Презентація «Спілкування сучасного підлітка з однолітками»

Про матеріал

У презентації подана інформація для батьків про спілкування сучасного підлітка з однолітками (за дослідженнями). Чим найчастіше займаються підлітки у вільний час? Надано поради для сім'ї у спілкуванні з підлітками.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спілкування сучасного підлітка з однолітками - дослідження

Номер слайду 2

Завдяки результатам соціологічного дослідження «Стан і причини здоров'я українських підлітків», проведеного дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), стали відомі таємниці спілкування сучасного підлітка з однолітками ...

Номер слайду 3

Українські підлітки досить товариські. Лише 8% дітей віком від 11 до 17 років стверджують, що у них немає друзів. 1. Скільки у кого друзів ?

Номер слайду 4

Не менш цікавий гендерний аспект спілкування.

Номер слайду 5

Природно, більшість підлітків для дружніх відносин обирають представників своєї статі. Однак, у дівчаток будь-якого віку більше друзів протилежної статі, ніж у хлопчиків.

Номер слайду 6

Якщо говорити мовою цифр, то у дівчат близько 64% ​​друзів протилежної статі, а у хлопців - всього 53%.

Номер слайду 7

2. Спілкування по вечорах Кожен десятий підліток стверджує, що не проводить вечори з друзями, вважаючи за краще бачитися з ними після занять або просто вдень. Природно, чим старшою стає дитина, тим активніше у нього вечірнє життя.

Номер слайду 8

Кожен п'ятий шестикласник запевняє,що не зустрічається з друзями після заходу сонця. Після закінчення школи таких дітей стає всього 6%.

Номер слайду 9

3. Чим найчастіше займаються підлітки у вільний час ? У вільний від навчання час українські учні воліють гуляти з друзями на вулиці (73%), спілкуватися «віч-на-віч» (65%) або слухати музику (59%).

Номер слайду 10

Близько 40% підлітків хоча б раз на тиждень збираються для того, щоб разом пограти в комп'ютерні ігри або ж «відірватися» на дискотеці.

Номер слайду 11

Цікаво, що третя частина старшокласників 6 раз на тиждень займається тим, що нічого не робить, а просто «зависає з друзями».

Номер слайду 12

Як зазначають експерти ЮНІСЕФ, несвідоме проведення часу найбільш небезпечне для незміцнілої дитячої психіки.

Номер слайду 13

Адже в пошуках «забивання» хоч чимось вільного часу, підлітки найчастіше звертаються до шкідливих способів: алкоголю, паління і, рідше, наркотиків.

Номер слайду 14

4. Найбільш «нелюбі» справи Спільне заняття спортом (їзда на велосипеді, роликах, скейтах та інше) приваблює лише 41% підлітків.

Номер слайду 15

5. Паралельний світ Майже половина підлітків (48%) щодня розмовляють з друзями по телефону і посилають їм смс-повідомлення.

Номер слайду 16

Причому однозначними лідерами в телефонному спілкуванні є «юні леді»: 55% відсотків дівчат проти 39% хлопчаків вибирають мобільне спілкування з друзями.

Номер слайду 17

Зате українські юнаки активніше використовують можливості всесвітньої мережі. Майже половина хлопчиків (44%) у вільний час спілкується з друзями по інтернету. Кількість дівчат, «які живуть у мережі», на 4% менше.

Номер слайду 18

Спілкування з дитиною-підлітком ПОРАДИ ДЛЯ СІМ’Ї

Номер слайду 19

ТРУДНІСТЬ У молодші роки ваша дитина розповідала вам усе. А тепер, коли вона стала підлітком, з неї не видавиш і слова

Номер слайду 20

Однак вам під силу знайти ключ до серця своєї дитини.

Номер слайду 21

ПРИЧИНИ Прагнення незалежності. Щоб дитина могла стати зрілою людиною, їй необхідно, так би мовити, поступово перебиратися з пасажирського крісла на сидіння водія і вчитися їздити вибоїстими дорогами життя.  

Номер слайду 22

Абстрактне мислення. Малі діти схильні мислити конкретними поняттями. Для них усе ділиться на чорне і біле. А от підлітки вже вловлюють сірі відтінки. Така здатність є важливою складовою абстрактного мислення і допомагає молодій особі розвинути розсудливість.

Номер слайду 23

 ЩО ВАМ РОБИТИ ? Старайтеся вести невимушені розмови. 

Номер слайду 24

Робіть це за неформальних обставин. Деякі батьки побачили, що підліток більш схильний до розмов, коли вони разом займаються якимись справами

Номер слайду 25

Говоріть коротко.  Не намагайтеся втовкмачити підлітку свій погляд.

Номер слайду 26

Слухайте і виявляйте поступливість.  Уважно слухайте і не переривайте сина або дочку. Так ви зрозумієте суть проблеми. Реагуйте на слова дитини з розважністю.

Номер слайду 27

Не втрачайте самовладання. 

Номер слайду 28

Скеровуйте, а не диктуйте. 

Номер слайду 29

Тож коли дитина постає перед складним вибором, не робіть за неї цю «вправу».

Номер слайду 30

Спільно обміркуйте різні можливості. Потім ви могли б сказати: «Ось кілька варіантів. Обдумай їх день-два, а тоді поговоримо, який з них тобі до вподоби і чому». 

Номер слайду 31

Дякую за увагу !

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку