Професійні захворювання слюсарів та їх профілактика

Про матеріал
Розробка призначена для учнів, що здобувають професію "Слюсар". Може бути використана на годині спілкування зі школярами.
Перегляд файлу

Професійні захворювання слюсарів та їх профілактика

Мета: Ознайомити учнів з професійними захворюваннями слюсаря, причинами їх розвитку. Провести роз′яснювальну бесіду щодо попередження професійних захворювань. Виховувати дбайливе ставлення до свого здоров′я у повсякденному житті та професійній діяльності.

Форма проведення: бесіда

Дидактичне забезпечення: аркуші паперу А-4, маркери

Хід заняття

Викладач: Добрий день, шановні учні! Ви майбутні кваліфіковані робітники, що здобувають професію Слюсаря з ремонту колісних транспортних засобів. Слю́сар (нім. Schlosser, від Schlos «замок») — робітник, який обробляє метали та інші матеріали ручним або механічним інструментом, а також складає, регулює, ремонтує машини та механізми. Існує більш ніж десять різновидів цієї професії.Ваша професія надзвичайно важлива, має специфіку технологій виконання робіт та певні ризики.

Запитання до учнів: Подумайте та скажіть, у чому, на вашу думку, полягають ризики вашої професії.

Обговорення

Викладач: Не секрет, що навіть улюблена і бажана робота не застрахована від певних ризиків та неприємностей. Багато професій пов’язані з небезпекою і шкодою для здоров’я. Навіть прості офісні працівники, і ті ризикують здоров’ям, просиджуючи нерухомо по кілька годин у своїх кабінетах. Сьогоднішня розмова — про професійні захворювання.
Давайте спочатку розберемося, що мається на увазі під профзахворюванням.

Учні висловлюють свою думку

 «Професійне захворювання — це хронічне або гостре захворювання, причиною якого став тривалий вплив на працівника шкідливих виробничих факторів». Не варто плутати його з нещасним випадком на виробництві, це зовсім інша категорія.
Профзахворювання загрожують працівникам найрізноманітніших сфер, і не тільки в Україні, а й у всьому світі.
В Україні існують певні норми, а також список професійних захворювань. Чітко прописана і процедура оформлення, яка, як завжди, займає багато часу і зустрічає на шляху безліч перешкод. Однак це не означає, що ви повинні відмовитися від своїх прав на належну державну підтримку, якщо вас спіткала біда.

Види професійних захворювань. Профзахворювання діляться на два основні види: гострі і хронічні.

Гострі — недуга, що виникає в результаті короткого (протягом не більше однієї робочої зміни або робочого дня) впливу отруйних речовин або шкідливих чинників.

Якщо якийсь фактор впливав на працівника впродовж певного часу, ефект від нього накопичувався тривалий термін, то мова про хронічне професійне захворювання.

Список професійних захворювань ділиться на сім основних груп:

1. Захворювання, що зумовлені гострим впливом хімічних факторів. До цього пункту належать хронічні отруєння та їх наслідки, самостійні чи в поєднанні з іншими ураженнями: анемією, нефропатією, гепатитом, ураженням очей, кісток, нервової системи, органів дихання токсичного характеру. Сюди ж відносять хвороби шкіри, металеву лихоманку тощо.

2. Захворювання, що виникли через вплив промислових аерозолів. Це різні пневмоконіози, професійні бронхіти, бісиноз, емфізема легенів, дистрофічні зміни верхніх дихальних шляхів.

3. Хвороби, що виникли в результаті впливу фізичних факторів. Очолює цей список променева хвороба і променеві ураження в гострих і хронічних стадіях, розлади вегетосудинної системи, ангіоневроз. Сюди ж належать електроофтальмія, вібраційна хвороба, нейросенсорна приглухуватість, катаракта, кесонна хвороба, перегріви, механічні епідермози, опіки і поразки лазерним випромінюванням.

4. Захворювання, що виникли в результаті фізичних перевантажень та окремих перенапружень систем і органів тіла. У цьому списку — координаторні неврози, полі- і мононевропатії, радикулопатії шийно-плечової та попереково-крижової частин, хронічні міофібрози плеча та передпліччя, тендовагініти, периартроз, варикозне розширення вен, неврози і багато інших хвороб, у тому числі деякі розлади статевої сфери.

5. Хвороби, зумовлені впливом біологічних факторів. Це — інфекційні та паразитарні хвороби, набуті в процесі професійної діяльності в результаті контакту з хворими, дисбактеріози і кандидози, обумовлені контактом із зараженими речовинами, мікози відкритих ділянок шкіри.

6. Алергічні захворювання: риніти, бронхіти й інші прояви алергії, що виникли в результаті необхідного контакту з речовинами та сполуками, які містять алергени.

7. Новоутворення злоякісного характеру (рак). Це пухлини печінки, шкіри, сечового міхура, лейкоз, ракові захворювання шлунка, пухлини рота та органів дихання, кісток, спричинені впливом шкідливих речовин, присутніх на робочому місці.

Бесіда за запитанням (відповіді записуються на дошці) Які групи професійних захворювань характерні для вашої професії?

Викладач: Виробнича травма - це наслідок дії на організм різних зовнішніх, небезпечних виробничих факторів. Найчастіше виробнича травма - це результат механічного впливу при наїздах або контакті з механічним обладнанням.

Травмування можливо внаслідок дій:

- хімічних чинників, наприклад, отрутохімікатів, у вигляді отруєнь або опіків;

- електричного струму - опіки, електричні удари та ін.;

- високої або низької температури (опіки або обмороження);

- поєднання різних факторів.

Розрізняють декілька причин виробничого травматизму

Технічні, що виникають внаслідок конструкторських недоліків, несправностей машин, механізмів, недосконалість технологічного процесу, недостатньої механізації та автоматизації важких і шкідливих робіт.

Санітарно-гігієнічні, пов'язані з порушенням вимог санітарних норм (наприклад, по вологості, температурі), відсутністю санітарно-побутових приміщень і пристроїв, недоліками в організації робочого місця та ін.

Організаційні, пов'язані з порушенням правил експлуатації транспорту і обладнання, поганою організацією вантажно-розвантажувальних робіт, через порушення режиму праці та відпочинку (понаднормові роботи, простої і т.п.), порушенням правил техніки безпеки, несвоєчасним інструктажем, відсутністю попереджувальних написів а ін

Психофізіологічні, пов'язані з порушенням працівниками трудової дисципліни, сп'янінням на робочому місці, перевтомою, поганим здоров'ям і ін.

У структурі професійних захворювань більшість це хронічні нозологічні форми, а перші місця належать таким захворюванням, як захворювання органів дихання “пилової” етіології – 56,5% (пневмоконіози і пиловий бронхіт), вібраційна хвороба – 15,2%, професійна тугоухість – 13,1% і захворювання опорно-рухового апарату – 8,9%.

Слюсарі-ремонтники найчастіше захворюють професійною тугоухістю при стажі роботи в професії від 10 до 14 років.

Слюсар при виконанні слюсарних робіт використовує різноманітний інструмент затискної та ударної дії, внаслідок порушення техніки безпеки часто бувають забої, порізи, травмування очей. Внаслідок тривалої роботи на віброінструментах може виникати віброзахворювання, довга робота стоячі біля верстака викликає варикозне розширення вен, при тривалій роботі лежачи на протягах (автослюсар, ремонтник, сантехнік) зростає ризик виникнення люмбаго. При підйомах важких вантажів травми хребта.

Запитання: Як можна уникнути професійних захворювань або принаймні їх попередити?

Робота в парах: учні одержують листки та маркери, обирають одне з професійних захворювань і розробляють план профілактики даного захворювання. Після, учні презентують свою роботу іншим учасникам заходу.

Підведення підсумків

Профілактика нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві

Основним завданням профілактики нещасних випадків на виробництві є інформаційна та методична підтримка при розробці роботодавцями заходів, направлених на поліпшення умов праці, зниження рівня травматизму, притаманних конкретному виробництву, а також поширення позитивного досвіду щодо створення здорових і безпечних умов праці.

Для створення безпечних та здорових умов праці роботодавець повинен забезпечити функціонування на підприємстві системи управління охороною праці та очолити роботу з управління охороною праці.

Роботодавець повинен забезпечити суворе дотримання працівниками вимог виробничої та трудової дисципліни, за необхідності, використовувати заходи матеріального та адміністративного впливу до порушників трудової та виробничої дисципліни.

Постійно проводити навчання з питань охорони праці.

Основними завданнями навчання з питань ,промислової безпеки та охорони праці є пропаганда безпечних умов праці, інформування працівників про їх права і обов'язки в галузі охорони праці, поширення позитивного досвіду щодо створення здорових і безпечних умов праці на конкретних робочих місцях, профілактика аварій, виробничого травматизму та професійних захворювань та інформування про прийняті нормативно-правові акти з охорони праці та засоби колективного та індивідуального захисту, порядок їх використання та надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків.

 

Джерела інформації:

http://oppb.com.ua/articles/profesiyni-zahvoryuvannya-osoblyvosti-klasyfikaciyi-ta-rozsliduvan

http://studepedia.org/index.php?vol=1&post=77607

https://uk.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D1%8E%D1%81%D0%B0%D1%80


ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ

ІМЕНІ МИКОЛИ ФЕДОРОВСЬКОГО

 

 

 

 

 

Година спілкування

 

слюсар.png 

 

Підготувала:

Викладач Мамзенко Н.О.

docx
Додано
14 серпня 2019
Переглядів
2389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку