Презентація "СНІД - чума XXI століття".

Про матеріал
Ознайомити учнів з повною та достовірною інформацією про ВІЛ (СНІД), ситуації ризику, розвивати навички самостійної роботи з літературою про СНІД, виховувати почуття особистої відповідальності за своє здоров`я та життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роботу виконала Чаговець Людмила Борисівна, учитель Коротичанського ліцею Харківської районної ради

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити учнів з повною та достовірною інформацією про ВІЛ (СНІД), ситуації ризику, розвивати навички самостійної роботи з літературою про СНІД, виховувати почуття особистої відповідальності за своє здоров`я та життя. Обладнання: Слайди з ілюстративним матеріалом. Хід уроку 1. Мотивація навчання школярів. - Оголошення теми і мети заняття. Учитель: Доброго дня всім присутнім і доброго здоров`я. Саме здоров`я, бо коли воно є, ми ним не переймаємося і, на жаль, його починаємо цінувати лише тоді, коли втрачаємо. Народжуємося на цей білий світ, щоб жити, радіти всьому навколишньому, берегти здоров`я. Та не всі ставляться до цього серйозно. Особливо легковажною є молодь і ті, хто веде неправильний спосіб життя. Сьогодні ми поговоримо про вірус імунодефіциту людини. Це – СНІД. Епіграф: Зупинимо СНІД, доки він не зупинив нас!

Номер слайду 3

Це одна з найважливіших проблем, з якою зіткнулося людство у XX ст., і з якою ми увійшли в XXI ст. Це синдром набутого імунного дефіциту. Це відсутність захисної реакції імунної системи людини на наявність в організмі шкідливих бактерій. СНІД розвивається, коли в організм людини потрапляє ВІЛ. ВІЛ – вірус імунодефіциту людини.

Номер слайду 4

Існує три основних шляхи передачі ВІЛ-інфекції від однієї людини до іншої: При статевому контакті з ВІЛ-інфікованою людиною. Коли цілісність шкіри порушується гострим предметом (голкою, бритвою та ін.). ВІЛ також може передаватися плоду від інфікованої матері під час вагітності чи після народження дитини через молоко матері.

Номер слайду 5

За допомогою спеціальних методів дослідження крові. Носії ВІЛ протягом тривалого часу можуть мати вигляд і почувати себе здоровими, хоча після інфікування спостерігаються простудні симптоми. З часом імунна система все більше ослаблюється, а вірус сильнішає, проходять роки, людина захворює на СНІД і вмирає.

Номер слайду 6

Через рукостискання. Спільне користування фонтанчиком для питної води. Через посуд, їжу. Через туалети (унітази). Через кашель та чхання. Через контакти в громадському транспорті. Через обійми. Через гроші. Через білизну, рушники, мило, мочалку. Через укуси комах. Через поцілунки.

Номер слайду 7

1987 р. – виявлений в Україні перший ВІЛ-інфікований . 1988 р. – зареєстрована перша смерть від СНІДу. 1995 р. – поширення ВІЛ-інфекції набуває характеру епідемії і вже зареєстровано 1490 випадків інфікування за рік. З 1987 р. – виявлено 62365 випадків ВІЛ-інфекції, із них 80% - молоді люди віком 15-29 років. 71, 6% уражень припадає на чоловіків. 28, 4% уражень припадає на жінок. Україна за темпами поширення ВІЛ (СНІДу) посідає в Європі II місце. Якщо ситуація не поліпшиться, то кількість ВІЛ-інфікованих у 2010 р. може зрости до 1, 44 млн. осіб. 2002 р. – в Україні було проголошено рік боротьби зі СНІДом.

Номер слайду 8

Це горе, безнадія, смерть. Це прокляття, вічна згадка про твою помилку чи помилку твоїх батьків. Це трагедія життя, втрачене майбутнє. Це вирок, який не оскаржують. Це гірка дійсність.

Номер слайду 9

Учитель: Люди надіються, що цей жах закінчиться, що ця страшна хвороба зникне. Людство бореться з цим лихом. Уберегти себе від зараження смертоносним вірусом - турбота кожного з нас. Якщо ви знаєте ВІЛ-інфікованих, то підтримуйте їх, подаруйте розуміння, свою дружбу, бо їм залишилося жити мало. Це може трапитися з кожним. Тому бережіть своє здоров`я, ведіть здоровий образ життя. І нехай притча, яку ви зараз прослухаєте, стане вам життєвим кредом.

Номер слайду 10

Учень: Один бізнесмен нагромадив великий капітал, який складав 3 млн доларів. Він вирішив, що візьме собі рік відпустки, щоб удосталь відпочити. Але не встиг він прийняти рішення, як його відвідав Янгол Смерті. Бізнесмен дуже злякався та вирішив будь-що вмовити Янгола Смерті продати йому трохи часу. Бізнесмен: “ Продай мені 3 тижні життя, і я віддам тобі третину свого капіталу – 1 млн доларів ”.

Номер слайду 11

Учень: Але Янгол Смерті відмовив йому. Бізнесмен: Гаразд, залиши мені два тижні життя… Я віддам тобі дві третини своїх грошей, а це аж 2 млн доларів. Учень: Янгол знову відмовив. Бізнесмен: Продай мені тільки один день, щоб я зміг насолодитися красою цієї землі, обійняти дружину, дітей, яких я давно не бачив… Я віддам тобі все, що маю – 3 млн доларів. Учень: Янгол Смерті відмовив. Учитель: Тоді чоловік запитав, чи може Янгол Смерті дати йому кілька хвилин, щоб він зміг написати прощального листа? Янгол погодився. Чоловік написав: “ Правильно використовуйте час, який вам відведено на життя. Я не міг купити навіть години за 3 млн доларів. Перевірте, чи все, що вас зараз оточує, справді має цінність? Бережіть здоров`я, бережіть життя! Живіть правильно! ”

Номер слайду 12

Учень: Сигаретний дим б`є по голові, Алкоголь псує нервову систему, Наркотик б`є по всьому організму, СНІД забирає життя. Не хочу гинути молодим, Не хочу, не хочу гинути, Краще все погане покинути. Через день буде пізно, через годину буде пізно, Через мить буде вже не встать. А все тому, що в судинах застигне яд. Бути сильним повинен ти, Повинен ти вміти сказати: “ СНІД не для мене, це вибір не мій! ” Ти повинен бути сильним, цього вимагає буття. В цьому житті не важко померти, Значно важче зберегти життя. Ми – за здоровий спосіб життя, за життя без СНІДу. Г. Силимонка

ppt
Додано
9 серпня 2019
Переглядів
1421
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку