Презентація "Явище гетерозису"

Про матеріал
Ще здавна люди помітили одну цікаву закономірність. Якщо схрещувати різні породи тварин або сорти рослин, то можна отримати нащадків, які будуть перевищувати за певними ознаками обох своїх батьків. Ситуацію вдалося зрушити з місця тільки з початком наукової організації селекційного процесу. Саме тоді й було доведено, що перше покоління гібридів, одержаних у результаті неспорідненого схрещування, має цілу низку цінних показників, за якими воно значно перевищує обох своїх батьків. Такими показниками були життєздатність, продуктивність, ріст, стійкість до захворювань тощо. Ситуацію вдалося зрушити з місця тільки з початком наукової організації селекційного процесу. Саме тоді й було доведено, що перше покоління гібридів, одержаних у результаті неспорідненого схрещування, має цілу низку цінних показників, за якими воно значно перевищує обох своїх батьків. Такими показниками були життєздатність, продуктивність, ріст, стійкість до захворювань тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Явище гетерозису

Номер слайду 2

Згадайте. Що таке гібридизація? Що таке гомозигота? Що таке гетерозигота? Для чого здійснюють штучне запилення? Які існують типи схрещування?

Номер слайду 3

Згадайте1. Що таке селекція? 2. Коли людина розпочала роботу із селекції культурних рослин? 3. Як пов’язані між собою генетика і селекція?4 Що таке «Зелена революція», що вона дала людству? 5. Які методи застосовує сучасна селекція? 6. Які методи селекції належать до класичних?

Номер слайду 4

Різноманіття методів селекції1. Класичні методи 2. Методи з використанням сучасних біотехнологій.

Номер слайду 5

Класичні методи селекції організмів

Номер слайду 6

Класичні методи селекції організмів{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}Метод селекціїСутність методу. Де застосовується1. Відбір. Відбір особин із потрібними ознаками. В усіх галузях селекції2. Створення чистих ліній

Номер слайду 7

1. Що таке гетерозис?Ще здавна люди помітили одну цікаву закономірність. Якщо схрещувати різні породи тварин або сорти рослин, то можна отримати нащадків, які будуть перевищувати за певними ознаками обох своїх батьків.

Номер слайду 8

Ситуацію вдалося зрушити з місця тільки з початком наукової організації селекційного процесу. Саме тоді й було доведено, що першепокоління гібридів, одержаних у результаті неспорідненого схрещування, має цілу низку цінних показників, за якими воно значно перевищує обох своїх батьків. Такими показниками були життєздатність, продуктивність, ріст, стійкість до захворювань тощо.

Номер слайду 9

Для опису цього ефекту американський генетик Г. Шелл запропонував термін «гетерозис» (1914). Характерною рисою гетерозису було те, що найбільше він проявлявся в першому поколінні гібридів. У наступних поколіннях (другому, третьому тощо) прояв гетерозису поступово зменшувався, а потім і зовсім зникав.

Номер слайду 10

Гетерозис - явище, коли перше покоління гібридів, одержаних у результаті неспорідненого схрещування, має підвищену життєздатність, продуктивність, ріст, стійкість проти шкідників. Американський генетик Г. Шелл.

Номер слайду 11

Гетерозис у рослин

Номер слайду 12

У рослин розрізняють три типи гетерозису:1. Репродуктивний (проявляється у збільшенні виробництва насіння і врожайності.)2. Соматичний (проявляється у збіль-шенні вегетативної маси та більші лінійні розміри)3. Адаптивний проявляється у збільшенні стійкості рослин до дії несприятливих факторівсередовища (як фізичних, так і біологічних).

Номер слайду 13

Гетерозис у рослин

Номер слайду 14

Гетерозис у тварин

Номер слайду 15

Гетерозис у тварин

Номер слайду 16

Гетерозис у тварин

Номер слайду 17

2. Генетичні основи гетерозису. Дві основні гіпотези: 1. Гіпотеза домінування. Основна її ідея - блокування дії рецесивних алелів генів, які спричинюють несприятливий ефект, домінантними алелями цього ж гена. Ефект гетерозису починав різко знижуватися вже у другому поколінні гібридіві через кілька поколінь зникав узагалі.+

Номер слайду 18

2. Гіпотеза переваги. Перевагу гетерозисним гібридам дають унікальні комбінації домінантних і рецесивних алелей, що утворювалися як результат такого схрещування. Ефект гетерозису в наступних поколіннях гібридів.

Номер слайду 19

3. Практичне значення гетерозису1. Використовується в сільськогосподарській практиці зернових і овочевих культур.2. Використовують явище гетерозису і у тваринництві: великої рогатої худоби і свиней, курей, собак.

Номер слайду 20

Самостійна робота1. Часто можна почути про те, що бродячі собаки та коти мають більше шансів вижити у випадку генного інфекційного захворювання, ніж породисті тварини. Чи згодні ви з такою думкою? Обґрунтуйте свою точку зору. 2. Поясніть, які проблеми створює явище гетерозису у випадку його використання в сільському господарстві.

Номер слайду 21

Домашнє завдання§46, підручника «Біологія і екологія 11 клас» Задорожний К. М., виконати письмово завдання та тест, які знаходяться на гугл диску

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Жорняк Антоніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Біловус Інна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Казімко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
25 березня 2021
Переглядів
9728
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку