Презентація "Способи орієнтування тварин. Міграція"

Про матеріал
У широкому сенсі слова міграція полягає в тому, що тварина, здатна переміщатися по землі, воді або повітрю, не залишається постійно на одному і тому ж місці, але хоча б тимчасово переходить з одного місця в інше.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СПОСОБИ ОРІЄНТУВАННЯ ТВАРИН. МІГРАЦІЇ

Номер слайду 2

Міграція тварин — періодичне переміщення тварин «туди й назад» між суттєво відмінними середовищами життя, що просторово віддалені одне від одного. Міграція тварин — це пересування тваринних організмів, спричинене зміною умов існування або у зв’язку з проходженням циклу розвитку.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

У широкому сенсі слова міграція полягає в тому, що тварина, здатна переміщатися по землі, воді або повітрю, не залишається постійно на одному і тому ж місці, але хоча б тимчасово переходить з одного місця в інше.

Номер слайду 5

Для здійснення міграції тварині необхідне біологічне відчуття часу та напрямку — біонавігація. Зазвичай тварини орієнтуються на положення сонця та магнітне поле Землі. Під час міграції тварини  стають спокійніші, менше ворогують між собою, бо в них є велика складна ціль. Не всі тварини переживуть міграцію туди й назад, бо це потребує чимало зусиль.

Номер слайду 6

Найголовніша причина переміщень тварин - зміна умов проживання, найчастіше в гіршу сторону. Наприклад, північні олені переміщаються з настанням зими з тундри в лесотундру в зв`язку з нестачею корму і труднощами його видобутку в місцевості, занесеної снігом. А сезонні міграції мікроскопічних тварин на мілководдях з глибинних частин озер пов`язані зі зміною температури води.

Номер слайду 7

Не менш важлива мотивація - розмноження, коли тварині потрібне інше навколишнє середовище для продовження роду. Ще одна причина міграцій пов`язана з природними катаклізмами.

Номер слайду 8

Види міграції тварин. Умовно можна виділити два види міграції - активний і пасивний. В активній міграції тварин виділяють кілька підвидів: переміщення бувають сезонні (добові), періодичні (горизонтальні і вертикальні), вікові. Спробуємо розібратися, що собою являє кожна різновид.

Номер слайду 9

Тваринам доводиться визначати своє положення за земними орієнтирами. Спеціальні органи чуття можуть виміряти земне тяжіння і геомагнітне поле Землі, передати цю інформацію в мозок і визначити, які рухи м'язів необхідні, щоб змінити напрям. Але, як вони знаходять шлях додому?

Номер слайду 10

ОРІЄНТУВАЛЬНІ ПУНКТИБагато тварин під час міграцій орієнтуються за постійними, добре помітними пунктами земного ландшафту. Птахи під час перельотів летять уздовж річок та узбережжя. Ссавці і комахи під час коротких подорожей орієнтуються за певними ознаками пейзажу. Деякі тварини визначають напрямок свого руху за положенням сонця, що складніше, оскільки сонце протягом дня змінює положення на небі

Номер слайду 11

ГЕОМАГНІТНЕ ПОЛЕ ЗЕМЛІ Між північним і південним магнітними полюсами земної кулі діють невидимі сили, існування яких можна довести за допомогою звичайного компаса. Людина при визначенні свого місцеположення може користуватися цим приладом, проте, як виявилось, тварини також мають подібні можливості і використовують магнітне поле Землі. Згідно думки вчених, лініями магнітного поля користуються, наприклад, кити. Цим пояснюють викидання китів на узбережжя, яке опиняється у них на шляху. Спосіб орієнтації за допомогою геомагнітного поля Землі найчастіше використовують птахи. У темну ніч, за великої хмарності, коли абсолютно не видно зірок або яких-небудь інших орієнтирів, у повнісінькій темряві, птахи знаходять потрібний їм напрямок і весь час дотримуються його.

Номер слайду 12

ХІМІЧНІ РЕЧОВИНИДуже цікаве явище являють собою регулярні міграції лососевих риб з місць, де вони з'являються на світ, до Атлантичного океану, а потім назад - на нерестовища в прісноводні водоймища. Вважають, що при виборі напрямку лососевим рибам допомагає оптичний чинник. Окрім того, лососеві риби також можуть керуватися хімічним складом води в їхніх рідних річках. Хімічний склад води, ймовірно, відіграє важливу роль і під час міграцій річкових вугрів на нерестовища в Саргасовому морі. Інші „мандрівники" - зелені черепахи - щороку вирушають у довгий шлях з Бразилії до місць розмноження на острів Вознесіння, що знаходиться в Центральній Атлантиці. Під час плавання зелені черепахи, імовірно, орієнтуються за допомогою нюху і смаку.

Номер слайду 13

Цікаво!Гнізда гімалайських саланганів цілком складаються із загустілої слини цих птахів. Вони є відомим делікатесом китайської кухні. їх уживають у їжу під назвою «ластівчині гнізда». Гуахаро - великий (розміром з курку) довгокрилий нічний птах. Поширений на півночі Південної Америки, де мешкає в лісах з великими печерами. Птах здійснює сезонні кочівлі, переміщуючись від печер, де він розмножується, у пошуках фруктових дерев. Нині більшість печер, де гніздяться гуахаро, перебувають під охороною в національних парках. Раніше, зокрема в Болівії, місцеве населення вільно полювало на цих птахів у печерах заради смачного й жирного м’яса. Лабораторні дослідження показують, що кажан з розмахом крил 40 см може пролетіти в повній темряві крізь сітку З ВІЧКОМ 14x14 см з нейлонових ниток завтовшки всього 80 мкм. Риби-слоники для орієнтування в просторі, пошуку корму й виявлення хижаків використовують власне електромагнітне поле, яке генерують особливими м’язами.

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯКористуючись різними джерелами інформації, підготуйте міні-проект на тему «Чому мігрують тварини» .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Овсяннікова Єлизавета Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
12987
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку