Презентація "Соціальна структура населення українських земель у другій половині XIV-XV ст."

Про матеріал
Презентацію можна використовувати як на звичайних уроках в школі, так і під час дитсанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціальна структура населення українських земель у другій половині XIV-XV ст.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

КнязіНайзаможніша частина шляхти, титулована знать, до якої належали нащадки удільних князів. Серед них виділялися:«княжата головні» -- не підлягали місцевій адміністрації, входили до великокнязівської ради і виступали у військові походи зі своїми загонами під родовими гербами;«княжата-повітовники» -- підпорядковувались місцевій адміністрації, не входили до великокнязівської ради і виступали у військові походи у складі повітового ополчення

Номер слайду 6

Пани. Заможна шляхта, яка не мала князівських титулів, але відрізнялася давністю роду, спадковим землеволодінням і певними привілеями. Найбагатші пани разом з князями становили групу магнатів – найбільших землевласників.

Номер слайду 7

Зем’яни. Середня військово-службова шляхта, залежна від князів і панів, яка здобула шляхетство і право спадкового землеволодіння за військову (боярську) службу; виконували особисту кінну службу з певною кількістю озброєних вершників.

Номер слайду 8

Бояри. Дрібні шляхтичі-службовці, що виконували різноманітні доручення, та «панцерні слуги», які особисто відбували військову службу: походили від селян-слуг. Володіли землями за умови виконання своєї служби.

Номер слайду 9

Духовенство. Окремий стан українського суспільства, що становив майже десяту частину населення. Духовенство не підлягало світському суду, у разі потреби його справи розглядалися в спеціальному суді єпископа.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Патриціат. Найзаможніша частина населення міст, яка складалася з найбагатшихі впливових купців і ремісників.

Номер слайду 12

Бюргерство. Середня за рівнем своєї заможності частина міського населення, до якої належали цехові майстри і більшість купецтва.

Номер слайду 13

Плебс. Міське поспільство, що становило основу соціальної піраміди міста і складалося з дрібних ремісників і торговців.

Номер слайду 14

Слуги. Особисто вільні селяни, які перебували на службі, отримуючи за це земельні наділи і звільняючись від інших повинностей.

Номер слайду 15

Данники. Особисто вільні та економічно незалежні селяни, які сплачували державі данину (чинш) натурою або грошима.

Номер слайду 16

ТягліСеляни, які не мали власної землі й вели господарство на земельних ділянках, що належали державі або землевласникам. За користування землею вони були зобов’язані виконувати відробіткову повинність зі своїм тяглом (робочою худобою). Були як особисто вільними, так і прикріпленими до своїх наділів.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Наймогутнішим князівським родом були Острозькі. За родовими переказами, вони були нащадками князя Романа, сина Данила Галицького. Найвідомішим представником родини Острозьких був Костянтин Іванович (приблизно 1463-1530 рр.) – великий гетьман литовський, каштелян віденський. За свою службу він отримав такі міста: Полонне, Луцьк, Здолбунів, Красилів, Чуднів та ін. До самої смертівін захищав право-славну церкву віднаступу католициз-му, організовувавзахист українськихземель системою міст і замків, здійснював походи проти татар.

Номер слайду 19

Князь К. Острозький (1460-1530 рр.){5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Діяльність князя. Упродовж життя обіймав посади тракайського воєводи, віленського каштеляна, вінницького і брацлавського намісника, луцького старости, маршалка волинського, київського воєводи. У листопаді 1497 р. вперше був призначений великим гетьманом литовським (раніше такої посади не було), який від імені князя командував військами. За даними перепису був четвертою за заможністю людиною в державі. Не менше ніж удвічі збільшив родові землеволодіння Острозьких. У його володіннях мешкало близько 60 тис. підданих. Керував полосько-литовським військом у московсько-литовських війнах 1500-1503 рр. (на початку війни потрапив у полон), 1512-1514, 1517-1522 рр. Відзначився у бойових діях 1492-1494 рр. під час московсько-литовської прикордонної війни 1487-1494 рр. Очолювані князем українські бояри завдали відчутних поразок татарським загонам 1512 р. під Вишневцем, 1519 р. під Сокалем і 1527 р. під Черкасами. У 1496-1497 рр. на посаді вінницького і брацлавського намісника організовував захист краю від набігів татар. Ревний захисник православ’я, вважався світським покровителем православної церкви. На його кошти було збудовано й реставровано чимало православних храмів у Вільно, Жидичині, Турові, Києві.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Глушко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гуленко Светлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бойцун Олександр
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 квітня 2020
Переглядів
15672
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку