Презентація "Гроші в сім'ї"

Про матеріал
У презентації подана інформація про бюдже́т сім'ї́ — план доходів і витрат сім'ї на певний період
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гроші в сім’ї

Номер слайду 2

Бюджет сім’ї – це план доходів і видатків сім’ї на певний період (тиждень, місяць, рік). Складається він із двох частин. Перша частина охоплює джерела формування сімейного бюджету, друга – видатки.

Номер слайду 3

Бюджет – у перекладі з англійської «грошова сумка».

Номер слайду 4

Кошти бюджету витрачаються для задоволення всіх потреб родини (житло, харчування, господарські витрати тощо).

Номер слайду 5

Від правильного планування доходів і видатків сім’ї залежить її добробут.

Номер слайду 6

Грошові доходи – це всі гроші, отримані за певний період часу.

Номер слайду 7

Для більш точного оцінювання доходів родини використовують поняття «реальні доходи». Реальні доходи – це доходи родини з урахуванням зміни цін (інфляції).

Номер слайду 8

Заробітна плата – це перший за значенням і найбільш розповсюджений вид доходу за виконану роботу.

Номер слайду 9

Державна пенсія – щомісячна допомога, яку суспільство надає громадянину при досягненні певного віку або трудового стажу. Допомога з непрацездатності – щомісячна допомога, якщо людина не може працювати з причини хвороби чи інвалідності.

Номер слайду 10

«Стимулюючі виплати» – стипендії молоді, яка продовжує навчання після школи в середніх спеціальних і вищих навчальних закладах, та чимало інших доходів.

Номер слайду 11

Грошові витрати – це всі витрати, здійснені за певний період часу.

Номер слайду 12

Споживчі витрати – переважаючий напрям витрат грошей (більше 2/3 усіх витрат), що включає придбання продуктів харчування, одягу, предметів побутового та культурного призначення, оплату житла, комунальних, побутових і транспортних послуг, відпочинок.

Номер слайду 13

Доходи сім’ї можна поділити на постійні, тимчасові й одноразові.

Номер слайду 14

До постійних зараховують доходи від підприємницької діяльності, заробітну плату, пенсії, стипендії, субсидії та інші види соціальних виплат, відсотки на банківські вклади, ренту (доходи від оренди) та ін.

Номер слайду 15

Тимчасовими й одноразовими доходами є премії, спадщина, подарунки, гроші, узяті в борг, виграші в іграх та лотереях.

Номер слайду 16

Доходи сім’ї можуть зростати, якщо, наприклад, хтось із її членів став отримувати більшу зарплату, почав працювати після завершення навчання або вийшов на пенсію (пенсіонер може отримувати заробітну плату плюс пенсію за віком) тощо.

Номер слайду 17

По можливості сім’я намагається заощаджувати кошти для запобігання кризовим ситуаціям, при несподіваних витратах або з метою запланованих витрат у майбутньому.

Номер слайду 18

Видатки сімейного бюджету поділяють на первинні і вторинні.

Номер слайду 19

До первинних, тобто неминучих, зараховують видатки на забезпечення фізіологічних потреб людини: купівлю продуктів харчування, одягу, взуття, плату за житло і комунальні послуги, а також сплату податків задля загального добробуту.

Номер слайду 20

Вторинні видатки – це, наприклад, купівля нерухомості, автомобілів, різного обладнання, апаратури тощо. Сюди ж можна віднести і заощадження.

Номер слайду 21

Питання грошей у сім’ї для кожної людини індивідуальне. І тут ідеться не лише про довіру. Гроші несуть сильне психічне навантаження, яке закладається в підсвідомість кожного члена сім’ї. Бо гроші – це еквівалент праці та любові багатьох людей.

Номер слайду 22

70 % сімейних негараздів трапляються через гроші. Для того, щоб неприємні ситуації не виникали, необхідно мудро планувати й вести сімейний бюджет.

Номер слайду 23

Сімейний бюджет – це план регулювання грошових доходів і витрат сім’ї, який, зазвичай, складається на місячний термін.

Номер слайду 24

У дружній родині зі стабільним заробітком найприйнятніший варіант – колективістський бюджет.

Номер слайду 25

Це означає, що гроші після отримання зарплати складаються разом, і вже з цих загальних можливостей вони розподіляються за статтями витрат. Це найпоширеніший вид сімейного бюджету.

Номер слайду 26

При такому способі розподілу грошей усі кошти, зароблені членами сім’ї, складаються разом, а потім подружжя спільно вирішує, як розподілити отриману суму на певний проміжок часу (зазвичай на місяць).

Номер слайду 27

Найбільший плюс такого підходу – у відчутті єдності. Чоловік і дружина разом обговорюють майбутні витрати, разом відповідають за розрахунок коштів.

Номер слайду 28

Є пари, де дружина частково або повністю перебуває на утриманні в чоловіка.

Номер слайду 29

Якщо в сім’ї розподіл бюджету формується в залежності від обставин, тобто несвідомо, то така сім’я часто-густо і залежить від різноманітних «обставин» чи «криз».

Номер слайду 30

Гроші мають сильний вплив на психічний та емоційний стан людини. Чоловік і жінка в деяких випадках можуть навіть сперечатися щодо того, на що повинні витрачатися сімейні гроші.

Номер слайду 31

Чи треба економити гроші? На це питання в кожного – своя відповідь.

Номер слайду 32

У будь-якому випадку, важливо економити мудро і в жодному разі не дорікати іншому в тому, що він занадто багато витрачає або занадто скупий. Не випадково кажуть: «Багатий той, хто вміє мудро ділитися грошима».

Номер слайду 33

Однією зі статей сімейного бюджету може бути «резерв». При його плануванні, звичайно, відкладають кошти на непередбачені витрати, наприклад: гроші на термінове лікування, незаплановані покупки та інші потреби.

Номер слайду 34

«Неважливо, скільки людина заробляє. Важливо, яку суму вона готова витратити», – так, зазвичай, кажуть продавці.

Номер слайду 35

Стосовно сімейного бюджету цей вислів можна перефразувати: «Неважливо, скільки ви заробляєте, важливо, скільки залишається за день до зарплати».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Балко Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 лютого 2019
Переглядів
7186
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку