Презентація " Сонячна система"

Про матеріал
У презентації добірка цікавого матеріалу для вивчення теми " Сонячна система " .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сонячна система, її склад. Урок природознавства в 5 класі

Номер слайду 2

Старт Раз, два, три, чотири, п’ять. Почнемо космос вивчать. В небі сонце і планети,Ясні зорі і комети. Ми вітання всім шлемо –Дружно в космос летимо !

Номер слайду 3

Перша зупинка: Сонячна система. Сонячна система – група астрономічних тіл, що обертаються навколо і гравітаційно пов'язаних із зіркою, званою Сонце. У Сонячній системі 8 планет.

Номер слайду 4

Щоб краще порядок планет запам'ятати, треба правило таке знати: Маючивеликіздібностімалий. Юркоспіваєукраїнськінаспіви. По порядку всі планети Назве будь-який із нас: Раз — Меркурій, Два — Венера, Три — Земля, Чотири — Марс. П’ять — Юпітер, Шість — Сатурн, Сім — Уран, За ним — Нептун. АБОr

Номер слайду 5

Орбіта - шлях, по якому планета рухається навколо Сонця. Кожна планета рухається по своїй орбіті.

Номер слайду 6

Наша Галактика відома ще під назвою Молочного, або Чумацького Шляху.

Номер слайду 7

Друга зупинка: Галактики Крім нашої Галактики, існує безліч інших зоряних систем - галактик, які часто перевищують масштабами нашу Галактику.

Номер слайду 8

Зорі – небесні тіла, що складаються з розжарених газів і світяться власним світлом, подібно до нашого Сонця. Величина зір різна.

Номер слайду 9

Від температури зоряного газу залежить колір зірки: білі та блакитні мають температуру поверхні 10- 20 тисяч градусів, жовті - - 6-7 тисяч градусів, червоні - 3 -4 тисячі. Наше Сонце належить до групи жовтих зір.

Номер слайду 10

Сузір'я – це група довільно взятих зірок. На “ земному ” небі астрономи розрізняють 88 сузір'їв. Деякі з них ми бачимо Такі сузір'я як Велика та Мала Ведмедиці, Кассіопея, Північна Корона, ми можемо бачити над собою цілий рік.

Номер слайду 11

Третя зупинка: Велетенська зірка Сонце - велетенська зірка. Має діаметр 1 млн. 392тис. кілометрів. Воно могло б умістити 1300 планет такого розміру, як Земля.

Номер слайду 12

200 років 8 хвилин 3, 5 тис років 20 років Сонце від Землі знаходиться дуже далеко. Час потрібний для подолання відстані до Сонця :

Номер слайду 13

Четверта зупинка: Планети Планети - це небесні тіла, що не випромінюють світла і тепла.

Номер слайду 14

ЗАПАМ ’ЯТАЙТЕ: СВІТЛО ЗІРОК ВЕСЬ ЧАС МЕРЕХТИТЬ, А ПЛАНЕТИ ЗАВЖДИ ШЛЮТЬ НА ЗЕМЛЮ РІВНЕ, СПОКІЙНЕ СВІТЛО. Як же розрізнити на нічному небі, де зорі, а де планети?

Номер слайду 15

МЕРКУРІЙМЕРКУРІЙ найближча планета до Сонця. Відстань між ними становить 57 900 000 км. Меркурій можна назвати кам'яною пустелею. Життя на Меркурії не існує

Номер слайду 16

ВЕНЕРАВЕНЕРА - найяскравіша планета Сонячної системи. Її відстань до Сонця дорівнює 108 млн. км. За свій яскравий блиск у нічному небі їй дали ім'я римської богині кохання Венери. За розмірами вона майже така сама , як і Земля. Вона - немов “сестра” нашої планети.

Номер слайду 17

ЗЕМЛЯЗЕМЛЯ – третя планета Сонячної системи, її відстань від Сонця близько 150 млн. км. Вона обертається навколо Сонця за 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. Єдина планета, що на ній ростуть рослини, живуть тварини і люди. Супутник нашої планети – Місяць.

Номер слайду 18

Місяць У Землі є єдиний супутник — Місяць. Його орбіта близька до кола з радіусом близько 384  400 км. Особлива роль Місяця в космонавтиці обумовлена тим, що він вже досяжний не тільки для автоматичних, але і для пілотованих космічних кораблів. Першою людиною, що ступила на поверхню Місяця 21 липня 1969  р., був американський астронавт Н. Армстронг.

Номер слайду 19

МАРСМАРС – четверта й остання планета, що входить до групи внутрішніх планет. Відстань між Марсом та Сонцем близько 228 млн. км. Марсові дали ім'я римського бога війни. Марс – пустельна рівнина з численними скелями, вулканами, поверхня вкрита дрібним піском. На Марсі є пори року. Він має два супутники – Фобос і Деймос.

Номер слайду 20

ЮПІТЕРЮПІТЕР – п'ята планета від Сонця, справжній велетень серед планет. Юпітер назвали на честь головного бога всіх римських богів. Відстань до Сонця – 778 млн.км. Склад Юпітера робить його схожим на склад Сонця. Юпітер – самосвітне небесне тіло. Навколо нього обертається 16 супутників.

Номер слайду 21

САТУРНСАТУРН – шоста планета Сонячної системи, їй дали ім'я бога, який був батьком Юпітера. Сатурн, так само, як і Юпітер, випромінює свою енергію. Навколо Сатурна обертаються дивовижні кільця. Крім них, навколо Сатурна обертаються 19 супутників. Сатурн має вигляд яскравої зірки.

Номер слайду 22

Фізхвилинка Ми в ракету дружно сіли І у космос полетіли. Повз малі планети й зорі Летимо, як метеори. Обігнали ми комету —Повернулись на планету!

Номер слайду 23

УРАНУРАН – сьома планета Сонячної системи. Це єдина планета, що обертається, ніби лежачи на боці. Уран має 15 супутників. Крім того, в нього є 11 вузьких кілець. Сам Уран зеленкуватого кольору.

Номер слайду 24

НЕПТУННЕПТУН – восьма планета Сонячної системи. Має 5 дуже темних кілець. Але на вигляд – це одна з найдивовижніших планет, бо вона незвичайного блакитно-синього кольору. Головні супутники – Тритон і Нереїда.

Номер слайду 25

П'ята зупинка: Астероїди. Астероїди – малі планети. Їх можна назвати літаючими островами.

Номер слайду 26

Комети – це не зірки, не планети, а малі небесні тіла

Номер слайду 27

Метеорити – невеликі тіла( брили, уламки, дрібні частинки), що рухаються у космічному просторі.

Номер слайду 28

НАЙБЛИЖЧА ДО ЗЕМЛІ ЗІРКА: А ) МІСЯЦЬБ) ПОЛЯРНА ЗІРКАВ ) СОНЦЕГ ) МАРСПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ

Номер слайду 29

У Сонячній системі:а) 7 планетб) 8 планетв) 9 планетг) 10 планет

Номер слайду 30

Планети - це:а) великі розпечені куліб) зорі-гігантив) туманні плями різної величини та формиг) небесні тіла

Номер слайду 31

Підсумок уроку. Продовжте речення. Космічними тілами називають... . Прикладами космічних тіл є... Небесні тіла відрізняються між собою... Сонячну систему утворюють... .

Номер слайду 32

Домашнє завдання

Номер слайду 33

Дякую за увагу,до зустрічі.

pptx
Додав(-ла)
наваріч наташа
Додано
19 вересня 2022
Переглядів
6731
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку