Презентація "Синтез білків"

Про матеріал
Біосинтез (або просто синтез) білків — процес, за допомогою якого клітини будують білки. Це біологічна подія, яка відбувається практично у всьому живому. Уся основна інформація про синтез білка знаходиться у презентації, яка включає у собі детально розписані етапи та деякі рівняння.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СИНТЕЗ БІЛКІВПідготувала учениця 10 класу Дух Евеліна

Номер слайду 2

ЩО ТАКЕ БІОСИНТЕЗ?Біоси́нтез (або просто синтез) білкі́в — процес, за допомогою якого клітини будують білки. Біосинтез білків відбувається у цитоплазмі клітини на спеціальних органелах - рибосомах. Кожна рибосома має велику і малу субодиниці, які відіграють важливу роль на різних етапах біосинтезу білків. Найважливішу роль у процесі біосинтезу білка відіграють нуклеїнові кислоти - ДНК, РНК. На ДНК записана інформація про білки.

Номер слайду 3

БІОСИНТЕЗ БІЛКА ПРОХОДИТЬ У 4 ЕТАПИ:І етап. Транспірація - передача інформації про структуру білка з молекули ДНК на і-РНК. Цей процес здійснюється з участю спеціальних ферментів і відбувається так: подвійний ланцюг на певному відрізку роз'єднується і вздовж одного з ланцюгів ДНК починається синтез молекули і-РНК за принципом комплементарності. Певна ділянка ДНК (ген) є матрицею для відповідної і-РНК. і-РНК після транскрипції зазнають процесу сплайсінгу - з новоутвореної і-РНК вирізаються неінформаційні фрагменти - інтрони і зшиваються інформаційні ділянки - інтрони. Екзони - послідовність нуклеотидів у генах, що кодують синтез білка (інформативна ділянка). Інтрони - послідовність нуклеотидів ДНК, що не кодують синтез білка (неінформативна ділянка). Спейсери - частина ДНК, що взагалі не несе генетичної інформації. Синтезовані молекули і-РНК переходять із ядра в цитоплазму, а ДНК відновлює свою структуру.

Номер слайду 4

ТРАНСКРИПЦІЯ БІЛКА

Номер слайду 5

БІОСИНТЕЗ БІЛКА ПРОХОДИТЬ У 4 ЕТАПИ:ІІ етап. Активація амінокислот. Цей процес відбувається в цитоплазмі. Активовані молекули амінокислот з'єднуються з молекулами транспортних РНК, кожній з 20 амінокислот відповідає певна т-РНК. У молекулі т-РНК є дві важливі ділянки: до однієї з них прикріплюється відповідна амінокислота, а інша містить триплет нуклеотидів, який відповідає коду даної амінокислоти в молекулі і-РНК. Активовані амінокислоти, сполучені з т-РНК надходять до рибосом.

Номер слайду 6

АКТИВАЦІЯ АМІНОКИСЛОТ

Номер слайду 7

БІОСИНТЕЗ БІЛКА ПРОХОДИТЬ У 4 ЕТАПИ:ІІІ етап. Трансляція - синтез поліпептидних ланцюгів. Відбувається так: молекула і-РНК рухається між двома субодиницями рибосом і до неї послідовно приєднуються молекули т-РНК з амінокислотами. При цьому за принципом комплементарності кодони і-РНК вступають у зв'язок з антикодонами т-РНК. Послідовність розташування амінокислот при цьому визначається порядком чергування триплетів у молекулі і-РНК. Амінокислоти утворюють пептидні зв'язки за рахунок енергії АТФ і в результаті з рибосоми сходить поліпептидний ланцюг.

Номер слайду 8

ТРАНСЛЯЦІЯ

Номер слайду 9

БІОСИНТЕЗ БІЛКА ПРОХОДИТЬ У 4 ЕТАПИ:ІV етап. Термінація - утворення вторинної і третинної структур білкової молекули. Цей етап здійснюється в цитоплазмі шляхом скручування, згортання поліпептидного ланцюга

Номер слайду 10

ДЛЯ СИНТЕЗУ БІЛКА НЕОБХІДНО:енергія (у вигляді АТФ у мітохондріях).відповідні ферменти.інформація про структуру білка (у ДНК, а потім в і-РНК).амінокислоти і відповідні їм т-РНК.рибосоми.

Номер слайду 11

ПРИКЛАД РІВНЯННЯ

Номер слайду 12

ОТЖЕ, ПІДСУМОВУЄМО Провідна роль у синтезі білка належить ДНК. Залежно від розташування кодуючих триплетів вздовж її ланцюга на ній синтезується молекула іРНК, яка реалізує цю інформацію, розташовуючи (відповідно до будови) амінокислоти в синтезованій молекулі білка. Таким чином, спадкова інформація (всі ознаки і властивості організму) зберігається в молекулярній структурі ДНК, а реалізується в процесі біосинтезу білка.

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Vasylieva Yaroslava Stanislavivna
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Дух Евеліна
Додано
17 травня 2022
Переглядів
24538
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку