Презентація "Скринінг новонароджених"

Про матеріал
Презентація з біології на тему "Скринінг - програма для новонароджених" призначена для використання вчителем або учнями при вивченні даної теми, а також для поглиблення знань учнів з предмета.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скринінг-програми для новонароджених

Номер слайду 2

За визначенням ВООЗ - «скринінг» (просіювання) означає можливе виявлення не діагностованої раніше хвороби за допомогою тестів, обстежень чи інших процедур, що дають швидку відповідь. Основна мета первинної діагностики СХО полягає в тому, щоб виявити здорових і відібрати осіб для наступного уточнення діагнозу.

Номер слайду 3

Програми первинної біохімічної діагностики спадкових хвороб можуть бути масовими і селективними. Масове дослідження належить до числа принципових нововведень практики світової охорони здоров'я XX століття і характеризується наступним:

Номер слайду 4

1. Бездобірний підхід до обстеження.2. Профілактичний характер обстеження.3. Масовий характер обстеження. 4. Двоетапний характер обстеження: скринінг не дає можливості встановити остаточний діагноз, а лише виявляє можливих хворих, які повинні бути обстежені повторно і у яких слід підтвердити діагноз.

Номер слайду 5

Спадкові хвороби обміну речовин, які включаються в скринінгові програми, відбираються за наступними критеріями:

Номер слайду 6

Захворювання, що призводять до вираженого зниження життєздатності без своєчасного виявлення і лікування. Захворювання, досить поширені в популяції (частота не менше 1:50000-200000 немовлят). Захворювання, що піддаються лікуванню з досягненням принципового успіху для хворого і для яких розроблені ефективні методи профілактики. Захворювання, для яких розроблений адекватний просіюючий тест.

Номер слайду 7

Масовий скринінг передбачає обстеження всіх немовлят за допомогою простих діагностичних тестів. Селективний скринінг проводиться, як правило, серед спеціальних контингентів розумово відсталих, дітей з порушенням зору, слуху, мови, опорно-рухового апарату, а також із групи ризику за СХО, виявленої при масовому скринінгу. Селективні діагностичні програми передбачають перевірку біохімічних аномалій обміну (сеча, кров) у пацієнтів, у яких підозрюються генні спадкові хвороби. У селективних програмах можуть використовуватися прості якісні реакції (наприклад, тест із хлоридом заліза для виявлення кетокислот) або більш точні методи, що дозволяють виявити великі групи відхилень.

Номер слайду 8

Кому потрібно робити скрінінг?Усім новонародженим. Батько і мати немовляти можуть бути здоровими, але бути носіями дефектних генів. Дуже часто народження хворої дитини зі спадковими порушеннями обміну речовин може бути першим випадком спадкового захворювання в сім’ї. Як проводиться скринінг новонароджених?Для дослідження достатньо лише кількох крапель крові, зібраних на спеціальну картку з фільтрованого паперу. Взяття крові здійснюється з п'ятки дитини. Необхідно провести його якомога швидше (24-48 годин з моменту народження), так як деякі захворювання можуть дати про себе знати на ранніх термінах розвитку малюка.

Номер слайду 9

Біохімічні методи. Показаннями для застосування біохімічних методів діагностики в немовлят є такі симптоми, як судоми, кома, блювота, гіпотонія, жовтяниця, специфічний запах сечі і поту, ацидоз, порушена кислотно-лужна рівновага, припинення росту. У дітей біохімічні методи використовуються у всіх випадках підозри на спадкові хвороби обміну речовин (затримка фізичного і розумового розвитку, втрата надбаних функцій, специфічна для спадкової хвороби клінічна картина).

Номер слайду 10

Генотерапія. Суть генотерапії полягає у внесенні змін до генетичного апарату клітин з метою лікування певних захворювань. Одним із перспективних її напрямів є терапія так званих моногенних захворювань, тобто захворювань, спричинених пошкодженням одного гена, який стає дефективним через нестачу певного білка. Це, у свою чергу, впливає на виконання тих чи інших функцій (наприклад, не скорочуватиметься м’яз). Тому замість пошкодженого гена у клітину вводять нормальний. У багатьох випадках генотерапія є єдиним можливим шляхом продовження життя людини та підвищення його якості – зокрема у випадках, які раніше вважалися безнадійними.

Номер слайду 11

Важливим здобутком науки є технологія генетичного тестування (або ж генотипування чи складання так званого генетичного паспорта), що дає змогу визначити спадкові схильності новонародженої дитини до певних захворювань. Це питання варте особливої уваги не тільки з боку вчених і медиків, а й із боку суспільства, адже більшість людей з тих чи інших причин, на жаль, реалізують успадковані схильності до різноманітних порушень функціонування організму.

Номер слайду 12

Науковці передбачають, що людство майбутнього ще більше страждатиме від серцево-судинних, онкологічних, ендокринних захворювань, цукрового діабету, психічних патологій, депресій, проблем із репродуктивною функцією та інших розладів, а тому й більше потребуватиме відповідної медичної допомоги, – зазначив В.Є. Досенко, підкресливши, що здоров’я людини завжди є великою і мірою залежить від її способу життя.

pptx
Додав(-ла)
Малько Тетяна
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
4384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку