Презентація "Спорідненість мов"

Про матеріал
Спорідненість української мови з іншими мовами, спостереження за тим, як розвивається і змінюється наша мова з часом. Знайомство зі словами, що виходять з ужитку мовлення людей. Повторення знань з теми "Корінь слова", добір спільнокореневих слів, виділення в них кореня. Робота з прислів'ями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спорідненість мов

Номер слайду 2

Нам урок уже давно. Час розпочинати. Будем знову мовлення. Наше розвивати.

Номер слайду 3

Пригадайте, для чого людям потрібна мова?З чого складається мова? У який спосіб можна про щось розповідати одне одному? Як обмінювались думками первісні люди? (Жестами, сигналами, мімікою, знаками, інтонацією)Який найважливіший засіб людського спілкування? (Мова)

Номер слайду 4

Сьогодні ми продовжимо вивчати тему «Мова і мовлення», поговоримо про спорідненість української мови з іншими мовами, а також про те, як розвивається і змінюється наша мова з часом.

Номер слайду 5

Каліграфічна хвилинка Як ви розумієте цей вислів? А яка мова є найдорожчим добром для українського народу? Чому?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вправа 379 Прочитай слова. Які з них незрозумілі? Комп’ютер, магнітофон, віялка, плеєр, плуг, жатка, космонавт.віялкаплугжатка. Склади і запиши речення зі словами плуг, космонавт.

Номер слайду 8

Знайди і запиши речення, в яких говориться про мову пташок.

Номер слайду 9

Що використовує людина для спілкування?Доберіть спільнокореневі слова до нього. Слово – словниковий, словник, висловитися, словотвір, словесний

Номер слайду 10

Робота над прислів’ямитільки злого слова ніколи. душу й серце обігріло. а гострі слова — ворогів. Щире слово, добре діло. Лагідні слова роблять приятелів, Вода все сполоще, Запишіть одне прислів’я (на вибір). Поясніть, як ви його розумієте.

Номер слайду 11

— Що цікавого дізналися на уроці?— Які мови є спорідненими до української мови?— Для чого нам потрібна мова?Рефлексія. Молодці!

Номер слайду 12

Для самостійного опрацювання. Вправа 381, дібрати спільнокореневі слова до слова колиска, виділити корінь.

pptx
Додав(-ла)
Козлюк Ліана
Пов’язані теми
Українська мова, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
9 квітня 2023
Переглядів
339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку