Презентація Службові слова

Про матеріал
Презентацію доцільно використати під час вивчення теми "Службові слова". Навчаюся визначати в реченні службові слова і писати їх окремо від інших слів. Матеріал побудований з використанням завдань підручника М. Вашуленко, С. Дубовик "Українська мова та читання" частина 1 (с.98 - 99). Урок доповнено цікавим пізнавальним матеріалом про життя диких тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Службові слова. Роботавчителя початкових класів. Мотуз Тетяни Юріївни

Номер слайду 2

Навчаюся визначати в реченні службові слова і писати їх окремо від інших слів В українській мові є слова, до яких не можна поставити питання. Це службові слова: у(в), на, за, під, перед; і, а, але, не, б(би).

Номер слайду 3

Вправа1 Прочитай речення. Знайди слово, до якого не можна поставити питання Білочка любить горіхи та гриби. - А чи можна обійтися без цього слова??

Номер слайду 4

Білка Білки роблять запаси на зиму – вони ховають горіхи, жолуді, шишки і гриби в дуплах дерев, а деякі види – заривають в землю. Білки можуть бути і хижаками. Крім рослинної їжі, вони люблять також поласувати комахами, яйцями і навіть невеликими птахами, ссавцями і жабами. Більчата зазвичай з’являються на світ в квітні і в липні. Виховує білченят виключно мама – білка. Абсолютно сліпими і голими є білчата на момент народження. Після одного тижня починає виростати хутро у новонароджених білок. І тільки на 8 тижні після народження ці гризуни можуть нормально бачити. Протягом двох місяців після народження більчата повністю залежать від матері.

Номер слайду 5

Вправа 2 Прочитайте текст. Випишіть із тексту службові слова зі словами, з якими вони зв’язані. У лісі тиша – повна, урочиста. Лише зрідка трісне від морозу дерево. Ліс ошатний і світлий. Ніби жде чогось, до чогось прислухається… (За Олесем Гончаром) Оша́тний – святково вбраний.

Номер слайду 6

Вправа 3 Прочитай вірш М. Стельмаха. У бобра добра багато:І надворі, і в оборі,І в коморі, і у хаті. Бо охоче дні і ночіВін робив: Він і сіяв, він і віяв,І косив, і молотив. Назви службове слово, яке повторюється у вірші. Поясни його написання з іншими словами. Чому у бобра багато добра? Бобри використовують для своїх загат вільху, осику та вербу. Тонкі деревця ці гризуни валять за 8-10 укусів, а з товщими деревами справляться за 3-4 хвилини. Як дбаєш, так і маєш. Як хто робить, так тому й родить. Обо́ра – відгороджена частина подвір’я із приміщеннями для худоби.

Номер слайду 7

Вправа 4 Прочитайте вірш Олега Орача “Хто де живе”Мудрий лис живе у норах,Тигр – у джунглях,барс - у горах,Олень - в тундрі та лісах. Люди селяться в містахІ в зелених селах,І живуть вони ось так – У людських оселях. Випиши службові слова разом зі словами, із якими вони зв’язані. Поясни написання службових слів з іншими словами в реченні.

Номер слайду 8

Олень Олені їдять не менш ніж 300 видів рослин, переважно траву, листя і пагони, гриби, лишайники, тростину і солянки з болотної рослинності. Можуть їсти такі отруйні рослини, як беладона та аконіт. В неволі олені живуть 25-27 років, інколи навіть 30. В природних умовах, як правило, 12-14 років. Самки живуть довше, ніж самці.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
13 січня
Переглядів
415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку