерев,дрібні ями серед коріння дерев хвойних порід, напівзгнилі низькі пні покриті щільним шаром моху,покинуті житла дятлів, ворон, сорок та білок,льотний отвір 3 см в діаметрі, гніздо облаштоване мохом та лишайником.

Номер слайду 11

Розмноження Відкладають 5-7 яєць,Забарвлення яєць змінюється від білого до з коричнево-червоними плямами,Розмір яйця – 1,4 – 1,6 см., Гнізда починають насиджувати з першої половини травня,Насиджує самка протягом 16 днів,Пташенята не покидають гніздо протягом 3 тижнів,Годують обоє батьків,У середині червня пташенята самостійно літають.

Номер слайду 12

Поведінка. Досить активний вид птахів, не можуть сидіти на одному місці і досить рухливі. На полюванні за комахами вони подібні пищух, ефектно пересуваючись по деревах переслідують комаху. Чубаті синиці можуть обєднатися в зграї з дереволазами, корольками, пищухами. Їх лідером стає дятел, отже ймовірність виживання зграї дрібних птахів істотно підвищується. У зграї гренадерки відрізняються тим, що видають гаркавий звук, схожий на неспокійне звучання звичайної синиці. Коли самці чубатої синиці займають територію вони видають скромний спів.

Номер слайду 13

Значення. Для природи чубаті синиці вважаються справжніми санітарами і рятівниками лісу

Номер слайду 14

Охорона. Цей вид занесені до переліку видів, які перебувають під опікою Європейського товариства охорони навколишнього середовища та охороняються Бернською конвенцією про охорону дикої флори і фауни і природних середовищ у Європі.

Номер слайду 15

Дякую за увагу

pptx
Додав(-ла)
Motronuk Olga
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
10 листопада 2021
Переглядів
779
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку